Odpor proti myanmarské juntě sílí ve vzdálených oblastech země. Spekuluje se o občanské válce

Horizont ČT24: Hrozba rozsáhlého konfliktu v Myanmaru (zdroj: ČT24)

Z odlehlých oblastí Myanmaru přicházejí zprávy o formování nových povstaleckých skupin. A to z řad utlačovaných etnických menšin i politických odpůrců vojenské vlády, která násilím převzala moc letos v únoru. Někteří pozorovatelé soudí, že v zemi hrozí vypuknutí občanské války.

Zatýkání, mučení a zabíjení. Junta v Myanmaru zatlačila demonstranty do kouta a ti jsou připraveni se bránit. V zemi podle nepotvrzených zpráv vznikly desítky nových ozbrojených skupin. Rozsáhlý konflikt tak může být na spadnutí.

„Nenávidíme vojenskou diktaturu a rozhodli jsme se s ní skoncovat. Armádu ze země vyženeme. Demonstrantům slibujeme pomoc. Uděláme všechno, co je v našich silách, abychom vojenskou juntu zničili, až válka začne,“ řekla členka povstalecké skupiny Karenský národní svaz Khine.

Únorový vojenský puč vyvolal masové nepokoje, které pokračují dodnes. Zemřelo při nich přes 800 lidí. Bezpečnostní složky k potlačení protestů opakovaně použily vodní děla, slzný plyn, gumové projektily, ale i ostrou munici. Od vyhlášení nezávislosti v roce 1948 zažila země pouze dvě dekády civilní vlády. Zbytek jejích dějin zaplňují junty a ozbrojené střety.

Boj uprostřed džungle

Protesty v ulicích střídá boj uprostřed džungle. Ke střetům s vládními jednotkami dochází i v oblastech, kde před pučem panoval mír. Rozsáhlé boje donutily desítky tisíc lidí dočasně opustit své domovy. Demonstranty do svých řad verbují i povstalci, kteří desítky let bojují za větší autonomii pro své etnikum.

„Musíme také trénovat lezení po laně přes řeku. Celý výcvik je velmi náročný. Tvrdě trénujeme. Učíme se také střílet na nepřátele ze zbraně, jako bychom byli na bojišti,“ vysvětlil člen povstalecké skupiny Karenský národní svaz Min.

Těžký život novinářů

Junta nepronásleduje jen aktivisty a partyzány. Od únorového převratu armáda zadržela na devadesát novinářů. Z nich 51 stále drží ve vězení. Mezi nimi i dva americké reportéry Dannyho Fenstera a Nathana Maunga.

„Neexistuje žádný bezpečný způsob, jak zde dělat novinařinu. Je to práce, která s sebou v této zemi nese extrémní rizika. Současně je ale nesmírně důležitá,“ řekl novinář Ben Dunant z magazínu Frontier Myanmar.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Edward Price k tomu uvedl, že Spojené státy tlačí  na vojenský režim, aby oba okamžitě propustil. „Budeme v tom pokračovat, dokud se nebudou moci bezpečně vrátit ke svým rodinám.“

Evropská unie chystá další sankce

Červený kříž žádá do oblastí konfliktu lepší přístup humanitárních organizací. A také možnost navštěvovat vězně. Evropská unie pak proti vojenské vládě plánuje schválit další sankce.

„Připravuje se třetí série sankcí, které budou schváleny v nejbližších dnech a které se zaměří na představitele vojenské junty a také na subjekt, který reprezentuje ekonomické zájmy armády,“ poznamenal šéf unijní diplomacie Josep Borrell.