Vláda si stěžuje na mlčení majitele Liberty Ostrava. Blokuje to případnou pomoc, říká Jurečka

Majitel Liberty Ostrava neprojevil zájem o jednání o stavu firmy s českou vládou či evropskými úřady, řekl v Otázkách Václava Moravce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle něj vlastník, kterým je Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty, v podstatě ostravskou huť vytuneloval. Současná krize je podle Jurečky výsledkem sporu dvou firem, do něhož nemůže vláda zasahovat. Liberty je bez dodávek energií, její výroba stojí.

„Dobýváme se k majiteli a jeho okolí, abychom s ní jednali. Ze strany pana Gupty ale není vůbec žádná snaha se bavit s českou vládou ani s Evropskou komisí,“ řekl Jurečka. Gupta podle něj z ostravských hutí postupně vyváděl peníze ven a nevracel je zpět.

Podle Jurečky je problém, že výrobní část hutí je v současnosti oddělena od energetické části. Když huť v minulosti vlastnila skupina ArcelorMittal, byl tehdejší závod Energetika, nyní Tameh Czech, vyčleněna do samostatné firmy. V roce 2019 se majitelem huti stala Liberty Steel Group, Tameh ale zůstal majetkem společného podniku skupiny ArcelorMittal a polského holdingu Tauron. Současná situace v Liberty je tak podle ministra výsledkem sporu Liberty s Tameh o ceny dodávek energií. Do toho podle Jurečky může stát těžko zasahovat.

Diskuze o Liberty Ostrava v Otázkách Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Podpora od státu?

Stávající situace kolem Liberty Ostrava podle ministra brání možnosti jakýchkoli kompenzací ze strany státu nebo EU. Jurečka připustil, že minimálně energetická část hutí by za normálních okolností měla nárok na podporu státu. Firma ale není dlouhodobě schopná prokázat, že není podnikem v nesnázích, upozornil ministr.

Zaměstnanci obou firem jsou od zastavení provozu doma. Tameh má více než 300 zaměstnanců, huť Liberty Ostrava i s dceřinými firmami zhruba šest tisíc. Do práce chodí zaměstnanci, kteří pracují na nezbytné údržbě, nebo udržují v takzvaném teplém útlumu koksovnu. Celkem jde asi o 400 lidí. Při teplém útlumu se udržuje podstatně nižší teplo než při běžném provozu. Od října má huť v teplém útlumu také svou poslední fungující vysokou pec.

Hutní společnost v prosinci uvedla, že představila svým hlavním partnerům optimalizační plán, který by měl vést k úplnému splacení pohledávek.