TÉMA

Movimento 5 Stelle (M5S)

Starostou Říma bude levicový kandidát Gualtieri, populisté v komunálních volbách neuspěli

Novým starostou Říma bude kandidát středolevicové Demokratické strany (PD) Roberto Gualtieri, který zvítězil v druhém kole komunálních voleb. Získal šedesát procent hlasů. Kandidát Demokratické strany uspěl také v Turíně, pravice si udržela většinu v zastupitelstvu v Terstu. V místních volbách neuspělo populistické Hnutí pěti hvězd (M5S), které před pěti lety slavilo vítězství v hlavním městě a Turíně.
18. 10. 2021|

Itálie má novou vládu, premiérem je ekonom a bývalý prezident Evropské centrální banky Mario Draghi

Itálie má novou vládu. Slavnostní přísahu v sobotu do rukou prezidenta Sergia Mattarelly složil kabinet pod vedením bývalého šéfa Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho. Členy vlády, která požádá příští týden obě komory parlamentu o důvěru, je 15 politiků a osm nestranických odborníků.
13. 2. 2021|

Itálie bude mít novou vládu. Hnutí pěti hvězd podpoří Draghiho kabinet

Členové italského Hnutí pěti hvězd (M5S) ve čtvrtek schválili podporu nové vládě premiéra Maria Draghiho. Pro podporu se vyjádřilo zhruba šedesát procent hlasujících, napsala agentura Reuters. Proti bylo čtyřicet procent účastníků. Hnutí pěti hvězd má v obou komorách parlamentu nejpočetnější kluby. Hlasování bylo poslední překážkou pro vznik Draghiho vlády. Draghi by měl podle italského tisku oficiálně oznámit vznik nového kabinetu v pátek či o víkendu.
11. 2. 2021|

Italský prezident pověřil sestavením vlády nestraníka Draghiho

Italský prezident Sergio Mattarella pověřil bývalého guvernéra Evropské centrální banky Maria Draghiho sestavením nové italské vlády. Bývalý guvernér začne jednat s parlamentními kluby a výsledky rozhovorů se očekávají do několika dnů, předesílá agentura ANSA.
3. 2. 2021|

Italské vládě hrozí uprostřed pandemie pád. Nečekanou krizi spustil expremiér Renzi

Italská vláda se v době koronavirové pandemie zmítá v krizi. Její ústřední postavou je někdejší premiér Matteo Renzi, jenž dnes šéfuje koaliční straně, které aktuální průzkumy přisuzují jen tříprocentní podporu. Přesto právě tento politik zaskočil zemi krokem, v jehož důsledku může padnout celý kabinet. Podle černého scénáře by mohly dokonce hrozit i předčasné volby.
14. 1. 2021|

Italští senátoři zbavili Salviniho imunity. Může jít k soudu za blokování vylodění migrantů

Italský senátor Matteo Salvini může být souzen v další kauze týkající se jeho protiimigrační politiky, kterou prosazoval jako ministr vnitra od června 2018 do září 2019. Horní komora parlamentu ho ve čtvrtek zbavila imunity pro trestní stíhání kvůli tomu, že loni v srpnu odmítl povolit vylodění migrantů z humanitární lodi Open Arms v italském přístavu. Informovala o tom agentura ANSA. V jiném podobném případu přišel Salvini o imunitu v únoru, soud byl ale kvůli covidu-19 odložen na říjen.
30. 7. 2020|

Vláda v Římě zachrání další italskou banku. Popolare di Bari dostane 900 milionů eur

Italská vláda poskytne až 900 milionů eur (téměř 23 miliard korun) na záchranu zadlužené družstevní banky Popolare di Bari, informovala agentura Reuters. Banka minulý týden oznámila, že bezodkladně potřebuje finanční injekci až jednu miliardu eur. V pátek ji italská centrální banka umístila kvůli rostoucím kapitálovým ztrátám pod zvláštní správu.
16. 12. 2019|

Do boje proti Salviniho populismu vytáhlo nové hnutí Sardinky. Protestovat chodí tisíce Italů

V Itálii roste popularita hnutí, které vytáhlo do boje proti populismu a bývalému ministrovi vnitra Matteovi Salvinimu. Iniciativa pojmenovaná Sardinky umí zaplnit náměstí stejně spolehlivě jako předseda nacionalistické Ligy. Bez ohledu na nový trend však Salviniho strana vévodí všem průzkumům.
26. 11. 2019|

Sundané senzory a varovná zpráva. Správce věděl o hrozbě pádu mostu v Janově roky, píší média

Provozovatel janovského mostu věděl od roku 2014 o riziku zřícení stavby. Informoval o tom list La Repubblica. Italská média zároveň napsala, že senzory, které měly Morandiho most sledovat, byly v roce 2015 sejmuty kvůli údržbě a už nebyly uvedeny do provozu. Podle prokuratury se provozovatel zřejmě snažil ušetřit na nákladech. Při pádu mostu zahynulo loni v srpnu 43 lidí.
22. 11. 2019Aktualizováno22. 11. 2019, 09:29|

Ocelárna v italském Tarantu dává práci, ale ničí zdraví. ArcelorMittal řeší s vládou její budoucnost

Italský premiér Giuseppe Conte vyjednává záchranu největších evropských oceláren Ilva v chudém jihoitalském městě Taranto. Největší světový producent oceli, společnost ArcelorMittal, která podnik loni koupila, zvažuje odstoupení od smlouvy. A to v případě, že mu nezůstane ochrana před trestním stíháním za zamoření životního prostředí během sanace firmy. Vláda chce tuto beztrestnost zrušit. Ocelárny patří od 60. let k nejhorším viníkům průmyslového znečištění.
12. 11. 2019|

ArcelorMittal prodal ostravskou huť, aby mohl převzít italskou Ilvu. Z obchodu teď sešlo

Společnost ArcelorMittal, která je největším světovým producentem oceli, odstupuje od převzetí italské ocelárny Ilva. Firma se tak rozhodla proto, že jí italská vláda odebrala dříve dohodnuté záruky imunity před trestním stíháním v souvislosti se znečištěním způsobeným továrnou firmy. ArcelorMittal přitom kvůli převzetí ocelárny Ilva prodal huť v Ostravě společnosti Liberty Steel.
4. 11. 2019|

Nová vláda premiéra Conteho získala důvěru i v italském Senátu

Po dolní komoře také horní komora italského parlamentu, Senát, vyslovila v úterý večer důvěru novému kabinetu premiéra Giuseppa Conteho. Vládu vytvořila koalice protestního Hnutí pěti hvězd (M5S) a levostředové Demokratické strany (PD). Podle agentury Reuters výsledek hlasování znamená, že se Conte může oficiálně ujmout úřadu.
10. 9. 2019Aktualizováno10. 9. 2019, 21:14|

Itálie by mohla mít novou vládu ještě tento týden. Členové Hnutí pěti hvězd jsou pro koalici s demokraty

Členové italského vládního Hnutí pěti hvězd (M5S) podle agentury ADN Kronos podpořili v internetovém hlasování vytvoření vlády s Demokratickou stranou. Potvrdil to také vůdce M5S Luigi Di Maio. Výsledek hlasování odstranil překážku pro sestavení vlády, kterou povede úřadující premiér Giuseppe Conte.
3. 9. 2019|

Řím prohrává boj s nánosy odpadků. Lékaři mají strach z šíření nemocí, EU hrozí sankcemi

Italská metropole ročně vyprodukuje 1,5 milionu tun odpadu a marně hledá způsob, jak se s ním vypořádat. Starostka z populistického Hnutí pěti hvězd kvůli špinavým ulicím čelí kritice. Hory vršícího se smetí jsou podle lékařů rizikové. Evropská unie kvůli odpadkové krizi hrozí Itálii sankcemi.
2. 7. 2019|

Do škol a školek jen očkované děti. Itálie se vrací k povinné vakcinaci

V Itálii od úterý opět platí zákon o povinném očkování. Rodiče neočkovaných dětí, které chodí do škol a školek, riskují pokutu v přepočtu skoro 13 tisíc korun. Informoval o tom server BBC. Zákon prosadila předchozí levicová vláda kvůli epidemii spalniček, současný kabinet jeho platnost loni pozastavil. Ministryně zdravotnictví Giulia Grillová teď ale odmítla další odklad.
12. 3. 2019|

Macron je mizerný prezident, uvedl Salvini. Francie odmítla „soutěž ve stupiditě“

Diplomatická roztržka mezi Římem a Paříží se prohlubuje. Francie si po sérii ostrých výroků politiků z Apeninského poloostrova předvolala italského velvyslance. Italský ministr vnitra Matteo Salvini například obvinil Francouze, že Afriku obírají o bohatství, a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona nazval „mizerným prezidentem“. Francouzská diplomacie to označila za „nepřijatelné“.
23. 1. 2019|