Nová italská vláda chce více spolupracovat s EU. Poslanci jí dali důvěru

Italští poslanci vyslovili důvěru nové vládě Giuseppe Conteho. Premiér jim slíbil, že chce více spolupracovat s Evropskou unií ohledně imigrace a státního rozpočtu. Na koalici se dohodlo populistické Hnutí pěti hvězd s levicovou Demokratickou stranou, do čela si vybrali nestraníka. Musí ještě získat důvěru senátorů, což se očekává.

Conte přislíbil, že v EU podpoří dokončení bankovní unie a vyjedná revizi rozpočtových pravidel. Sdělil také, že se hodlá i nadále osobně věnovat migrační situaci ve Středozemí a posílit dialog o roli Evropy v Africe, napsala agentura AFP. Předešlý kabinet vedl s Unií ohledně financí i migrace ostré spory.

Vláda dále plánuje rozšířit veřejné výdaje, aby posílila skomírající hospodářství, zvýšit daň z přidané hodnoty a zpřísnit trestání daňových úniků. Chce také snížit počet zákonodárců a změnit volební zákon.

Klidnější styl

Staronový premiér ujistil poslance, že kabinet bude více pracovat a méně se dohadovat. Narážel tak na spory ve své předchozí vládě tvořené Hnutím pěti hvězd a nacionalistickou Ligou.

Její šéf Matteo Salvini po vyhraných květnových volbách do Evropského parlamentu a velkém vzestupu v předvolebních průzkumech vyvolal politickou krizi s cílem uspořádat předčasné volby, které by pravděpodobně vyhrál. Šéf Hnutí pěti hvězd Luigi di Maio se však dohodl s levicí, což jeho plán překazilo.

„Chceme zanechat hlučných, zbytečných, agresivních a bombastických prohlášení,“ řekl Conte s odkazem na Salviniho styl. „Jazyk této vlády bude umírněný,“ dodal.

Jeho devadesátiminutovou řeč provázelo skandování poslanců Ligy: „Volby! Volby!“ Salvini prohlásil: „Mohou utíkat před volbami několik měsíců, ale ne věčně. Až Italové přijdou volit, vyhrajeme.“