Většina zaměstnanců Liberty stále zůstává doma. Restrukturalizační plán údajně počítá s poklesem výroby o šedesát procent

Hutní společnost Liberty Ostrava opět odložila nástup většiny zaměstnanců do práce. Zaměstnanci jsou doma od 22. prosince 2023, společnost v pondělí návrat pracovníků odložila už pojedenácté. V podniku se podle jeho mluvčí znovu rozjíždějí válcovací tratě, většina provozů ale nadále stojí, protože se Liberty ještě nedohodla s dodavatelem Tameh Czech na dodávkách energií. Hospodářské noviny uvedly, že restrukturalizační plán, který věřitelům Liberty předložila, počítá s poklesem výroby o šedesát procent. Věřitelů, kteří budou mít právo o plánu hlasovat, je podle soudu více než třináct set.

„Situace zůstává de facto stejná jako minulý týden. Chystá se realizace nějakých malých zakázek a čeká se na další vývoj jednání Liberty s Tamehem. Počet zaměstnanců, kteří zůstávají doma a kteří chodí do práce, je zhruba stejný jako minulý týden,“ upřesnil Slanina.

Liberty Ostrava, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, má už delší dobu problém platit závazky, před věřiteli ji ale od loňského prosince chrání moratorium vyhlášené soudem.

Tameh Czech skončil v prosinci v úpadku, což zdůvodnil tím, že mu huť, jeho jediný zákazník, neplatila a dluží mu skoro dvě miliardy korun. Liberty Ostrava zaměstnává zhruba šest tisíc lidí, Tameh okolo tří set. Podle odborářů nyní pracuje zhruba 1600 zaměstnanců huti.

„Naše válcovací tratě se znovu rozjíždějí, a to včetně válcovny pásů, která minulý týden obnovila výrobu. Nakoupili jsme sochory, které můžeme využít pro spuštění výroby na středojemné válcovně i rourovně, dorazí ještě tento měsíc. Probíhají také jednání se společností Veolia o možnostech vytápění budov v areálu huti, aby se do práce mohlo vrátit ještě více našich zaměstnanců,“ uvedla Zajíčková.

Liberty odmítá řešit své pohledávky, tvrdí Tameh Czech

Podle mluvčí se pracuje také na instalaci nového parního generátoru, který bude uveden do provozu příští týden a umožní huti bezpečně udržovat teplo v koksárenských bateriích.

„Pokračujeme v našem úsilí o odblokování patové situace se společností Tameh Czech. Minulou středu jsme vedli konstruktivní jednání mezi naším vrcholovým vedením a představenstvem Tamehu, která sice nedospěla k žádným konkrétním závěrům, ale poskytla oběma stranám podněty, na které se v dalších jednáních můžeme zaměřit,“ uvedla Zajíčková.

Mluvčí Tamehu Patrik Schober potvrdil, že se schůzka minulý týden uskutečnila. „Liberty Ostrava ale chtěla na úrovni jednatelů mluvit jen o budoucí spolupráci. Úplně odmítala řešit minulé pohledávky,“ řekl Schober.

Firma podle mluvčí Liberty pokračuje i v uskutečňování plánu B, který počítá s řešením bez Tamehu. „Dostali jsme již oficiální nabídku od dodavatele elektrických turbodmychadel pro vysokou pec, podle které mohou být připravena k dodání do letošního podzimu. Naši technici již s dodavatelem jednají o detailech instalace. Zjišťujeme také naše možnosti krátkodobého dočasného řešení, kdy by se využívalo několik menších mobilních kompresorů, které by mohly být, v závislosti na technických podmínkách, uvedeny do provozu během několika měsíců,“ uvedla.

Liberty podle Zajíčkové v neděli zahájila představování svého restrukturalizačního plánu věřitelům. Chce ho s nimi projednat do 21. března, kdy vyprší platnost moratoria. Věřitelů, kteří budou mít právo o plánu hlasovat, je podle soudu více než 1300.

Hospodářské noviny (HN) napsaly na svém webu, že restrukturalizační plán, který věřitelům Liberty předložila, počítá s poklesem výroby o šedesát procent. Věřitelům firma dluží šest až sedm miliard korun. „Restrukturalizační plán by měl firmě snížit náklady o více než dvě stě milionů eur (přes pět miliard korun) při produkci osmdesát tisíc tun oceli měsíčně, které by měla huť dosáhnout za tři měsíce. To je oproti dřívějšku, kdy jela naplno, pokles šedesát procent. Splacení pohledávek Liberty předpokládá do března 2026,“ napsal list.

Mluvčí ještě uvedla, že krizového manažera Thuense Victora nahrazuje od března v Liberty Ostrava současný provozní ředitel skupiny Liberty pro Evropu Deepak Sogani, který je také členem představenstva Liberty Ostrava. „Victor se ujímá funkce generálního ředitele skupiny Liberty pro hutní výrobu v Evropě, avšak bude i nadále spolupracovat s vedením Liberty Ostrava na realizaci restrukturalizačního plánu,“ vysvětlila.