Návrat zaměstnanců hutě Liberty Ostrava do práce se znovu posouvá o týden

Návrat zaměstnanců do Liberty byl odložen (zdroj: ČT24)

Návrat zaměstnanců Liberty Ostrava do práce se opět odkládá, a to na úterý 23. ledna. Po jednání s vedením podniku to sdělil zástupce odborů. Huť se stále nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií.

„Je to potvrzeno od vedení. Byli jsme ubezpečeni, že se mezi Liberty Ostrava a Tamehem jedná na nejvyšší úrovni,“ řekl předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina. Slanina také sdělil, že odboráři poslali v minulých týdnech dopis Evropské komisi a europoslancům. „Požadovali jsme, ať se tou situací zabývají, ať prověří, že všechno bylo v pořádku, když GFG přebíralo od ArcelorMittalu naši firmu, jestli byly všechny stanovené podmínky dodrženy. Nikdo na to ale nereagoval,“ uvedl Slanina.

Zaměstnanci, kteří zůstávají doma, by celé první čtvrtletí, pokud nebudou moci nastoupit do práce, měli podle Slaniny dostávat sto procent platu. „Že by ve větší míře podávali výpovědi, to ne, ale máme informace o tom, že se už ohlížejí po jiném zaměstnání,“ přiblížil.

„Zaměstnanci Liberty Ostrava pokračují na takzvané jiné překážce na straně zaměstnavatele, a to do 22. ledna včetně, kdy budou informováni o dalším vývoji situace,“ potvrdila mluvčí firmy Kateřina Zajíčková. Hutní společnost vysvětlila, že zaměstnance informuje takto v týdenních cyklech kvůli tomu, aby v případě, kdy by došlo k dohodě s firmou Tameh, mohli zaměstnanci okamžitě nastoupit zpět.

Studio ČT24: Návrat zaměstnanců Liberty Ostrava se odkládá (zdroj: ČT24)

„Jednání se strategickými partnery, společností Tameh Czech, probíhají pomaleji, než bychom si přáli. Avšak nadále pevně věříme, že v nadcházejících týdnech nalezneme řešení,“ doplnila Zajíčková.

Liberty Ostrava už delší dobu čelí poklesu poptávky a má problémy platit závazky. Zaměstnanci obou firem jsou od loňského 22. prosince doma, protože huť je bez energií. Tameh jejich dodávky zastavil. Návrat lidí do práce se posouval už dvakrát, jako původní termín návratu huť uváděla 3. leden.

Liberty Ostrava, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, má i s dceřinými firmami zhruba šest tisíc zaměstnanců, Tameh přes tři stovky. Do práce chodí zaměstnanci, kteří pracují na nezbytné údržbě nebo udržují v takzvaném teplém útlumu koksovnu. Celkem jde asi o čtyři sta lidí. Při teplém útlumu se udržuje podstatně nižší teplo než při běžném provozu. Od října má huť v teplém útlumu také svou poslední fungující vysokou pec.

V lednu musí firma zahájit restrukturalizaci

Huť chrání před věřiteli moratorium vyhlášené soudem. Tento měsíc ale musí firma zahájit restrukturalizaci. Zástupci Liberty už dříve uvedli, že chtějí v lednu znovu uvést do provozu vysokou pec.

Zajíčková potvrdila, že firma pokračuje v práci na restrukturalizačním plánu, přesný termín opětovného spuštění vysoké pece číslo tři a ocelárny ale nyní nezná. Podnik zabezpečil provozy proti mrazu a dbá na dodržování bezpečnosti v celé huti. „Ceny energií a pokles poptávky v Evropě ovlivnily celý ocelářský průmysl, od začátku roku 2024 však pozorujeme na evropském trhu s ocelí rostoucí známky oživení, což je pozitivní. Je to v souladu s naším očekáváním mírného zlepšení poptávky na trhu, což by mělo vést ke zvýšení cen našich výrobků v průběhu tohoto roku,“ vysvětlila mluvčí.

Tameh skončil loni v prosinci v úpadku, přičemž v insolvenčním návrhu uvedl, že mu Liberty, jeho jediný zákazník, za služby už půl roku neplatí a dluží mu dvě miliardy korun. Mluvčí Tamehu Patrik Schober potvrdil, že doma zůstávají i zaměstnanci Tamehu. „Žádná významná platba od Liberty Ostrava na splacení dluhu neproběhla, proto Tameh Czech nemůže vyrábět potřebné energie pro výrobu a většina zaměstnanců zůstává dál na překážkách. Oprávněnost nároku Tamehu na zaplacení dlužných faktur uznal i Okresní soud v Ostravě, který vydal soudní příkaz na okamžité zaplacení půl miliardy korun,“ sdělil Schober.

Hospodářské noviny minulý týden uvedly, že pokud by Liberty podala dovolání, začal by regulérní soudní spor, který by se mohl protáhnout. Tameh podle listu požádal o vydání příkazu už v listopadu.

Liberty a Tameh jsou úzce provázané ekonomicky i technologicky. Tameh je někdejší závod Energetika, který byl postaven jako součást tehdejší Nové huti, nynější Liberty. Tameh huti dodává elektřinu, různé plyny a páry. Liberty zase dodává Tamehu palivo v podobě vysokopecních a koksárenských plynů, bez nichž se provoz energetické společnosti neobejde.

Generátor z Nizozemska

Do hutě byl podle Zajíčkové dodán parní generátor z Nizozemska, který umožní bezpečný restart koksárenských baterií. „Je to částečná náhrada. Slouží to k tomu, aby mohla ‚najet‘ i firma Tameh. Ten náběh bude nějakou dobu trvat, nebude to ze dne na den,“ vysvětlil Slanina. Doba závisí i na tom, jak rychle huť sežene potřebná povolení.

Vyvíječ páry je vlastně obrovský kotel. „Jsou tam dvě možnosti napojení na energie – buď je to na zemní plyn, nebo je to na naftu. My to potřebujeme v podstatě pro přípravu a pro dodržení restrukturalizačního plánu tak, abychom byli schopni znovu zprovoznit koksovnu,“ popsal ředitel koksovny Kamil Kičmer.

První ze tří koksárenských baterií uzavřela Liberty loni v září. Zdůvodnila to tím, že je velmi neefektivní a vzhledem k přebytku výrobních kapacit na trhu se stává stále ztrátovější. Další dvě baterie drží huť od prosince v útlumu.

Když huť vlastnila skupina ArcelorMittal, byla Energetika vyčleněna do samostatné firmy. V roce 2019 se majitelem huti stala Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty, Tameh ale zůstal majetkem společného podniku skupiny ArcelorMittal a polského holdingu Tauron. Liberty a Tameh se přou o ceny a placení prakticky hned od prodeje huti skupině Liberty. Kvůli značnému zpoždění s platbami hrozil Tameh huti omezením dodávek energií už loni na jaře.