Čeští politici přejí Slovensku dobrou vládu. Někteří gratulují Ficovi

Vůli občanů je třeba respektovat, uvedl po vítězství strany Smer–SD prezident Petr Pavel. Podle hlavy státu až povolební jednání ukážou, jakou cestou se Slovensko vydá. Premiér Petr Fiala (ODS) po oznámení výsledků voleb popřál Slovákům, aby koaliční vyjednávání vedla k sestavení dobré vlády. Další čeští vládní politici vyjádřili naději na pokračování proevropského kurzu slovenské zahraniční politiky. Předseda opozičního ANO Andrej Babiš pogratuloval Robertu Ficovi k vítězství, Slovensku přeje vládu, která bude pracovat pro lepší životy lidí a v Evropě bude hájit zájmy slovenských občanů. Gratulace připojil i šéf hnutí SPD Tomio Okamura.

Pavel doplnil, že je v zájmu Česka udržet se Slováky dlouhodobě nadstandardní vztahy. Prezident republiky už před volbami oznámil, že by Ficův návrat do čela slovenské vlády mohl vést k narušení česko-slovenských vztahů, a to kvůli jeho výrazně odlišným názorům, především v zahraniční politice. Fico pak Pavla kvůli údajnému zásahu do kampaně před slovenskými parlamentními volbami kritizoval. Pavlova slova odmítl. Připustil ovšem, že se s českým prezidentem rozchází v názoru na válku na Ukrajině.

Předseda vlády Fiala pak poukázal na vzájemné propojení se Slovenskem nebo na přátelské vztahy na všech úrovních.

„Sledoval jsem výsledky slovenských voleb a přeji Slovákům, ať povolební vyjednávání vedou k sestavení dobré vlády,“ pokračoval. Věří, že obě země budou na vládní úrovni nadále úzce spolupracovat ku prospěchu obou států.

Vicepremiér a šéf lidovců Marian Jurečka Slovensku popřál, aby se podařilo sestavit vládu, jež zachová prozápadní a prodemokratické směřování země. 

Jurečku potěšil výsledek slovenských lidovců, kteří se tak vrátí do Národní rady. Podobně se vyjádřili i lidovečtí ministři zemědělství Marek Výborný a životního prostředí Petr Hladík.

Vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) věří, že i s budoucím slovenským kabinetem bude pokračovat nadstandardní spolupráce obou zemí.

Podle Bartoše Česko a Slovensko spojuje nejen společná historie, ale i evropská budoucnost. Blízkost obou zemí považuje za výhodu, kterou je potřeba rozvíjet. Pogratuloval také šéfovi Progresívneho Slovenska (PS) Michalu Šimečkovi. PS skončilo s odstupem druhé. „Navzdory všem prokázal, že liberální politika má své místo na slunci i ve střední Evropě, a za to mu patří velké poděkování,“ dodal předseda Pirátů.

Volby jsou poučením pro Česko, tvrdí Rakušan

Místopředseda vlády Vít Rakušan (STAN) doplnil, že výsledky slovenských voleb jsou poučením i pro Česko. Pokud chce udržet liberální demokracii, je potřeba její výhody vysvětlovat i lidem z periferie či zklamaným.

Šéfka TOP 09 a předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová popřála Slovákům sestavení vlády s euroatlantickým směřováním, která by uklidnila polarizovanou společnost.

Podle Pekarové Adamové jsou vztahy Česka a Slovenska i po rozdělení společného státu mimořádné. Je přesvědčena o tom, že to tak zůstane.

Fico před volbami prohlásil, že by po návratu k moci ukončil vojenskou pomoc Ukrajině. „Nepředbíhala bych. Je důležité vnímat nejen to, co říká vítěz voleb, ale i co říkají strany, které s ním v té vládě mohou být. Tady je největším jazýčkem na vahách Hlas Petra Pellegriniho, který takto nehovoří,“ řekla šéfka TOP 09 v České televizi. Podle ní má početní šanci na sestavení kabinetu vedle Smeru–SD ale i druhé PS.

Také Pekarová Adamová zmínila ponaučení ze slovenských voleb. „Je velmi důležité vidět, že je ta rozdrobenost politické scény zejména na demokratické části spektra překážkou lepších volebních zisků a možností vládnout pro ty, kteří mají prozápadní směřování zcela jasné,“ uzavřela předsedkyně sněmovny.

Opoziční gratulace

Jako první z českých politiků ráno Ficovi gratuloval k vítězství šéf ANO Andrej Babiš. Ocenil také volební výsledek strany Hlas–SD, která skončila zhruba s patnácti procenty na třetím místě. „Celému Slovensku přeji, aby mělo vládu, která doma bude pracovat pro lepší životy lidí a v Evropě tvrdě hájit zájmy všech slovenských občanů,“ uvedl Babiš.

K volebnímu výsledku strany Progresívne Slovensko se bývalý premiér nevyjádřil. Před volbami zveřejnil na sociálních sítích video, ve kterém před volbou této strany varoval. „Progresívne Slovensko pana Šimečky je stejné jako naši Piráti. Vítání migrantů, legalizace drog, vyšší daně, nižší důchody a poslušnost Bruselu. Tak to dopadlo v ČR a Slovensku stejný osud nepřeju,“ napsal Babiš v pátek.

Babiš byl předsedou české vlády od prosince 2017 do prosince 2021. Jeho funkční období se zčásti krylo s obdobím dosud poslední vlády premiéra Fica, který stál v čele Slovenska do demise v březnu 2018.

K přáním se připojil také předseda opozičního SPD Okamura. „Doufám, že se na Slovensku podaří sestavit kvalitní vládu, která bude hájit zájmy Slovenska, tradiční evropské hodnoty i samotnou Evropu před šílenstvím, které ovládlo unijní elity,“ prohlásil Okamura.

Ficovi gratuloval Klaus

Ficovi k vítězství poblahopřál bývalý prezident Václav Klaus, je to podle něj šance na návrat k vlastní sebevědomé slovenské politice a impuls pro politiku sousedních států včetně Česka.

Klaus v dopisu uvedl, že Ficovo vítězství bylo zasloužené. „Ukázalo se, že volič uvěřil věrohodnému politikovi, kterému jde o jeho zemi a ne o uspokojení mocné mediálně podporované komunity, která usiluje o něco úplně jiného,“ napsal. Popřál také šéfovi nejsilnější strany úspěch při povolebním vyjednávání.

Klaus i další čeký exprezident Miloš Zeman vyjádřili svoji podporu Ficovi již v září. Smer–SD na internetu zveřejnil nahrávku se Zemanovým vyjádřením i Klausův dopis a za podporu oběma poděkoval. Současný český prezident Petr Pavel tehdy novinářům řekl, že Fico má natolik odlišné vidění světa, že by jeho zvolení mohlo narušit vztahy mezi Českem a Slovenskem. 

Sobotní parlamentní volby na Slovensku vyhrála Ficova strana Smer – sociálná demokracia (Smer–SD), podle neoficiálních výsledků získala hlasy více než třiadvaceti procent voličů. S výrazným odstupem skončilo druhé Progresívne Slovensko, které má přes sedmnáct procent. Třetí je zhruba s patnácti procenty strana Hlas – sociálná demokracia.