Liberty hrozí zastavení provozu, dodavateli energií dluží dvě miliardy. Do jednání se zapojí i ministři

Liberty Ostrava podle serveru iDNES.cz hrozí přerušení výroby. Podle deníku huť dlouhodobě neplatila dodavateli energií, společnosti Tameh Czech, která se tak dostala na pokraj bankrotu. Ve čtvrtek proto Tameh přeruší výrobu elektřiny v jednom z kotlů, uhlí v dalších dvou dojde nejpozději v pondělí. Mluvčí Liberty Kateřina Zajíčková v reakci uvedla, že firma je zklamána jednostranným a poškozujícím jednáním společnosti Tameh, které může ohrozit tisíce pracovních míst v celém ostravském regionu. Pátečního jednání o osudu hutí se zúčastní i ministři práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) a financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Páteční jednání začne ve 14:30 a zúčastní se ho také generální ředitel OKD Roman Sikora a generální ředitel Úřadu práce ČR Daniel Krištof, oznámila mluvčí Úřadu vlády Petra Vodstrčilová.

Ve čtvrtek má Tameh odstavit kotel K10, ve dvou menších kotlích K4 a K9 by měla výroba pokračovat do „... okamžiku, kdy Tameh zcela vyčerpá uhlí (očekává se příští pondělí ráno),“ citoval server z oznámení o ukončení provozu, které má k dispozici.

Energetická společnost Tameh v něm uvádí, že jejím jediným zákazníkem je právě ostravská huť. Nesplácení jejích závazků tak způsobilo „katastrofální finanční situaci“, kdy Tameh „již nemůže nakupovat žádné další uhlí“. Dodavateli energií dluží Liberty 1,2 miliardy korun po splatnosti, celkový dluh dosahuje dvoumiliardové výše.

„Nemáme prostě za co to uhlí koupit, protože Liberty neplatí, dluží, a když nemáme uhlí, tak nemáme z čeho vyrábět,“ řekl ČTK mluvčí společnosti Tameh Patrik Schober. Kromě elektřiny jde i o různé plyny a páry.

Ve vysílání ČT24 Schober upozornil, že proces útlumu výroby energií „trvá nějakou dobu“ a „nahození jednotlivých kotlů a výroby trvá nějakou dobu“. „Jakmile začneme výrobu vypínat, bude trvat dlouho ji zase nahodit,“ doplnil.

Studio ČT24: Huti Liberty hrozí zastavení dodávek energií (zdroj: ČT24)

Situace by se podle něj mohla změnit, pokud „Liberty zasedne k jednacímu stolu, respektive začne splácet svůj dluh“. Pokud však huť neposkytne dodavateli energie požadované finance, tak „společnost Tameh skončí výrobu, a tím pádem zanikne,“ dodal.

Dodavatel energií podle serveru iDNES.cz uvádí, že o tíživé situaci informoval manažery Liberty minulou středu a požádal je o okamžitou platbu. Hutní společnost však údajně nereagovala. „Sama se rozhodla vyřadit Tameh z provozu se všemi neblahými důsledky, včetně dopadů na vlastní činnost Liberty a na obce,“ cituje iDNES.cz z dokumentu.

Společnost Tameh systematicky předražovala služby, uvedla Liberty

Zajíčková ve čtvrtek v reakci uvedla, že společnost Tameh využila energetické krize. „Abychom tento obchodní spor zasadili do kontextu, společnost Tameh využila nedávné energetické krize a během posledních osmnácti měsíců systematicky předražovala služby společnosti Liberty Ostrava. Přičemž toto jednání vedlo k tomu, že náklady na energie v Liberty Ostrava přepočtené na tunu oceli vzrostly od akvizice závodu v červenci 2019 o 340 procent,“ uvedla mluvčí hutě.

Průměrné přímé náklady huti na energii podle ní nyní činí 16 procent jejích variabilních nákladů na tunu oceli, přičemž v roce 2019 činily osm procent. „To v kombinaci s dalšími nárůsty vstupních nákladů a vysokou inflací znamená, že je téměř nemožné vyrábět ocel za cenu, která by nám umožnila efektivně konkurovat výrobcům ze zahraničí,“ uvedla mluvčí.

V souladu s individuálním moratoriem schváleným 29. listopadu již Liberty navrhla řadu řešení včetně nabídky toho, že zatímco budou probíhat jednání, poskytne elektrárně potřebné uhlí na udržení provozu, uvedla Zajíčková.

Kotle Tamehu zásobují teplem i Vratimov

Náměstek moravskoslezského hejtmana Jakub Unucka (ODS) upozornil, že na vytápění Liberty je závislých mimo jiné i několik tisíc obyvatel města Vratimova, jež s hutí sousedí. Pro obyvatele je Tahem jediným dodavatelem tepla. Kraj proto oslovil společnost Veolia, zda by bylo technicky možné zásobovat Vratimov z její teplárenské soustavy.

„Probíhají každodenní jednání mezi Vratimovem, Liberty, Tameh a Veolií. Ta vyústila v dohodu, která zajistí vytápění Vratimova bez jakéhokoliv výpadku. Zda k přepojení skutečně dojde, nebo se v posledních hodinách podaří vyhasnutí kotlů zabránit, už nebude mít na obyvatele Vratimova vliv. Teplo mít budou,“ uvedl Unucka.

Spor o moratorium

Tameh Czech je někdejší závod Energetika, který byl postaven jako součást tehdejší Nové huti, nynější Liberty. Když huť vlastnila skupina ArcelorMittal, byla Energetika vyčleněna do samostatné firmy.

Společnosti jsou kvůli dluhům huti ve sporu. Ostravský soud rozhodl o individuálním moratoriu Liberty Ostrava, které zajišťuje ochranu Liberty právě před společností Tameh. Dodavatel energií se proti rozhodnutí odvolal.

Spor se vede o smlouvu platnou do roku 2029, kterou dnešní majitel hutí Sanjeev Gupta převzal, když v roce 2019 ostravskou huť koupil jako součást balíku několika oceláren od společnosti ArcelorMittal. Při současných cenách energií a tvrdém propadu poptávky po oceli je pro Liberty smlouva tíživá. Její právníci v návrhu na individuální moratorium uvedli, že smlouva s Tamehem ohrožuje existenci podniku.

Podle odvolání k olomouckému vrchnímu soudu Tameh odmítá, že je důvodem potíží ostravské hutě. Skutečným problémem je podle něj to, že britsko-indický majitel Gupta vyvedl z huti sedm miliard korun do jiných částí skupiny Liberty House a tyto peníze teď při trvajícím propadu poptávky po oceli chybí. Tameh také zpochybňuje, že Liberty Ostrava není v úpadku, jak firma v materiálech pro Krajský soud v Ostravě uvedla.

Článek původně mylně uváděl, že výrobu přerušuje společnost Liberty Ostrava, nikoliv Tameh Czech. Nesprávné tvrzení jsme opravili.