Nezávislý ruský list Novaja gazeta přerušuje práci

Ruský list Novaja gazeta, jehož šéfredaktor Dmitrij Muratov byl oceněn Nobelovou cenou, oznámil, že po další úřední výstraze přerušuje svou práci, a to až do ukončení „speciální operace“ na Ukrajině. Tímto souslovím Kreml oficiálně označuje válku, kterou rozpoutal proti Ukrajině 24. února. Redakce o tom informovala na svém webu.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor a březen 2022)

  • 23:49

    Situace na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zůstává podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mimořádně obtížná. Uvedl, že Rusko posiluje své pozice u Mariupolu. 

  • 22:55

    Americké ministerstvo obchodu v nadcházejících dnech uvalí další sankce zaměřené na ruský obranný, letecký a námořní sektor, oznámil Bílý dům.

  • 22:31
    Vykřičník

    Ruské jednotky se zcela stáhly z Černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny.

„Dostali jsme ještě jedno varování od Roskomnadzoru (ruského federálního úřadu spadajícího pod ministerstvo komunikací, pozn. red.). Pozastavujeme vydávání novin na internetu, na sociálních sítích a na papíře – do ukončení 'speciální operace na území Ukrajiny',“ uvedla redakce.

Mluvčí listu Naděžda Prusenkovová uvedla, že redakce ani neví, kvůli čemu ji cenzurní úřad varoval. „Dokonce jsme ještě nedostali do rukou první varování. Proto nevíme, co se tam praví. Odeslali zprávu o výstraze do médií, ale nám nic neposlali, do rukou jsme nic nedostali,“ řekla podle BBC.

V předvečer ruského útoku na Ukrajinu komentátorka listu varovala, že první obětí války se stanou pozůstatky svobody v Rusku.

Novaja Gazeta, kterou v roce 1993 Muratov spoluzakládal, je jedním z posledních nezávislých médií v Rusku. Noviny jsou známé hlavně pro své vyšetřování korupce nebo porušování lidských práv v Čečensku. Pro list pracovala i uznávaná novinářka Anna Politkovská, která byla v Moskvě zavražděna v roce 2006, právě v den narozenin ruského prezidenta Vladimira Putina.

Na počátku března ruští zákonodárci schválili zavedení trestní odpovědnosti za publikaci toho, co státní moc označí za dezinformace a lživé zprávy o ruské armádě, za diskreditaci ozbrojených sil a za výzvy k sankcím, a to s možným odnětím svobody až na 15 let.

Novaja gazeta poté oznámila, že ze svých stránek a sociálních sítí odstraňuje příspěvky na tato témata. „Není pochyb o tom, že tato hrozba bude realizována. Nemáme právo riskovat svobodu našich pracovníků,“ uvedl list s tím, že nadále bude informovat o důsledcích, kterým Rusko čelí: rozvíjející se hospodářské krizi, klesající životní úrovni, problémech s přístupem k zahraničním lékům a technologiím, pronásledování disidentů či protiválečných projevech.

Dražba Nobelovy ceny

Muratov minulý týden oznámil, že se chystá vydražit svoji medaili Nobelovy ceny za mír, kterou získal v loňském roce, a výtěžek věnovat ukrajinským uprchlíkům. Rusko kromě poskytnutí pomoci uprchlíkům musí podle novináře bez dalších průtahů přerušit boje, zajistit fungování humanitárních koridorů, výměnu zajatců a převoz těl padlých.

Muratov již dříve poskytl větší část finanční odměny, kterou dostal společně s oceněním, různým charitám. Stanice Rádio Svoboda v prosinci informovala, že Muratov se zřekl ve prospěch dobročinných nadací 30 milionů rublů (6,5 milionu korun) z celkové částky asi 40,2 milionu rublů (8,7 milionu korun).

Rozhovor se Zelenským

„Pro mě osobně to byl jeden z posledních zdrojů, který sídlí v Rusku a který se snažil alespoň mezi řádky nějakým způsobem informovat o té situaci,“ řekla k rozhodnutí listu Novaja gazeta redaktorka Deníku N Petra Procházková. Podotkla, že Novaja gazeta nebyla nejčtenějším médiem v zemi. „Ale byla i pro nás zdrojem informací o Rusku. Tento jeden z posledních kanálů je uzavřen a my budeme o Rusku vědět stále méně a méně,“ dodala.

Roskomnadzor také varoval ruská média, aby nezveřejnily rozhovor, který jim poskytl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Uvedl to server Meduza.io, jehož šéfredaktor se interview zúčastnil. Některá média tak i přesto učinila. Muratov se v neděli rozhovoru osobně nezúčastnil. Zaslal nicméně otázky, které zazněly v záznamu.

Redaktorka Deníku N Petra Procházková o pohledu Rusů na invazi na Ukrajinu (zdroj: ČT24)

Na povolená státní média v Rusku dál útočí hackeři. Ti ze skupiny Anonymous oznámili, že napadli Všeruskou státní televizní a rozhlasovou společnost. Získali stovky gigabajtů dat a zveřejní je brzy.