TÉMA

Ocelářství

Zaměstnanci Liberty a odboráři demonstrovali před branami podniku, chtějí zpátky do práce

Před hutním podnikem Liberty Ostrava se ve čtvrtek sešli lidé na odborový protestní mítink za zachování výroby oceli. Někteří přinesli transparenty s hesly jako „Nejsme v huti pro legraci, chceme dělat svoji práci“, „Kupme zpátky elektrárnu, zachráníme svou továrnu“ nebo „Ocelárnu zestátnit, práci lidem navrátit“. Protest začal čtvrt hodiny po poledni a trval asi hodinu. Generální ředitel pro hutní výrobu v Evropě společnosti Liberty Theuns Victor tvrdí, že bez dohody mezi Liberty a firmou Tameh Czech se výroba nerozjede. Předseda OS KOVO Roman Ďurčo pokládá situaci za kritickou. Není podle něj vůbec jisté, že zaměstnanci dostanou následující mzdy.
22. 2. 2024Aktualizováno22. 2. 2024, 23:06|

Liberty se musí očistit od vlastníků, míní Topolánek. Podle Zaorálka majitel nikdy nemohl podnik zvládnout

Některé výroby v Liberty Ostrava zachovat půjde, pokud se podnik „očistí“ od vlastníků, řekl ve středečních Událostech, komentářích předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR a expremiér Mirek Topolánek. Bývalý ministr zahraničí a kultury a místopředseda SOCDEM Lubomír Zaorálek upozornil, že už od začátku bylo zjevné, že současný vlastník není vybaven na to, aby podnik finančně zvládl. Podle Topolánka i Zaorálka ocelářství patří budoucnost a ocel by měla být strategickou surovinou.
22. 2. 2024|

Správce Liberty navrhl zrušit moratorium, které firmu chrání před věřiteli, píší Seznam Zprávy

Restrukturalizační správce podniku Liberty Ostrava navrhl soudu, aby zrušil všeobecné moratorium, které huť chrání před věřiteli. Firma je podle něj v platební neschopnosti, napsal server Seznam Zprávy a odvolává se na zprávu restrukturalizačního správce, kterou má k dispozici. Liberty Ostrava zůstává solventní a má připraven důkladný plán preventivní restrukturalizace, reagoval za hutní společnost Ivo Štěrba. Soud bude o věci podle Seznam Zpráv s vyloučením veřejnosti jednat 28. února.
16. 2. 2024Aktualizováno16. 2. 2024, 16:54|

Odboráři chystají stávku před hutí Liberty Ostrava. Vadí jim, že vláda situaci víc neřeší

Před hlavní bránou hutní společnosti Liberty Ostrava se 22. února v poledne uskuteční odborový protestní mítink za zachování výroby oceli, informoval předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo a další zástupci odborů. Odboráři také kritizovali vládu, že situaci v huti Liberty Ostrava, která od 22. prosince stojí a zaměstnanci jsou doma, nevěnuje dostatečnou pozornost.
8. 2. 2024|

Ocelářům z Ostravska se daří. Příznivá situace by měla trvat minimálně do konce roku

Hutní firmy v Moravskoslezském kraji mají rekordní výsledky za posledních několik let. Zvyšuje se objem výroby a firmám rostou také tržby, v meziročním srovnání v některých případech i na dvojnásobek. Na maximum ale vzrostly i ceny vstupních surovin a firmám i nadále chybějí zaměstnanci. Nové hledají například Liberty Ostrava nebo Třinecké železárny.
1. 9. 2021|

Pandemie sebrala Trumpovi trumfy, navíc nemodernizoval ekonomiku, soudí Švihlíková

Mnohaletou hospodářskou expanzí, růstem amerických akciových indexů i dlouhodobě nízkou nezaměstnaností se mohl chlubit současný americký prezident Donald Trump, pokud by nedošlo k pandemii koronaviru, uvedla v Interview ČT24 ekonomka Ilona Švihlíková. Naopak podle ní Trump neuspěl ve svém cíli vylepšit obchodní bilanci země a ani zavedení cel nepomohlo vybraným sektorům americké ekonomiky, například ocelářství.
7. 11. 2020|

Zaměstnanci hutních firem demonstrovali v Ostravě za evropskou ocel

Několik stovek zaměstnanců českých hutních firem se ve čtvrtek sešlo v Dolní oblasti Vítkovic v Ostravě na demonstraci za obranu evropského ocelářského průmyslu. Evropské ocelárny podle odborářů ohrožuje dovoz levné oceli ze zemí mimo Evropskou unii.
1. 10. 2020|

Ocelárna v italském Tarantu dává práci, ale ničí zdraví. ArcelorMittal řeší s vládou její budoucnost

Italský premiér Giuseppe Conte vyjednává záchranu největších evropských oceláren Ilva v chudém jihoitalském městě Taranto. Největší světový producent oceli, společnost ArcelorMittal, která podnik loni koupila, zvažuje odstoupení od smlouvy. A to v případě, že mu nezůstane ochrana před trestním stíháním za zamoření životního prostředí během sanace firmy. Vláda chce tuto beztrestnost zrušit. Ocelárny patří od 60. let k nejhorším viníkům průmyslového znečištění.
12. 11. 2019|

Liberty Ostrava se s odboráři dohodla na budoucnosti huti. Prodlužuje se i platnost kolektivní smlouvy

Zástupci majitele a vedení huti Liberty Ostrava podepsali s odboráři dohodu o budoucnosti firmy. Týká se budoucích investic, výroby a zaměstnanosti, ale také prodlužuje platnou kolektivní smlouvu až do roku 2023. Huť má od letošního 1. července nového majitele, skupina Liberty Steel ji koupila od skupiny ArcelorMittal. Odboráři se dříve obávali propouštění nebo omezení výroby.
12. 9. 2019|

Havlíček: Stát řeší změny ve vedení ArcelorMittal Ostrava, vytvoří i pracovní skupinu

Stát vytvoří pracovní skupinu pro ocelářství a bude se zabývat změnami ve vlastnictví ocelářské firmy ArcelorMittal Ostrava (AMO). Na svém Twitteru o tom po jednání s odboráři informoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Ostravský podnik chce koupit britská firma Liberty House, skupina ArcelorMittal ho musí prodat, aby mohla převzít ocelárny v Itálii. Odboráři ostravské hutě mají obavu, že podnik skončí.
22. 5. 2019|

Evropské země odmítly íránské ultimátum. Spojené státy ohlásily nové sankce

Americký prezident Donald Trump uvalil nové americké sankce na vývoz íránských průmyslových kovů a pohrozil dalšími kroky, pokud Írán „zásadně“ nezmění své chování. Trump zároveň varoval ostatní státy, že „už nebude tolerovat, pokud budou ve svých přístavech přijímat íránskou ocel a další kovy“. Německo, Francie a Velká Británie následně odmítly ultimátum ze strany Teheránu. Ten stále tvrdí, že dohodu dodržuje. Podle Íránu americké restrikce porušují mezinárodní normy.
8. 5. 2019Aktualizováno9. 5. 2019, 14:15|