Nástup zaměstnanců Liberty do práce se opět odkládá, už posedmé

Události v regionech: Zaměstnanci Liberty Ostrava zůstávají doma (zdroj: ČT24)

Návrat zaměstnanců hutní společnosti Liberty Ostrava do práce se opět odkládá o týden. Informoval o tom předseda tamní odborové organizace Roman Bečica. Doma jsou zaměstnanci od loňského 22. prosince a jejich nástup se každý týden posouvá, protože většina provozů v huti stojí; nyní k posunu dochází už posedmé. Huť se dosud nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií. Liberty potvrdila, že většina zaměstnanců nadále pokračuje se stoprocentní náhradou mzdy na takzvaných jiných překážkách na straně zaměstnavatele, a to až do pondělí 19. února. Výplatní termín bude podle odborů ve středu a mají příslib, že firma výplaty odešle na účet v úterý.

„Máme potvrzené, že se to zase odkládá o týden. Situace je pořád stejná. Pořád by měli jednat. Padla jenom jedna nová věc, že by měli jednat se správcem z Tamehu, protože rozhodující pro nájezd prvovýroby je obnovit dodávky z Tamehu,“ sdělil Bečica.

Ivo Štěrba za Liberty sdělil, že se firma stále snaží vyjednat se strategickými partnery Tamehu udržitelné řešení. „Náš restrukturalizační plán, který představuje cestu k obnovení našeho provozu a splacení závazků všem věřitelům, je blokován zamítavým postojem společnosti Tameh jednat o budoucnosti. Proto jsme insolvenčního správce společnosti Tameh písemně požádali o schůzku, na níž bychom se snažili vytvořit strategické partnerství, které by mělo za cíl společnost Tameh zachovat a obnovit její provoz,“ uvedl.

Mluvčí Tamehu Czech Patrik Schober potvrdil, že doma zůstávají i zaměstnanci této firmy. „Management Tamehu opakuje, že je připraven se kdykoliv se zástupci Liberty Ostrava setkat, a nerozumí tomu, proč Liberty Ostrava tyto výzvy ignoruje. Pokud Liberty Ostrava nyní nově vyzývá k jednání s insolvenčním správcem Tamehu, jde ze strany Liberty Ostrava pouze o další snahu o zdržování, jelikož insolvenční správce Tamehu nemá dispoziční oprávnění,“ sdělil. Dodal, že Liberty Ostrava by podle veřejných informací měla být v úpadku, místo toho zneužívá ochranné moratorium k oddálení řešení situace.

Liberty Ostrava už delší dobu čelí poklesu poptávky a má problémy platit závazky. Do práce nechodí ani zaměstnanci jejího dodavatele energií Tameh Czech. Huť je bez energií, protože Tameh jejich dodávky zastavil. Liberty má okolo šesti tisíc zaměstnanců, Tameh zhruba tři sta. Na 22. února svolali odboráři před bránu huti protestní mítink.

„Máme potvrzeno, že ze šesti tisíc zaměstnanců huti jich aktuálně pracuje okolo 1500,“ řekl v pondělí předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina. Do práce v huti chodí celou dobu jen lidé, kteří pracují na nezbytné údržbě, v lednu se k nim přidali i pracovníci z provozů výroby pásů a důlních výztuží, které se podařilo napojit na dodávky tepla od společnosti Veolia Energie.

Kromě toho podle odborů pracují, ale z domova, také zaměstnanci administrativy. Dříve se uvádělo, že jde dohromady zhruba o tisíc lidí. Zaměstnanců, kteří jsou nutní pro udržování zařízení, i pracovníků v administrativě je ale podle odborářů více, než se dosud uvádělo.

Oproti tomu zatím nevypadá, že by se spustil provoz středojemné válcovny, která je také napojena na teplo od Veolie a na zemní plyn a kde pracuje okolo tří set lidí. „Dojednává se přísun bram (polotovarů), ale ještě to nemají dotažené do konce,“ vysvětlil Bečica.

Liberty má výplatní termín desátý pracovní den v měsíci, což připadá na středu 14. února. „Dneska (v pondělí) jsme dostali příslib, že v úterý budou odeslány výplaty na účet,“ oznámil Slanina. Odboráři podle něj stále nedostali odpovědi na otázky týkající se budoucnosti podniku, které vedení firmy zaslali předminulý týden a na něž odpovědi chtěli do 2. února. „Ono se navenek může zdát, že jsou v klidu, ale zaměstnanci nevědí, co bude dál,“ doplnil Slanina.

Liberty chrání před věřiteli moratorium

Tameh skončil v úpadku a dodávky energií do huti zastavil, Liberty mu totiž za služby neplatila. Ostravská huť, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, má problémy platit dodavatelům delší dobu, před věřiteli ji ale od loňského prosince chrání moratorium vyhlášené soudem.

Jde o relativně nový nástroj, který je v právní úpravě od konce loňského roku. Restrukturalizační řízení vůči Liberty je prvním svého druhu, který krajský soud v Ostravě řeší.

„Základním hlediskem je mimo jiné poctivost záměru Liberty jako podnikatele v preventivní restrukturalizaci. Soud prostřednictvím restrukturalizačního správce celou dobu sleduje, zda nevyšel najevo nepoctivý záměr Liberty (...) Podle současných zpráv restrukturalizačního správce zatím nic takového zjištěno nebylo,“ uvedl místopředseda Krajského soudu pro insolvenční úsek Viktor Břeska.

„V nedávné době se objevily samoúčelné spekulace o tom, že již Liberty Ostrava není solventní – rádi bychom ujistili, že to není pravda a že i nadále dodržujeme závazky vyplývající ze všeobecného moratoria,“ ujistil v pondělí Štěrba. Dodal, že provoz výroby silničních svodidel nadále vyrábí v objemech požadovaných zákazníky a že pro provoz válcovny plochých výrobků a rourovny zajišťuje firma nákup polotovarů, aby mohla v příštích týdnech dokončit příslušné zakázky.

Náklady na zaměstnance Liberty jsou přibližně 330 milionů korun měsíčně. Tento měsíc by je firma měla bez vytvoření zisku vyplatit podruhé. Za tři měsíce by skupina vyplatila téměř miliardu korun. „Tento stav není dlouhodobě udržitelný. Musím upozornit, že v problémech není jen ostravská Liberty, ale i další evropské pobočky Liberty. Je evidentní, že majitel Liberty prostředky přelévá, ale neřeší podstatu problémů,“ řekl ekonom ze Slezské univerzity v Opavě Jan Nevima.

Liberty a Tameh jsou úzce provázané ekonomicky i technologicky. Tameh je někdejší závod Energetika, který byl postaven jako součást tehdejší Nové huti, nynější Liberty. Huti dodává elektřinu, různé plyny a páry. Liberty zase dodává Tamehu palivo v podobě vysokopecních a koksárenských plynů, bez nichž se provoz energetické společnosti neobejde.

Když huť vlastnila skupina ArcelorMittal, byla Energetika vyčleněna do samostatné firmy. Když se majitelem huti stala Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance, Tameh zůstal majetkem společného podniku skupiny ArcelorMittal a polského holdingu Tauron. Liberty a Tameh se přou o ceny a placení prakticky hned od prodeje huti skupině Liberty.