Do boje proti Salviniho populismu vytáhlo nové hnutí Sardinky. Protestovat chodí tisíce Italů

Horizont ČT24: Sardinky vyrazily do boje proti Salvinimu (zdroj: ČT24)

V Itálii roste popularita hnutí, které vytáhlo do boje proti populismu a bývalému ministrovi vnitra Matteovi Salvinimu. Iniciativa pojmenovaná Sardinky umí zaplnit náměstí stejně spolehlivě jako předseda nacionalistické Ligy. Bez ohledu na nový trend však Salviniho strana vévodí všem průzkumům.

Sardinky uspořádaly demonstrace v Boloni, Modeně, městě Reggio Emilia, Perugia, v Sorrentu či Palermu. Scházejí se často ve stejnou dobu, kdy mítinky ve městě pořádá bývalý vicepremiér Matteo Salvini.

A početně mu dokážou konkurovat. „Věřím, že politika má být o sdílení, ne o populismu a vyloučení, které přináší Salviniho politika,“ říká jedna z demonstrantek Anna Caciacová.

Nápad čtyř kamarádů ze studií

První demonstraci svolali čtyři studenti přes sociální sítě předminulý týden. Jejich cílem bylo tři měsíce před krajskými volbami vyburcovat lidi a ukázat, že stále existuje dost Italů připravených neskočit na polopravdy a slibovaná jednoduchá řešení.

„Milí populisté, už vám to došlo. Párty skončila,“ uvádí manifest občanského hnutí nazvaný „Vítejte na otevřeném moři“. Pomocí facebokové stránky chce čtveřice studentů koordinovat a propagovat protesty proti Salvinimu po celé Itálii.

„Jsme Sardinky a teď nás najdete všude. Vítejte na otevřeném moři,“ stojí v manifestu. Web uvádí i data a místa následujících demonstrací.

Salvini se proti hnutí hned vymezil. „Srdečně vzpomínám na úžasný spolek rybářů od jezera Trasimeno. Vrátím se tam, abych snědl pár čerstvých sardinek,“ rýpl si předseda nacionalistické Ligy.

Tým jeho strany okamžitě vyrukoval s antikampaní, jak si na Sardinkách smlsne. Spontánně vzniklé hnutí totiž může straně na vítězné volební vlně překazit plány.

Salvini by přitom s koaličními partnery rád získal i rudé srdce Itálie – zemědělsko-průmyslový region Emilia-Romagna, kde od konce druhé světové války vládla levice. „Říkáme, že jeho myšlenky tady nezakoření, nebo přinejmenším nebudou mít takový úspěch, v jaký doufá,“ konstatoval jeden z místních protestujících Fulvio Ferri.

Salvini doufá, že budou předčasné volby

Průzkumy přitom naznačují, že levicová bašta je v ohrožení. Novou koalicí v srpnu vyšachovaný ministr vnitra věří, že díky symbolickému vítězství pravice v tomto kraji padne už tak rozhádaná italská vláda a že prezident vypíše celostátní předčasné volby. Ty by Salviniho strana podle průzkumů přesvědčivě vyhrála.

Salvini v minulé vládě s protestním Hnutím pěti hvězd (M5S) prosadil přísná protiimigrační opatření, například blokádu humanitárních lodí a dva protiimigrační zákony. V létě vyvolal tento nejvýraznější muž koalice, který zastiňoval i premiéra, vládní krizi. Podle médií chtěl dosáhnout předčasných voleb a premiérského křesla.

Hnutí M5S ale na základě výsledků posledních voleb sestavilo jinou parlamentní většinu s levicovou Demokratickou stranou.