Liberty Ostrava obnovuje část výroby, návrat dalších zaměstnanců už podesáté odložila

Huť Liberty Ostrava začíná vyrábět ve Steckelově válcovně svitky z přivezených bram (polotovarů). K pondělku v podniku pracuje přes 1750 zaměstnanců z šesti tisíc, informoval za Liberty Ivo Štěrba. Většina provozů ale stojí, protože se huť stále nedohodla s podnikem Tameh Czech na dodávkách energií. Velká část zaměstnanců obou firem je doma od loňského 22. prosince. Huť jejich návrat opět o týden odložila, už podesáté, informoval předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina.

Štěrba uvedl, že Steckelova válcovna se připojí k oddělením, kde se již zaměstnanci do práce vrátili. Jde o provozy, které nepotřebují energie od Tamehu: svařovnu trub, provoz důlních výztuží, silničních svodidel a servisní centrum závitových tyčí.

„Tento měsíc plánujeme spustit výrobu závitových tyčí na středojemné válcovně a bezešvých trubek na rourovně (válcování a tepelné zpracování). K dnešnímu dni je zpět v práci více než 1750 zaměstnanců, od začátku roku jsme pro naše zákazníky vyrobili více než pět tisíc tun výrobků a zaznamenáváme i uspokojivý růst zakázek,“ popsal Štěrba.

Podle Slaniny by se koncem týdne mohly rozjet další zpracovatelské provozy, následně koncem měsíce i středojemná válcovna. Vysvětlil, že tyto provozy jsou, co se týče tepla, napojeny na společnost Veolia Energie, ohřívací pece nefungují na koksárenský a vysokopecní plyn, ale jsou přepojené na zemní plyn.

Do práce chodí celou dobu lidé, kteří pracují na nezbytné údržbě. Kromě toho pracují, ale z domova, také zaměstnanci administrativy.

Restrukturalizační plán

Liberty podle Štěrby dokončila přípravu restrukturalizačního plánu. „Tento týden ho budeme představovat všem věřitelům, abychom pro něj co nejdříve získali jejich podporu. Náš restrukturalizační plán jsme již také prezentovali minulou středu u soudu, ten následně rozhodl o zachování všeobecného moratoria do 21. března tak, jak bylo původně nastaveno. U soudu jsme také prezentovali nový posudek naší solventnosti, který zpracovali nezávislí experti,“ řekl Štěrba.

Do 21. března chce Liberty plán projednat se všemi věřiteli a získat jejich podporu pro svůj návrh, který podle firmy jediný zajistí budoucnost celého podniku, zachová pracovní místa a povede k plnému splacení všech pohledávek. Soud minulý týden uvedl, že věřitelů, kteří budou mít právo o plánu hlasovat, je více než 1300.

S Tamehem i bez něj

Liberty Ostrava, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, má už delší dobu problém platit závazky. Moratorium vyhlášené soudem podnik před věřiteli chrání od loňského prosince. Tameh Czech skončil v prosinci v úpadku, což zdůvodnil tím, že mu huť, jeho jediný zákazník, neplatila a dluží mu skoro dvě miliardy korun.

Štěrba uvedl, že restrukturalizační plán má dvě varianty postupu. Varianta A vychází z toho, že se Liberty s Tamehem dohodne. Plán B počítá s řešením bez Tamehu, i v tomto případě chce firma navyšovat produkci na válcovacích tratích, ale s využitím dovážených bram. Varianta bez Tamehu je podle Slaniny složitější. „Nicméně ten plán je nachystaný, takže věřím, že to možné je,“ poznamenal.

Pokud by Liberty dosáhla dohody s Tamehem, umožnilo by jí to spustit vysokou pec a ocelárnu a vyrábět vlastní materiál pro válcovací tratě. „Jsme dotazováni, jak se společností Tameh Czech jednáme, abychom vyřešili naši patovou situaci. Před dvěma týdny jsme například společnosti Tameh Czech učinili nabídku. O týden později jsme se na ně obrátili s dalšími návrhy a naposledy jsme je kontaktovali po soudním jednání ve snaze řešit současnou situaci,“ přiblížil Štěrba.

Odborový předák Petr Slanina o dalších plánech Liberty Ostrava (zdroj: ČT24)

Liberty Ostrava zaměstnává zhruba šest tisíc lidí, Tameh okolo tří set. Slanina v rozhovoru pro ČT řekl, že má informaci o desítkách lidí, kteří už kvůli současné situaci opustili provoz Liberty. Věří ale, že se situace nyní uklidní.

Podle Slaniny je důležité zaměstnancům předložit plán, jak se bude situace vyvíjet – a dodržovat ho bez výmluv. „Věřím, že jakmile bude restrukturalizační plán, tak součástí toho budou i kroky, jak se bude prokazovat, že se všechno děje,“ dodal.

Jednání s odbory

V úterý se mělo uskutečnit jednání zástupců Liberty, Tamehu a odborářů, které iniciovaly odbory. Slanina v pondělí ale oznámil, že tato schůzka byla posunuta. „Proběhne nejprve schůzka mezi Tamehem Czech a Liberty Ostrava bez nás, ta by měla být tento týden, a následně se k tomu nějakým způsobem připojíme,“ řekl.

„Během celé doby restrukturalizace byla Liberty Ostrava zcela pasivní. Těsně před jednáním soudu Liberty Ostrava zaslala nabídku, která však neodpovídala realitě. Mohu však potvrdit, že managementy Liberty Ostrava a Tameh Czech by se měly tento týden sejít,“ sdělil mluvčí Tamehu Patrik Schober. Nic to ale podle něj nemění na faktu, že Liberty nesplácí nic ze svého dvoumiliardového dluhu.

Liberty a Tameh jsou provázané ekonomicky i technologicky. Tameh je někdejší závod Energetika, který byl postaven jako součást tehdejší Nové huti, nynější Liberty. Tameh huti dodává elektřinu, plyny a páry. Liberty dodává Tamehu palivo v podobě vysokopecních a koksárenských plynů, bez nichž se provoz energetické společnosti neobejde.

Když huť vlastnila skupina ArcelorMittal, byla Energetika vyčleněna do samostatné firmy. Když se majitelem huti stala Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty, Tameh zůstal majetkem společného podniku skupiny ArcelorMittal a polského holdingu Tauron. Liberty a Tameh se přou o ceny a placení prakticky hned od prodeje huti skupině Liberty.

„Skupina Liberty naši společnost nadále podporuje, abychom mohli realizovat náš restrukturalizační plán, vyplácet mzdy zaměstnancům a platit našim dodavatelům. Od zahájení všeobecného moratoria v prosinci 2023 nám již skupina poskytla podporu ve výši dvaceti milionů eur (více než pět set milionů korun), z toho deset milionů eur (přes 250 milionů korun) minulý týden,“ informoval Štěrba.