Část zaměstnanců Liberty Ostrava se vrátila do práce. Situaci přijel „zachraňovat“ sám Gupta

Obnova výroby svodidel v Liberty (zdroj: ČT24)

Do provozu ostravské huti Liberty se vrátilo několik zaměstnanců. Firma se rozhodla zprovoznit linky vyrábějící svodidla. Vstupní materiál má zatím ze svých zásob, může ho ale i nakupovat od externích dodavatelů. Není tak závislá na prvovýrobě – tedy vysoké peci a koksárenských bateriích. Ty jsou totiž stále drženy v teplém útlumu. Všichni zaměstnanci dostali také výplaty za leden, Liberty na ně vynaložila tři sta milionů korun. Do Česka mezitím přijel majitel Liberty Sanjeev Gupta, aby jednal se společností Tameh Czech o obnovení dodávek elektřiny do ocelárny, píší Seznam Zprávy.

Lidé z válcovny plochých výrobků se do práce vrátili po téměř dvou měsících. „I kdyby Liberty nebyla ve stavu, v jakém se nachází, tak bychom stejně měli nějaké odstávky ve výrobě a věnovali se údržbě zařízení tak, abychom v plné sezoně byli připraveni,“ řekl vedoucí referátu Výroba a technika v Liberty Ostrava David Rochovanský.

Nic z toho, co se v hale na svodidla běžně vyrábí, není závislé na provozech prvovýroby – tedy na vysoké peci, která je momentálně odstavena, a ani na koksárenských bateriích, které jsou v útlumu. „Neodmítáme žádné zakázky, plníme požadavky zákazníků dle jejich potřeb. Materiál, který je vstupní pro tuto linku, máme v zásobě,“ ujistil ředitel Válcovny plochých výrobků Jan Pudich.

Na linkách aktuálně vyrábějí svodidla pro polský trh, běžně se tam ale vyrábí i pro ten český. Téměř sedmdesát procent svodidel, která lemují silnice v Česku, se vyrábí právě v ostravské huti. Všechna mají ochrannou značku – takzvaný hříbek. „Je to návaznost na logo NHKG, kdy v podstatě jde o obrys ohřívače vzduchu. Takže to, co má tento hříbek, je z Liberty,“ vysvětlil Rochovanský.

Výroba se nyní na sezonu a montáže na silnicích teprve připravuje. „Spíš na jaře bude větší poptávka a budeme potřebovat další zaměstnance,“ uvedl Pudich.

Odboráři se v těchto dnech připravují na demonstraci, která má proběhnout před branami Liberty Ostrava už příští čtvrtek. Chtějí během ní vyjádřit svůj nesouhlas s aktuálním děním v celé skupině Liberty.

Gupta v Česku

Do Česka také přijel majitel Liberty Sanjeev Gupta. Se společností Tameh Czech chtěl vyjednat obnovení dodávek elektřiny do ostravského závodu, napsaly Seznam Zprávy. Infromaci potvrdil insolvenční správce Tamehu Dominik Hart. Tameh však trvá na tom, že Liberty nejdříve musí začít splácet dvoumiliardový dluh.

Schůzka se zástupci Tameh Czech se uskutečnila na žádost Liberty. „Předmětem jednání byly podmínky, za kterých by mohlo dojít k obnovení výroby Tamehu,“ řekl serveru Seznam Zprávy Hart.

Britsko-indický podnikatel Gupta, do jehož holdingu patří ocelárny Liberty Ostrava, byl podle serveru v Česku v minulých dnech. Tameh se kvůli neplacení faktur z Liberty dostal do druhotné platební neschopnosti a zkrachoval. Bez dodávek energií a technických plynů z Tamehu se přitom ostravská huť neobejde, připomněl server.

Insolvenční správce ale na schůzce zdůraznil, že nemá pravomoc za Tameh o čemkoliv rozhodovat. Motivem pro oslovení správce ze strany Gupty tak podle Harta pravděpodobně byl fakt, že vztahy mezi vedením Liberty a Tamehu jsou nyní velmi napjaté. Správce tak měl sehrát roli prostředníka.

Mediální zástupci huti a Tamehu se ke schůzce nevyjádřili. „Vedení společnosti Tameh se shoduje s insolvenčním správcem na tom, že před obnovením dodávek energií musí Liberty Ostrava nejdříve zaplatit podstatnou část svého více než dvoumiliardového dluhu, dále náklady na rozjezd a udržení provozu a kompenzovat emisní povolenky. Prostředky na úhradu svých dluhů Liberty Ostrava půjčila svým sesterským společnostem v zahraničí, a měla by si je tedy vyžádat zpět,“ upřesnil mediální zástupce Tamehu Patrik Schober.