Už poosmé se odsouvá nástup zaměstnanců Liberty Ostrava do práce

Hutní společnost Liberty Ostrava opět o týden odložila návrat zaměstnanců do práce. Do zaměstnání od úterý nově nastoupí jen asi sto lidí do rourovny, řekl předseda odborové organizace ocelárny Liberty Roman Bečica. Zaměstnanci jsou doma od loňského 22. prosince a jejich nástup firma každý týden odkládá, tentokrát už poosmé. Většina provozů v huti stojí, protože se Liberty stále nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií. Také mluvčí Tamehu Patrik Schober řekl, že většina zaměstnanců této firmy zůstává doma.

„Svařovna trub (rourovna) by měla mít nějaké zakázkové naplnění, takže by její zaměstnanci měli nastoupit v úterý do práce,“ řekl Bečica.

To, že většina zaměstnanců hutního podniku zůstane doma další týden, potvrdila i mluvčí společnosti Kateřina Zajíčková. „Většina zaměstnanců pokračuje na takzvaných ‚jiných překážkách na straně zaměstnavatele‘, a to do 26. února 2024 včetně,“ sdělila.

Zajíčková uvedla, že 15. února firma rozjela výrobu svodidel a snaží se o zajištění externího vstupního materiálu pro rozšíření výroby, v úterý se v rourovně zprovozní svařovna.

Majitel Liberty Ostrava Sanjeev Gupta byl v minulých dnech v Praze a pokoušel se domluvit obnovení dodávek energií. Podle informací, které mají odboráři, ale jednání neskončila úspěchem. „Říkají, že zintenzivní úsilí, prioritou je dohoda s Tamehem,“ řekl v pondělí Bečica.

Liberty Ostrava už delší dobu čelí poklesu poptávky a má problémy platit závazky. Do práce nechodí ani zaměstnanci jejího dodavatele energií Tameh Czech. Huť je bez energií, protože Tameh jejich dodávky zastavil. Liberty má okolo šesti tisíc zaměstnanců, Tameh zhruba tři sta. Na 22. února svolali odboráři před bránu huti protestní mítink.

Aktuálně podle odborářů pracuje okolo 1500 zaměstnanců huti. Do práce chodí celou dobu jen lidé, kteří pracují na nezbytné údržbě, v lednu se k nim přidali i pracovníci z provozů výroby pásů a důlních výztuží, které se podařilo napojit na dodávky tepla od společnosti Veolia Energie. Kromě toho pracují, ale z domova, také zaměstnanci administrativy.

„Minulý týden také byla zprovozněna kotelna na koksovně. Během týdne budou provedena technická opatření pro zajištění jejího provozu na plný výkon,“ informovala Zajíčková. Firma podle ní dále opravuje části zařízení, které poškodil mráz.

Návrh na zrušení moratoria

Tameh skončil v úpadku a dodávky energií do huti zastavil, neboť mu Liberty za služby neplatila. Liberty Ostrava, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, má problémy platit dodavatelům delší dobu, před věřiteli ji ale od loňského prosince chrání moratorium vyhlášené soudem.

Server Seznam Zprávy minulý týden napsal, že restrukturalizační správce podniku Liberty Ostrava navrhl soudu, aby moratorium zrušil. Firma je podle něj v platební neschopnosti. Liberty na to reagovala sdělením, že zůstává solventní a má připravený důkladný plán preventivní restrukturalizace.

„Náš podnik zůstává solventní a dodržuje závazky, vyplývající z všeobecného moratoria. Navzdory problémům, kterým čelíme, budeme i nadále přijímat veškerá nezbytná opatření, abychom udrželi stabilitu naší společnosti,“ zopakovala v pondělí Zajíčková.

Firma podle ní musí upravit jednotlivé fáze restrukturalizačního plánu, což povede k tomu, že se válcovny rozjedou až v příštích několika týdnech a k výrobě budou využívat dovážené bramy (polotovary) od rumunské společnosti Liberty Galati a dalších dodavatelů. První objednaná dodávka bram už dorazila do slovinského přístavu Koper a jakmile projde celním odbavením, bude odeslána do Ostravy. Z bram se budou vyrábět například svodidla.

Jednání Liberty a Tamehu

„Pokud jde o společnost Tameh Czech, její představenstvo nadále odmítá zvážit úpravu smlouvy o dodávkách elektřiny, a to i přesto, že jsme společnosti předložili konkrétní nabídky podpory, nebo dokonce navrhli převzetí elektrárny. Vynakládáme veškeré úsilí na to, abychom vyřešili spor s touto společností, avšak ta brzdí konstruktivní posun v našem jednání,“ tvrdí Zajíčková. Tameh naopak stále uvádí, že snaha Liberty o řešení situace je nedostatečná.

„Liberty Ostrava s Tameh Czech nejedná a za celou dobu zaslalo pouze jeden dopis. Liberty Ostrava nabízí zaplacení části nákladů na výplaty zaměstnanců a nákup uhlí. Takovýto návrh neodpovídá aktuální smlouvě mezi oběma společnostmi a Tameh Czech pro svůj provoz potřebuje i jiné vstupy než jen uhlí a lidskou práci. Hlavně však návrhy Liberty zcela neřeší vzniklou situaci,“ uvedl mluvčí Schober.

Huť podle něj zneužívá ochranné moratorium k oddálení řešení situace, které by mělo obnášet navrácení skoro sedmi miliard, jež Liberty půjčila svým sesterským společnostem. „Vedení společnosti Tameh se shoduje s insolvenčním správcem na tom, že před obnovením dodávek energií musí Liberty Ostrava nejdříve zaplatit podstatnou část svého více než dvoumiliardového dluhu, dále náklady na rozjezd a udržení provozu a kompenzovat emisní povolenky,“ dodal Schober.

Zajíčková uvedla, že skupina Liberty požádala o schůzku s eurokomisařkou Margrethe Vestagerovou. „Naše skupina by s ní ráda jednala o závažných strukturálních problémech, jimž čelí středoevropští a východoevropští výrobci oceli, a dále pak o jí navrhované pracovní skupině, která by projednala další postup pro toto odvětví,“ uvedla Zajíčková.

Liberty a Tameh jsou úzce provázané ekonomicky i technologicky. Tameh je někdejší závod Energetika, který byl postaven jako součást tehdejší Nové huti, nynější Liberty. Tameh huti dodává elektřinu, různé plyny a páry. Liberty zase dodává Tamehu palivo v podobě vysokopecních a koksárenských plynů, bez kterých se provoz energetické společnosti neobejde.

Když huť vlastnila skupina ArcelorMittal, byla Energetika vyčleněna do samostatné firmy. Když se majitelem huti stala Liberty Steel Group z Guptova koncernu GFG Alliance, Tameh zůstal majetkem společného podniku skupiny ArcelorMittal a polského holdingu Tauron. Liberty a Tameh se přou o ceny a placení prakticky hned od prodeje huti skupině Liberty.