TÉMA

Odstavení

Liberty hrozí zastavení provozu, dodavateli energií dluží dvě miliardy. Do jednání se zapojí i ministři

Liberty Ostrava podle serveru iDNES.cz hrozí přerušení výroby. Podle deníku huť dlouhodobě neplatila dodavateli energií, společnosti Tameh Czech, která se tak dostala na pokraj bankrotu. Ve čtvrtek proto Tameh přeruší výrobu elektřiny v jednom z kotlů, uhlí v dalších dvou dojde nejpozději v pondělí. Mluvčí Liberty Kateřina Zajíčková v reakci uvedla, že firma je zklamána jednostranným a poškozujícím jednáním společnosti Tameh, které může ohrozit tisíce pracovních míst v celém ostravském regionu. Pátečního jednání o osudu hutí se zúčastní i ministři práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) a financí Zbyněk Stanjura (ODS).
14. 12. 2023Aktualizováno14. 12. 2023, 15:22|

Reportéři ČT: Ostravské hutě nemají ani na základní suroviny, majitel vyvedl za hranice miliardy

Poprvé ve své sedmdesátileté historii ostravské hutě odstavily vysoké pece a přestaly vyrábět železo. Liberty Ostrava sice v minulých letech vydělaly miliardy korun, ty ovšem jejich majitel Sandžív Gupta vyvedl do zahraničí. Hutím teď kriticky chybí, nemají za co nakupovat základní suroviny, dluží dodavatelům a hrozí, že tisíce lidí přijdou o práci. V září navíc musel stát za Liberty uhradit 1,5 miliardy za nesplacený úvěr. Státní pojišťovna, která se za půjčku zaručila, dnes okolnosti, za kterých k tomu došlo, vysvětlovat odmítá. A nekomunikuje ani vedení firmy, zjistili Reportéři ČT.
7. 11. 2023Aktualizováno7. 11. 2023, 14:24|

Prasklina na plynovodu v Bulharsku narušila dodávky. S plynem má problémy i Německo a Španělsko

Dodávky plynu do Srbska a Maďarska v pondělí narušilo prasknutí plynovodu na severovýchodě Bulharska. Informoval o tom provozovatel plynové sítě Bulgartransgaz. Touto cestou proudí ruský plyn, napsala agentura Reuters. Stále zastavené zůstávají také dodávky ruského plynu z Polska do Německa prostřednictvím plynovodu Jamal. Problémy s dodávkami plynu kvůli diplomatické krizi mezi Marokem a Alžírskem začíná mít i Španělsko.
1. 11. 2021Aktualizováno1. 11. 2021, 17:02|