Soud zachoval moratorium, které chrání huť Liberty před věřiteli

Všeobecné moratorium, které chrání hutní podnik Liberty Ostrava před věřiteli, trvá. Krajský soud v Ostravě zjistil, že nejsou splněny zákonné podmínky pro jeho zrušení. Firma má v dostatečném stadiu rozpracován restrukturalizační plán a chce ho do konce příštího týdne předložit k hlasování dotčeným stranám, řekl soudce Viktor Břeska. Moratorium má trvat do 21. března. Jednání bylo neveřejné, účastnili se ho zástupci Liberty, jejího dodavatele elektřiny Tameh Czech a jejich právníci. K soudu dorazil i majitel koncernu GFG Alliance, kterému Liberty Ostrava patří, Sanjeev Gupta.

„Nebylo splněno především to, že by v návrhu na všeobecné moratorium byly uvedeny nepravdivé údaje, a současně platí, že soud ani nezjistil, že by podnikatel sledoval svým všeobecným moratoriem nebo celkovou preventivní restrukturalizací nepoctivý záměr,“ konstatoval soudce.

Dotčených stran, které musí Liberty seznámit s restrukturalizačním plánem, je podle soudce více než třináct set. „To jsou ti věřitelé, kteří budou mít hlasovací právo. Liberty jako podnikatel jim musí restrukturalizační plán předložit a oni se rozhodnou, jestli ho svým hlasováním přijmou, či nikoliv,“ vysvětlil Břeska.

O plánu by podle něj věřitelé mohli hlasovat někdy v dubnu. Je na Liberty Ostrava, zda případně požádá soud o prodloužení moratoria. „Pro prodloužení však musí být splněny zpřísněné podmínky,“ řekl soudce.

Zaměstnance přijel podpořit Gupta

Sanjeev Gupta na rozhodnutí soudu nepočkal, zhruba po dvou hodinách jednání opustil. Při odchodu z jednací síně řekl, že přijel podpořit Ostravu a zaměstnance. Plánem podle něj je, aby se všichni zaměstnanci vrátili do práce a ostravská huť fungovala. Dodal, že musí odletět a vše zodpoví tým.

Guptův koncern ostravskou huť vlastní od roku 2019. Odboráři ho několikrát vyzvali, aby začal pracovat na spuštění provozu. Podle úterních informací Hospodářských novin byl Gupta v tomto měsíci už dvakrát v Česku, kde situaci řešil s právníky a managementem.

Liberty Ostrava má už delší dobu problém platit své závazky. Kdyby soud moratorium zrušil, věřitelé by na huť mohli začít podávat insolvenční návrhy. Moratorium mělo platit od prosince tři měsíce, lhůta měla uplynout 20. března.

Mezi účastníky, kteří se dostali do sálu, byl i předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina, který je členem dozorčí rady firmy. „Přicházím, abych se dozvěděl, jak se to bude vyvíjet a jak to bude pokračovat, a jsem rád, že (Gupta) přijel, i když to bylo pro mě překvapení. Znamená to, že tomu dává jasnou prioritu, aby to dopadlo ve prospěch Ostravy,“ řekl Slanina ještě před začátkem jednání.

Věřitelem Liberty Ostrava je i stát – státní Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) firmě ručila za úvěr a za pohledávku loni zaplatila přibližně 1,5 miliardy korun. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) tento týden řekl, že majitel Liberty nemá vůli komunikovat o řešení situace s českou vládou. Pokud by se postoj majitele změnil, vláda podle Jurečky nabízí spolupráci, protože chce udržet výrobu a zaměstnanost v huti. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) před měsícem řekl, že splátky EGAP a ostatní závazky vůči státu ale firma plní.

Liberty pracuje na restrukturalizačním plánu

Mluvčí Liberty Ostrava Kateřina Zajíčková tento týden uvedla, že podnik pracuje na aktualizovaném restrukturalizačním plánu. Firma podle ní bude chtít soud ujistit, že podmínky preventivní restrukturalizace stále plní a že zůstává solventní.

Tameh Czech skončil loni v prosinci v úpadku. Uvedl, že mu Liberty Ostrava, jeho jediný zákazník, za služby půl roku neplatila a dluží mu zhruba dvě miliardy korun. Poté Tameh huti přestal dodávat energie. Většina provozu Liberty tak stojí a většina pracovníků obou firem od 22. prosince nechodí do práce. Celkem mají okolo šesti tisíc zaměstnanců.

Společnosti se stále nedohodly na cenách energií

Liberty a Tameh se stále nedohodly na cenách energií. Příští týden se má uskutečnit společné jednání jejich zástupců, které domluvili odboráři. Liberty a Tameh se přou o ceny a placení od roku 2019, kdy skupina Liberty ostravskou huť koupila.

Liberty a Tameh jsou úzce provázané ekonomicky i technologicky. Tameh je někdejší závod Energetika, který byl postaven jako součást tehdejší Nové huti, nynější Liberty. Tameh huti dodává elektřinu, různé plyny a páry. Liberty zase dodává Tamehu palivo v podobě vysokopecních a koksárenských plynů, bez nichž se provoz energetické společnosti neobejde.

Když huť vlastnila skupina ArcelorMittal, byla Energetika vyčleněna do samostatné firmy. Když se majitelem huti stala Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance, Tameh zůstal majetkem společného podniku skupiny ArcelorMittal a polského holdingu Tauron.