Ještě zůstaňte doma, vzkázala už podeváté Liberty Ostrava svým zaměstnancům

Hutní společnost Liberty Ostrava už podeváté o týden odložila návrat zaměstnanců do práce, řekl předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina. Mluvčí podniku Kateřina Zajíčková další odklad potvrdila. Většina provozů v huti stojí, protože se Liberty stále nedohodla se svým dodavatelem Tameh Czech na dodávkách energií. Většina zaměstnanců obou firem je doma od loňského 22. prosince. Liberty nicméně připravuje návrat do práce dalších asi 1500 zaměstnanců. Chce instalovat zařízení, které jí umožní vyrábět bez energií od Tamehu.

„Zaměřujeme se na to, abychom maximálně využili výrobu na našich válcovacích tratích díky nakoupeným kontislitkům, což povede ke zlepšení naší finanční situace a umožní to v nejbližší době dalším zhruba 1500 zaměstnancům návrat do práce. Tuto důležitou část plánu již realizujeme,“ uvedla mluvčí. Kontislitek je polotovar, který vzniká kontinuálním litím kovu.

Liberty Ostrava má už delší dobu problém platit závazky. Tameh Czech uvádí, že právě kvůli tomu, že mu huť neplatila, skončil v prosinci v úpadku. Liberty Ostrava zaměstnává zhruba šest tisíc lidí, Tameh má okolo tří stovek zaměstnanců.

Liberty chrání před věřiteli od loňského prosince moratorium vyhlášené soudem, restrukturalizační správce ale navrhl, aby toto moratorium zrušil. Firma je podle něj v platební neschopnosti. Soud o tom bude s vyloučením veřejnosti jednat ve středu.

„Samozřejmě všichni očekáváme, co se bude dít ve středu, s tím, že je asi momentálně nejdůležitější vysvětlit zaměstnancům, že ať to dopadne jakkoliv, tak na ně to nemá žádný vliv, že by firma skončila nebo něco podobného,“ řekl Slanina. Zástupci Liberty podle něj uvádějí, že firma s Tamehem stále jedná.

Ceny za energie si huť Liberty Ostrava a její dodavatel Tameh Czech domlouvali vždy rok předem. Zisková marže přitom činila průměrně jedno procento, uvedl mluvčí společnosti Tameh Czech Patrik Schober. Reagoval tak na vyjádření Liberty o příliš vysokých cenách energií od Tamehu.

„Téměř 80 procent ceny na výrobu jedné megawatthodiny elektřiny tvoří náklady na emisní povolenky a cena uhlí, kterou mimochodem domlouvá sama Liberty Ostrava. Zbytek nákladů pokrývají ostatní paliva (především hutní plyny dodávané Liberty Ostrava), mzdy zaměstnanců, odpisy a další fixní náklady,“ popsal Schober.

Pracuje zhruba čtvrtina zaměstnanců

Aktuálně podle odborářů pracuje okolo šestnácti set zaměstnanců huti. Do práce chodí celou dobu jen lidé, kteří pracují na nezbytné údržbě, v lednu se k nim přidali i pracovníci z provozů výroby pásů a důlních výztuží, které se podařilo napojit na dodávky tepla od společnosti Veolia Energie. Minulý týden firma zprovoznila svařovnu v rourovně. Kromě toho pracují, ale z domova, také zaměstnanci administrativy.

Liberty a Tameh jsou úzce provázané ekonomicky i technologicky. Tameh je někdejší závod Energetika, který byl postaven jako součást tehdejší Nové huti, nynější Liberty. Tameh huti dodává elektřinu, různé plyny a páry. Liberty zase dodává Tamehu palivo v podobě vysokopecních a koksárenských plynů, bez nichž se provoz energetické společnosti neobejde.

Když huť vlastnila skupina ArcelorMittal, byla Energetika vyčleněna do samostatné firmy. Když se majitelem huti stala Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance, Tameh zůstal majetkem společného podniku skupiny ArcelorMittal a polského holdingu Tauron. Liberty a Tameh se přou o ceny a placení prakticky hned od prodeje huti skupině Liberty.