Zaměstnanci Liberty a odboráři demonstrovali před branami podniku, chtějí zpátky do práce

Před hutí Liberty proběhla demonstrace (zdroj: ČT24)

Před hutním podnikem Liberty Ostrava se ve čtvrtek sešli lidé na odborový protestní mítink za zachování výroby oceli. Někteří přinesli transparenty s hesly jako „Nejsme v huti pro legraci, chceme dělat svoji práci“, „Kupme zpátky elektrárnu, zachráníme svou továrnu“ nebo „Ocelárnu zestátnit, práci lidem navrátit“. Protest začal čtvrt hodiny po poledni a trval asi hodinu. Generální ředitel pro hutní výrobu v Evropě společnosti Liberty Theuns Victor tvrdí, že bez dohody mezi Liberty a firmou Tameh Czech se výroba nerozjede. Předseda OS KOVO Roman Ďurčo pokládá situaci za kritickou. Není podle něj vůbec jisté, že zaměstnanci dostanou následující mzdy.

Lidé, kteří na čtvrteční mítink dorazili, často vyjadřovali obavy z budoucnosti. Mají strach, že budou mít ve vyšším věku problém najít si jinou práci. „Člověk neví, co bude, co si má naplánovat, jestli půjde do práce, to je strašné,“ popsala válcířka Kateřina Břenková. „Management s nikým nekomunikuje, nic se tu nedozvíte, nikdo nic neví,“ dodal pracovník hutní energetiky Pavel Motlák.

K účasti na protestu odboráři vyzvali nejen všechny zaměstnance huti a jejího dodavatele energií Tameh Czech, ale i pracovníky všech ostatních dodavatelských firem a veřejnost. „V posledním roce se začaly platby výrazně zpožďovat, bohužel posledních deset nebo osm měsíců platby přestaly chodit,“ řekl majitel firmy Bansteel Pavel Bánovský.

Podle praporů nad hlavami přítomných dorazili na místo i lidé z další odborů, například odborového svazu Dosia při ostravském dopravním podniku. Někteří ČTK sdělili, že akci museli přijít podpořit, protože podle nich nejde jen o místní ocelářství, ale o ocelářství celé Evropy.

Na protestu byli přítomni i politici – například ostravský primátor Jan Dohnal (ODS). „Ten navazující segment může být patnáct až 35 tisíc lidí. Jsou tam různé firmy, různé stupně závislosti na Liberty, ale určitě se bavíme o dvaceti tisících lidí, kteří jsou přímo závislí,“ komentoval současnou situaci.

Moravskoslezský hejtman Jan Krkoška (ANO) řekl v Událostech, komentářích, že se kraj stará o lidi, kteří v Liberty pracují, a snaží se pomáhat také firmám, které huti dodávají. „Pomáháme řešit nestabilitu v tom, že dlouhodobě nefakturují,“ podotkl.

Události, komentáře: Demonstrace před hutí Liberty Ostrava (zdroj: ČT24)

Přímo při protestu zaznívaly z pódia výzvy, které cílily nejen na vlastníky Liberty Ostrava, ale také na vlastníky firmy Tameh Czech, která huti kvůli dlužné částce dvě miliardy korun v prosinci vypnula energie. „Odboráři na ně apelují, aby celou věc vyřešili a obě firmy začaly zase fungovat,“ uvedla redaktorka Pavla Šamaj.

Odboráři se ale obracejí i na české a evropské politiky, aby se situaci více věnovali. Chtějí například, aby českému a evropskému ocelářství zajistili férové podmínky ve světě. Redaktorka potvrdila, že mezi demonstranty jsou i lidé z jiných oborů. „Například ze Škody Mladá Boleslav, ale hlavně zástupci odborových organizací z České republiky i ze zahraničí,“ uvedla.

Roman Ďurčo řekl v Událostech, komentářích, že odbory vyzvaly vládu a také Evropskou komisi, aby moderovaly diskusi s majitelem Liberty. Dal najevo, že mu lidé z ostravské huti nevěří. „Neplní své závazky vůči věřitelům, nebyl předložen plán, jak obnovit choď huti. Sliby, které chodily od nejvyššího managementu v České republice i od majitele, se nesplnily,“ poukázal.

Protestní mítink před branami Liberty (zdroj: ČT24)

„Žádáme naše představitele, vládu, aby nám pomohli zajistit obnovení výroby oceli v Liberty Ostrava v zájmu zachování provozu a zaměstnanosti,“ řekl předseda odborové organizace ocelárny Liberty Roman Bečica. Situace huti podle něj nepoškodí jen její zaměstnance, ale celý kraj i republiku.

„Nemůžeme dopustit, aby tato firma byla rozprodána, roztrhána na kousky tak, jak jsme to viděli ve Vítkovicích, v Kladně i jinde,“ dodal předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina.

Bez dohody firem Liberty a Tameh to prý nepůjde

Generální ředitel pro hutní výrobu v Evropě ze společnosti Liberty Theuns Victor ČT řekl, že pro firmu je velmi důležité, aby se závod znovu rozjel. Podle něj to však bez domluvy mezi Liberty Ostrava a Tameh Czech nebude možné. „Proběhla řada jednání, která jsme s Tamehem vedli ještě předtím, než se dostali do insolvence. Od té doby, co jsou v insolvenci, jsme jim nabídli, že uhradíme část jejich fixních nákladů a zajistíme veškeré palivo na provoz jejich zařízení,“ řekl.

„Jedna strana se vymlouvá na druhou, stále se v médiích objevuje, že obě strany jednají. My ale vnímáme, že nejednají. Odbory se už několikrát snažily obě strany přimět k tomu, aby se sešly u jednoho stolu, to se nám nepodařilo,“ upozornila předsedkyně odborového svazu KOVO Alena Sobolová.

„Pokud jde o protestní mítink, projevili jsme naši podporu. Spolupracovali jsme s odbory při hledání vhodného a bezpečného místa. Je pro nás důležité, aby akce proběhla bezpečně,“ sdělil Victor. „Je fajn, že protest chápe, ale k tomu nemuselo dojít, kdyby se starali tak, jak mají,“ reagovala Sobolová.

Sobolová: Probuďte se a pomozte

Všechny závody Liberty se nacházejí v Evropě. Victor potvrdil, že všechny provozy jsou pod stejným tlakem. „Situace na trhu není příznivá, poptávka je slabá, ceny jsou stlačené a náklady na energie vysoké. Proto všechny naše závody dosahovaly značných ztrát,“ vysvětlil.

„Chceme, aby se všichni probudili a pomohli nám. Musí pomoct zejména majitel. Chceme, aby se o tomto problému vědělo. Liberty Ostrava je oproti jiným ocelářským firmám na tom ještě hůř, protože na začátku neproběhla akvizice Tameh Czech, na to jsme upozorňovali od začátku, a to se vymstilo,“ uvedla Sobolová.

Přes šest tisíc zaměstnanců Liberty Ostrava i Tamehu je přesně dva měsíce doma. Většina provozů v podniku stojí, protože huť je bez energií. Tameh skončil v úpadku a jejich dodávky vypnul. Úpadek zdůvodnil tím, že mu huť neplatila a dluží mu zhruba dvě miliardy korun. Liberty má delší dobu problém platit i dalším dodavatelům.

Zrušení moratoria?

Další vývoj kolem ostravské huti bude jasnější příští týden. Restrukturalizační správce navrhl soudu zbavit firmu ochranného moratoria. Liberty ale věří, že se jí podaří obhájit restrukturalizační plán. „Věříme, že stále plníme podmínky všeobecného moratoria a preventivní restrukturalizace. Náš restrukturalizační plán budeme určitě u soudu prezentovat,“ ujistila mluvčí Liberty Ostrava Kateřina Zajíčková.

Pokud by soud ochranu v podobě moratoria Liberty odebral, věřitelé by se přihlásili o své pohledávky. Společnost by tak zřejmě brzy skončila v insolvenci. Jednání soudu proběhne ve středu 28. února.