Itálie bude mít novou vládu. Hnutí pěti hvězd podpoří Draghiho kabinet

Členové italského Hnutí pěti hvězd (M5S) ve čtvrtek schválili podporu nové vládě premiéra Maria Draghiho. Pro podporu se vyjádřilo zhruba šedesát procent hlasujících, napsala agentura Reuters. Proti bylo čtyřicet procent účastníků. Hnutí pěti hvězd má v obou komorách parlamentu nejpočetnější kluby. Hlasování bylo poslední překážkou pro vznik Draghiho vlády. Draghi by měl podle italského tisku oficiálně oznámit vznik nového kabinetu v pátek či o víkendu.

Draghimu během jednání vyjádřily důvěru všechny větší parlamentní strany s výjimkou krajně pravicové strany Bratři Itálie. Premiér dokázal přesvědčit i některé dosud opoziční kluby včetně protiimigrační Ligy Mattea Salviniho a pravicové strany Vzhůru Itálie expremiéra Silvia Berlusconiho. Podporu mu přislíbilo dokonce i uskupení Živá Itálie expremiéra Mattea Renziho nebo středolevicová Demokratická strana a menší středová uskupení.

Bývalý šéf Evropské centrální banky (ECB) Draghi byl pověřen sestavením kabinetu poté, co koncem ledna oznámil demisi Giuseppe Conte. Ten se tak rozhodl kvůli tomu, že z jeho vlády po sporech kolem plánu obnovy ekonomiky po pandemii odešla menší strana Živá Itálie (IV).

Vedení Hnutí pěti hvězd členy před hlasováním vyzvalo, aby podpořili vznikající kabinet. „Musíme se na této nové vládě podílet, abychom hájili politiku, kterou jsme zavedli v uplynulých letech, a abychom dobře investovali z evropských fondů,“ apeloval bývalý šéf hnutí Luigi Di Maio, který v končící vládě zastává post ministra zahraničí.