Situace kolem Liberty Ostrava ohrožuje další firmy, krajská tripartita chystá pomoc

Některé firmy obchodně propojené s ostravskou hutí Liberty jsou v ohrožení. Tripartita Moravskoslezského kraje jim chce pomoci s oddlužením nebo s průběhem likvidace. Návrat zaměstnanců Liberty do práce se mezitím odložil už popáté. Firma na úterním jednání předsednictva krajské tripartity ujistila, že její zaměstnanci dostanou výplaty za leden, sdělil hejtman Jan Krkoška (ANO).

„Diskutovali jsme s managementem Liberty o současné situaci. Management nás ujistil, že pracovníci Liberty dostanou sto procent mzdy, ovšem stále zůstávají doma. Bohužel výhled toho, jestli se Liberty rozjede, je stále nejistý, takže jsem tlačil na to, aby s námi komunikovalo vedení, tedy majitel. Ten v tuto chvíli nekomunikuje a veškeré informace jsou od krizového manažera,“ uvedl Krkoška.

Liberty Ostrava, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, už delší dobu čelí poklesu poptávky a má problémy platit závazky. Huť se stále nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií. Většina jejích zaměstnanců, stejně jako pracovníků jejího dodavatele energií Tameh Czech (dohromady okolo šesti tisíc lidí), je od loňského 22. prosince doma a většina jejich provozů stojí. Huť je v podstatě bez energií, Tameh dodávky zastavil.

Podle informací vrchního ředitele sekce hospodářství z ministerstva průmyslu a obchodu Eduarda Muřického stále probíhají jednání mezi Liberty a Tamehem. „V tuto chvíli bez dohody těchto dvou subjektů nelze v plném rozsahu výrobu obnovit,“ řekl pro ČT. 

Podle hejtmana problém huti nemá dopad jen na její zaměstnance, ale ovlivňuje dodavatelské firmy. „Zabýváme se potřebami firem, na které tato situace výrazně dopadá. Není to jenom o vztahu Liberty a Tamehu, které v současné době dominují mediálnímu prostoru, ale o stovkách dalších podniků navázaných na tuto huť,“ upozornil Krkoška.

Pomoc firmám napojeným na Liberty

Krajská příspěvková organizace Moravskoslezský pakt zaměstnanosti (MS Pakt) oslovila okolo devíti set firem napojených na Liberty. Zpětnou reakci obdržela zhruba od třetiny z nich. Podle redaktorky ČT Jany Drápelové jde především o malé a střední podniky okolo padesáti zaměstnanců. Pro některé z nich bude situace likvidační. „Přesná čísla, pro kolik z nich a o jaké firmy jde, Moravskoslezský kraj nezveřejnil a uvedl, že toto číslo se bude pravděpodobně ještě vyvíjet,“ informovala redaktorka.

Krkoška v rozhovoru pro ČT vysvětlil, že později bude osloveno více firem než oněch devět set. „Jde to postupně, systematicky a budeme určitě pracovat dál. My s těmi firmami vedeme nejen dotazníkové šetření, ale i osobní pohovory k tomu, abychom získali co nejvíce informací,“ přiblížil. Informace o bankrotu ale prý zatím nemá.  

Kraj se snaží zjistit, jak firmám co nejlépe pomoci. „Řadu firem jsem navštívil osobně a chtěl jsem slyšet, co by jim pomohlo. Při rozhovorech se například ukázal rozdílný přístup finančních úřadů vůči firmám. Jedním z návrhů opatření je třeba možnost odpuštění nebo vrácení záloh z plateb DPH za nezaplacené pohledávky od společnosti Liberty Ostrava, nebo alespoň do doby, než budou tyto pohledávky skutečně uhrazeny,“ nastínil Krkoška.

Redaktorka ČT Jana Drápelová k situaci v Liberty Ostrava (zdroj: ČT24)

Do konce týdne by měla vzniknout telefonní linka, která by měla sloužit jako kontaktní bod pro všechny tyto společnosti tak, aby byly schopné koordinovat svůj postup, sdělila Drápelová. Firmy budou aktuálně potřebovat například právní pomoc nebo daňové poradenství. „Nebo také (Moravskoslezský pakt zaměstnanosti) nabídne možnost výhodnějších splátkových kalendářů tak, aby to ty firmy pokud možno co nejlépe ustály, nemělo by ale jít o dotace,“ doplnila Drápelová.

Ředitel MS Paktu Martin Navrátil řekl, že pokud firmy potřebují pomoc, měly by se obracet právě na tuto instituci. „Ideální je obrátit se přímo na nás. Kontakty jsou k dispozici a ještě je rozšíříme, aby byl k dispozici například chatovací portál. Uděláme to v těchto dnech. To, s čím jim pomůžeme, je například interpretace situace okolo daní i finančních záležitostí,“ shrnul Navrátil.

Dodal, že obecné poradenství pro firmy v podobě různých manuálů či seminářů bude bezplatné. MS Pakt ale bude schopen zajistit například i odborníky pro individuální poradenství přímo pro jednotlivé firmy. Tam už ale bude nutná jejich finanční spoluúčast. Blíže specifikovat firmy provázané s hutí kraj ani MS Pakt nechtěl.

Hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška komentuje návrh pomoci podnikům navázaným na Liberty (zdroj: ČT24)

Muřický: Investice státu do Liberty nejsou možné

Muřický zopakoval, že stát odmítá jakékoliv finanční investice do Liberty. „Není to možné z hlediska pravidel veřejné podpory,“ zdůvodnil. Připomněl, že kdyby neplatilo moratorium, firma skončí v insolvenci. „Co se týče subdodavatelského řetězce, tak se tím budeme seriózně zabývat a vyhodnocovat, v jaké situaci jednotlivé firmy jsou – a já mám informace o tom, že je to velice různorodé, případ od případu,“ uvedl. Zdůraznil také, že stát je zaručeným věřitelem Liberty Ostrava. „To znamená, má tam záruku v majetku,“ dodal.

Krkoška informoval, že kraj chce v otázce pomoci firmám spojeným s Liberty znovu tlačit na vládu. „Já se domnívám, že vláda má nějaké nástroje právě pro to, aby mohla nějakým způsobem také pomáhat malým a středním firmám,“ podotkl.

Situací v Liberty Ostrava i obecně v ocelářství by se mělo zabývat 21. února plenární zasedání tripartity, které se uskuteční na krajském úřadu v Ostravě. „Dohodli jsme se, že se na zasedání bude řešit nejenom Liberty, ale ocelářství jako takové. Budeme chtít slyšet, jak se k tomu staví ministerstvo průmyslu či Evropská komise,“ řekl náměstek hejtmana Jakub Unucka (ODS).

Studio ČT24: Vrchní ředitel sekce hospodářství Eduard Muřický komentuje problémy Liberty (zdroj: ČT24)