Ocelárna v italském Tarantu dává práci, ale ničí zdraví. ArcelorMittal řeší s vládou její budoucnost

Horizont ČT24: Spor o italskou ocelárnu Ilvu (zdroj: ČT24)

Italský premiér Giuseppe Conte vyjednává záchranu největších evropských oceláren Ilva v chudém jihoitalském městě Taranto. Největší světový producent oceli, společnost ArcelorMittal, která podnik loni koupila, zvažuje odstoupení od smlouvy. A to v případě, že mu nezůstane ochrana před trestním stíháním za zamoření životního prostředí během sanace firmy. Vláda chce tuto beztrestnost zrušit. Ocelárny patří od 60. let k nejhorším viníkům průmyslového znečištění.

Bývalého zaměstnance oceláren Ilva Egidia Murgiana trápí svědomí. Je černé a hořké jako káva, kterou si jde každé ráno vypít na balkon. Dívá se přímo na své bývalé pracoviště – ocelárnu Ilva. Podnik, který před čtyřmi roky převzala vláda. Kvůli dlouhodobému zamořování životního prostředí.

„Stavět proti sobě volbu buď zdraví, nebo práci, to je strašné. V noci kvůli tomu nespím, protože mám děti,“ řekl.  

Egidio Murgiano se dívá na ocelárny Ilva, kde dříve pracoval
Zdroj: Ciro de Luca/Reuters

Když se místní v Tarantu potkají a někdo se svěří, že je nemocný, nikdo se neptá „co ti je“, ale „kde to máš“. Vědí, že to musí být rakovina.

Vysoký výskyt rakoviny

Ocelárny v Tarantu podle expertů desítky let obcházely evropské emisní normy a vystavovaly obyvatele jedům, včetně dioxinu. Lékaři přímo spojují místní znečištění a víc než tři tisíce úmrtí z let 2005 až 2012. Výskyt rakoviny na počet obyvatel je skutečně vyšší než jinde.

„V Tarantu umíráme na rakovinu, abychom zajistili produkci oceli pro zbytek Itálie. Máme toho dost,“ řekl obyvatel města Marco Maiorino.

Spor o osud ocelárny a lidí

Jenomže ani produkce oceli už není zaručená. Podnik má finanční potíže. Nový vlastník, Arcelor Mittal, chtěl propustit zhruba pět tisíc lidí z více než osmi tisícovek. Když narazil na odpor, oznámil, že od koupě odstoupí. Premiér stávkující dělníky podpořil.

„Pro nás je nepřijatelné ponechat pět tisíc pracovníků továrny, to je pět tisíc rodin, bez práce a bez budoucnosti,“ řekl premiér. 

Arcelor Mittal zrušení koupě odůvodnil hrozící ztrátou imunity před soudním stíháním za možné ekologické škody. Přitom kvůli převzetí ocelárny Ilva prodal huť v Ostravě společnosti Liberty Steel. Prodej byl dokončen v létě a česká firma změnila název na Liberty Ostrava.

Italský premiér Conte (nezávislý) nově naznačil, že je ochoten o obnovení imunity firmy uvažovat. Hrozící odchod investora už nyní napíná vládní koalici Hnutí pěti hvězd (M5S) a Demokratické strany (PD) k prasknutí. Naopak dělníky a obyvatele v Tarantu sjednotil. Shodují se, že práci chtějí, ale ne za takových podmínek, kdy i náhrobky jejich blízkých ve stínu ocelárny pokrývá narudlý toxický popílek.