V krajích je potvrzeno jedenáct hejtmanů. Průtahy na západě Čech ale ještě neskončily

V jedenácti z třinácti krajů je jasno. Naposledy v úterý se nově zvolenými hejtmany stali Martin Kuba (ODS) v Jihočeském kraji a Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj – SLK) v Libereckém kraji. Rozhodnuto stále není na Karlovarsku a Plzeňsku, kde se nedaří sestavit vládní koalice.

Hnutí ANO, ODS a STAN (s SLK) zatím disponují shodně třemi hejtmany. ANO, které vyhrálo říjnové volby, bude vládnout v Moravskoslezském, Ústeckém a Zlínském kraji. Občanští demokraté mají hejtmana kromě Jihočeského také v Královéhradeckém kraji a na Vysočině. Starostové a nezávislí obsadí hlavní křeslo na Liberecku, Olomoucku a ve Středočeském kraji.

Liberecký kraj

Nejnověji potvrzeným hejtmanem je Půta (SLK) na Liberecku, který už potřetí dovedl Starosty pro Liberecký kraj k vítězství. Hejtmanskou funkci obhájil už podruhé, nikomu jinému se to zatím v Libereckém kraji nepodařilo.

Kraj v následujících čtyřech letech povede koalice Starostů, Pirátů a ODS, která má pohodlnou většinu 32 z 45 mandátů. V devítičlenné radě má SLK pět zástupců, Piráti a občanští demokraté po dvou. ANO má v zastupitelstvu deset členů a SPD tři, nikdo další se do kraje nedostal. ČSSD a komunisté budou chybět po 20 letech.

Jihočeský kraj

V úterý dopoledne se rozhodlo také v jižních Čechách, kde byl podle koaličních předpokladů zvolen Kuba (ODS). Zástupci ODS, KDU-ČSL s TOP 09, ČSSD a hnutí Jihočeši se dohodli na široké koalici, která čítá 29 mandátů z 55 zastupitelů.

V radě kraje má ODS i s hejtmanem tři místa, stejně jako ČSSD a KDU-ČSL s TOP 09, Jihočeši dvě. V opozici skončí hnutí ANO, které vyhrálo říjnové volby v Jihočeském kraji těsně před ODS. Společně s hnutím budou mimo radu také Piráti se Starosty a nezávislými.

obrázek
Zdroj: ČT24

Královéhradecký kraj

Na Královéhradecku se rozhodlo o postu hejtmana v pondělí. Stal se jím Martin Červíček (ODS), lídr koalice občanských demokratů, STAN a Východočechů. Červíčka, aktuálně také senátora, zvolili zastupitelé většinou 29 z 45 hlasů.

Nová rada kraje má devět členů, po čtyřech koalice ODS, STAN a Východočeši, tři Piráti a po jednom radním má Koalice pro Královéhradecký kraj a Spojenci pro Královéhradecký kraj.

V 45členném zastupitelstvu má vládnoucí koalice ODS, STAN, Východočechů, Pirátů, Koalice pro Královéhradecký kraj (KDU-ČSL, VPM, Nestraníci) a koalice Spojenci pro Královéhradecký kraj (TOP 09, HDK, LES) většinu 27 hlasů. V opozici skončila ČSSD se Zelenými stejně jako hnutí ANO a SPD.

Pardubický kraj

Hejtmanem Pardubického kraje byl už potřetí za sebou zvolen Martin Netolický (ČSSD). Kandidoval za uskupení 3PK – Pro prosperující Pardubický kraj tvořené ČSSD a hnutím Společně pro kraj. V krajské vládě zasednou i zástupci ODS s TOP 09, Koalice pro Pardubický kraj (KPK) a STAN. V radě bude mít tři křesla 3PK a ODS s TOP 09, dvě KPK a jedno STAN.

Volby v Pardubickém kraji vyhrálo hnutí ANO s 11 mandáty z 45. Podobně jako před čtyřmi lety však zůstane v opozici. Druhá skončila 3PK, stejně jako třetí ODS s TOP 09 má osm zastupitelů. Čtvrtá Koalice pro Pardubický kraj má sedm mandátů. Pátí skončili Piráti se sedmi mandáty, šestí byli STAN se čtyřmi zastupiteli.

Hejtmanem Pardubického kraje je opět Netolický (zdroj: ČT24)

Olomoucký kraj

Také Olomoucko se nedávno dočkalo nového hejtmana. Na ustavujícím zasedání zastupitelstva jím byl zvolen lídr Pirátů a STAN a ředitel Správy kolejí a menz Univerzity Palackého Josef Suchánek.

Olomoucký kraj v následujících čtyřech letech povede v jedenáctičlenné radě koalice Pirátů se STAN, Spojenců – Koalice pro Olomoucký kraj (obě uskupení po čtyřech křeslech) a ODS (tři). V pětapadesátičlenném zastupitelstvu má většinu 32 hlasů.

V předchozích čtyřech letech v Olomouckém kraji vládlo vítězné hnutí ANO společně s ČSSD a ODS. ČSSD se letos do zastupitelstva nedostala.

Kraj Vysočina

Uskupení ODS se Starosty pro občany, Piráti, KDU-ČSL, ČSSD a Starostové pro Vysočinu (STAN a SNK ED) podepsalo koaliční smlouvu bez vítěze krajských voleb na Vysočině – hnutí ANO – a také bez KSČM.

Hejtmanem bude Vítězslav Schrek z ODS, který byl lídrem společné kandidátní listiny ODS a Starostů pro občany. Koalice bude mít většinu 32 hlasů v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu.

Ustavující zastupitelstvo mělo být 29. října. Je ale odložené, protože volby na Vysočině bude přezkoumávat krajský soud. Stížnost na neplatnost voleb podalo neúspěšné uskupení Pro TOP Vysočinu. K zisku mandátů mu chyběl jediný hlas. Přepočet volebních lístků požaduje asi ve 20 obcích.

Vedení Vysočiny podepsalo koaliční smlouvu (zdroj: ČT24)

Zlínský kraj

Koaliční smlouvu ve Zlínském kraji podepsali zástupci ANO, Pirátů, ODS a ČSSD. Koalice bude mít v krajském zastupitelstvu 24 z 45 mandátů, novým hejtmanem se má stát krajský volební lídr ANO a starosta Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku Radim Holiš. Ustavující zasedání zastupitelstva se uskuteční v úterý 10. listopadu od 15:00.

V radě obsadí ANO tři křesla, další tři budou mít Piráti, dvě ODS a jedno ČSSD. Počet náměstků hejtmana vzroste z dosavadních tří na pět, přičemž ANO bude mít dva, Piráti, ODS a ČSSD po jednom. Do opozice míří KDU-ČSL, STAN, SPD a koalice Trikolóry, Soukromníků a Nezávislých.

Jihomoravský kraj

V Jihomoravském kraji podepsali koaliční smlouvu KDU-ČSL, Piráti, ODS se Svobodnými a Starostové pro jižní Moravu. Strany mají 37 mandátů mezi 65 krajskými zastupiteli. Hejtmanem bude lidovecký lídr Jan Grolich. Ustavující zasedání nového zastupitelstva bude ve středu 11. listopadu od 9:00.

Krajskou radu čeká velká změna, ze čtyř subjektů tam zůstane jen jeden. Nová koalice nahradí končící vládu ve složení ANO, ČSSD, Starostové pro jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno. V zastupitelstvu je také uskupení Spolu pro Moravu složené z více subjektů jako například TOP 09 a Strana zelených, dále se do zastupitelstva dostala ještě ČSSD a SPD.

Středočeský kraj

Vítězní STAN se ve středních Čechách domluvili na spolupráci s ODS, Piráty a Spojenci pro Středočeský kraj, které tvoří TOP 09, Hlas a Zelení. Hotové už je programové prohlášení i návrh koaliční smlouvy. Hejtmankou má být volební jednička STAN Petra Pecková.

Široká koalice se bude opírat o 50 z 65 hlasů v zastupitelstvu, jehož ustavující jednání se uskuteční 16. listopadu. ANO, které dosud ve středních Čechách vládlo, skončí s 15 hlasy v opozici.

Moravskoslezský kraj

Moravskoslezský kraj byl prvním krajem, kde byla podepsána koaliční smlouva. Na spolupráci se dohodli zástupci vítězného hnutí ANO s ODS kandidující společně s TOP 09, s lidovci a nově proti předchozímu volebnímu období se sociálními demokraty. Koalice bude mít v 65členném zastupitelstvu převahu 46 hlasů.

Hejtmanem bude znovu Ivo Vondrák (ANO). V opozici zůstanou Piráti, SPD a komunisté. V pětašedesátičlenném zastupitelstvu má ANO 24 mandátů, ODS deset, Piráti devět, lidovci sedm, SPD šest křesel, ČSSD pět a komunisté čtyři.

Ústecký kraj

V Ústeckém kraji podepsalo koaliční smlouvu vítězné hnutí ANO s druhou ODS a Spojenci pro kraj. Koalice bude mít většinu 29 hlasů v 55členném zastupitelstvu. Hejtmanem se stane Jan Schiller (ANO).

ANO po volbách, v nichž získalo 17 mandátů, jednalo nejprve s ODS (osm mandátů) a třetím STAN (sedm mandátů). Jednání se STAN vzápětí zkrachovala a ANO přizvalo Spojence pro kraj, kteří mají čtyři mandáty. V opozici budou vedle STAN také Piráti s šesti mandáty, SPD s pěti zastupiteli a po čtyřech budou mít komunisté a Lepší sever.

Plzeňský kraj

Ani měsíc po volbách stále není jasné, jak bude koalice v Plzeňském kraji vypadat. Krajské volby vyhrálo ANO s 12 mandáty, s ním ale nyní o koalici nikdo nejedná. Jednání vede druhé uskupení ODS s TOP 09 s 11 křesly s Piráty a STAN, kteří skončili ve volbách třetí a čtvrtí a mají po sedmi mandátech, ale spojili se a považují se tak za nejsilnější uskupení budoucího zastupitelstva. V zastupitelstvu mají ještě SPD a ČSSD po třech zastupitelích a KSČM má dva.

Dosavadní jednání zkomplikoval nový požadavek ODS, která kromě postu hejtmana nyní požaduje i většinu v radě. Místo hejtmana měla ODS s TOP 09 už dříve od STAN a Pirátů přislíbeno, většinu v radě ale měli mít podle dosavadních dohod právě STAN a Piráti. Ustavující zasedání nově zvoleného zastupitelstva Plzeňského kraje se uskuteční 12. listopadu.

Karlovarský kraj

Podoba budoucí koalice je stále nejasná také v Karlovarském kraji. Krajské volby tam vyhrálo hnutí ANO se ziskem 13 mandátů v 45členném zastupitelstvu. Hnutí STAN s osmi mandáty skončilo na druhém místě.

Od voleb se snaží sestavit koalici na jedné straně ANO a ODS s KDU-ČSL (čtyři mandáty) a na druhé straně STAN s Piráty (šest) a částí kandidátky Volby pro kraj (tři). Hnutí Místní získalo v krajských volbách čtyři mandáty stejně jako SPD, SNK1 má tři zastupitele.