„Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku.“ Poslanci se sejdou na mimořádné schůzi k Babišovým krokům

Na mimořádné schůzi ke krokům předsedy opozičního ANO Andreje Babiše se poslanci sejdou příští týden v úterý od 15:00. Jednání svolala z podnětu koaličních poslanců předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Návrh programu obsahuje jediný bod nazvaný „Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku“.

Lídři pěti vládních stran se na vyvolání mimořádné schůze shodli v úterý. Premiér a předseda ODS Petr Fiala ve středu řekl, že důvodů pro poslanecké jednání je více. Bezprostředním impulzem byl podle něj e-mail, ve kterém Babiš žádal od svých spolupracovníků informace o ministru zahraničí Janu Lipavském (Piráti).

ANO by mohlo návrh programu podpořit, pokud nebude mít zavádějící název, řekla ještě před svoláním schůze předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová.

Koalice upozorňuje na to, jak Babiš komentuje zahraničněpolitické události, ale i bezpečnost. Podle Schillerové vše začalo Lipavského vyjádřením, kdy v Otázkách Václava Moravce řekl, že Babiš začíná být kvůli svým výrokům bezpečnostním ohrožením Česka. „My chceme, aby ta schůze proběhla. My chceme, aby byla otevřena. (...) Ministr zahraničních věcí, velmi významná vládní figura, ve vaší televizi v nedělním diskuzním pořadu řekl, že Andrej Babiš je bezpečnostním rizikem – ať to dokáže,“ řekla Schillerová.

Následně v neděli Babiš v elektronické poště svým spolupracovníkům podle serveru Novinky.cz napsal, aby mu o Lipavském připravili „teze, podklady“, přičemž místo ministrova jména použil vulgární výraz. „Napište mi příběh Izrael, jak se vykašlal na naše lidi, jak byl v Dauhá, jezdí všude, dělá kampaň, korespondenční volba,“ napsal podle serveru. V e-mailové konverzaci se řeší i odkazy na mediální zmínky o Lipavského rodině.

„Ten uniklý e-mail, kde si ještě navíc Andrej Babiš nechal zjišťovat kompromitující informace na svého názorového oponenta, pana ministra Lipavského, a zatahoval do toho i jeho rodinu, jeho děti, byl určitou poslední kapkou,“ řekla Pekarová Adamová. 

Babiš tvrdí, že nesháněl žádné kompromitující materiály, ale jen podklady z veřejných zdrojů, aby mohl reagovat na Lipavského výroky o Ukrajině. Později se na síti X omluvil za vulgární výraz, který na adresu šéfa české diplomacie použil, na svém postupu jinak nevidí nic špatného. V reakci na rozhodnutí koalice svolat mimořádné jednání pak kritizoval kabinet.

90' ČT24: Hrozí úpadek politické kultury? (zdroj: ČT24)

Kolářovy vulgární výroky o Zaorálkovi

Schillerová očekává, že koalice svolá stejnou schůzi na téma výroků poslance TOP 09 Ondřeje Koláře na adresu někdejšího ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka (SOCDEM). Koaliční poslanec Kolář použil v rozhovoru pro CNN Prima News vulgární výrazy, když mluvil o Zaorálkovi.

Důvodem byl Zaorálkův výrok spojující Kolářova otce Petra Koláře, poradce prezidenta Petra Pavla, s Ruskem. Ondřej Kolář ve středu na síti X napsal, že se omlouvá všem, kterých se dotklo, že „politickou nulu Zaorálka“ počastoval sprostými výrazy. „Vulgarity do politiky nepatří. Unesly mě emoce,“ dodal.