Poslední pec v Liberty bude dál čekat v útlumu. Kraj se začíná obávat o budoucnost zaměstnanců

Vysoká pec číslo 3 zůstane i přes původní plány vedení hutě Liberty Ostrava fakticky odstavena. Firma ji podle mluvčí Kateřiny Zajíčkové ponechá v teplém útlumu, kdy se ve vysoké peci udržuje teplo, ale podstatně menší než při běžném provozu. Pec číslo 3 byla poslední, kterou měla Liberty v provozu. Firma ji odstavila 23. října kvůli nedostatečné poptávce.

Na konci třetího pracovního týdne po dočasném odstavení vysoké pece číslo 3 – které bylo avizováno na dva týdny – zůstává tato dál v tepelném útlumu. „V tomto stavu bude provozována, dokud nenastavíme náš nový strategický plán, na kterém intenzivně pracujeme. Jakmile bude strategický plán dokončen, seznámíme s ním naše zaměstnance a partnery,“ uvedla mluvčí hutě.

S vedením Liberty Ostrava jednali v pátek odboráři. Předseda základní organizace svazu KOVO Petr Slanina řekl, že jim vedení sdělilo totéž, co oznámila mluvčí – tedy že vysoká pec zůstává v tepelném útlumu. „Věřím tomu, že se udělala taková opatření, aby vysoká pec číslo 3 mohla být v teplém útlumu dále udržována,“ řekl Slanina.

Situací v Liberty Ostrava se začali zabývat regionální politici. Moravskoslezský hejtman Jan Krkoška (ANO) svolal na pondělí mimořádné předsednictvo krajské tripartity. „V prosinci končí platnost kolektivní smlouvy zaměstnanců společnosti Liberty. Ta jim dává ochranu v případě negativního vývoje ve firmě. Je potřeba urychleně uzavřít smlouvu novou,“ uvedl hejtman.

Odboráři vydali v říjnu po odstavení pece prohlášení, v němž uvedli, že Liberty směřuje k bankrotu. „Naše firma se dle našeho názoru nachází před bankrotem a není jisté, jak dlouho bude schopna vzhledem ke složité finanční situaci fungovat,“ konstatovali.

Situací ve firmě se zabývali Reportéři ČT, podle jejich zjištění majitel z firmy v době, kdy se jí dařilo, odčerpával peníze do jiných podniků, a proto nyní finance v Ostravě chybějí. 

Skupina Liberty Steel naopak ohlásila investice, kterými chce ostravský podnik přeměnit v uhlíkově neutrálního výrobce. Klíčovým prvkem transformace má být výměna čtyř tandemových pecí ocelárny ze 70. let minulého století za dvě hybridní elektrické pece.

Liberty Ostrava vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl. I s dceřinými společnostmi má firma 6 tisíc zaměstnanců. Za finanční rok do loňského 31. března podnik vykázal čistý obrat 56,5 miliardy korun, čistý zisk činil 6,1 miliardy korun. Od roku 2019 huť patří do Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty.