Téma Volby do zastupitelstva Jihočeského kraje

Volby do zastupitelstva Jihočeského kraje

V krajích je potvrzeno jedenáct hejtmanů. Průtahy na západě Čech ale ještě neskončily

V jedenácti z třinácti krajů je jasno. Naposledy v úterý se nově zvolenými hejtmany stali Martin Kuba (ODS) v Jihočeském kraji a Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj – SLK) v Libereckém kraji. Rozhodnuto stále není na Karlovarsku a Plzeňsku, kde se nedaří sestavit vládní koalice.

Jihočeští zastupitelé zvolili hejtmanem kraje Martina Kubu

Hejtmanem Jihočeského kraje byl zvolen Martin Kuba z ODS, který získal 30 z 55 hlasů na ustavujícím povolebním zasedání. Občanští demokraté se už předtím dohodli na široké koalici s KDU-ČSL a TOP 09, ČSSD a hnutím Jihočeši. V 55členném zastupitelstvu budou mít 29 mandátů. V opozici skončili Piráti, STAN a hnutí ANO, které říjnové volby těsně vyhrálo.

Dva týdny po krajských volbách stále není jasno na západě Čech, většina krajů už koalice má

Z deseti krajských vítězství tři hejtmanská křesla a převážně opoziční role – tak vypadá pro ANO průběžný výsledek vyjednávání dva týdny po krajských volbách. Ani taková doba nestačila k tomu, aby ke konci dospělo vyjednávání v Plzeňském kraji, byť již spěje do finále, ale hlavní neznámou zůstává Karlovarský kraj.

Strany na jihu Čech podepsaly koalici. Vedení kraje se chce soustředit na boj s covidem

Zástupci stran ODS, KDU-ČSL a TOP 09, ČSSD a hnutí Jihočeši v pátek podepsali na jihu Čech koaliční smlouvu. V 55členném zastupitelstvu budou mít 29 mandátů. Hejtmanem by se měl stát lídr ODS Martin Kuba. Placených pozic uvolněných radních bude šest, o jednu méně než v minulém volebním období.

Bilance koaličního vyjednávání týden po krajských volbách: Vítězné ANO na mnoha místech končí v opozici

Po necelém týdnu od voleb se vyjednávání o rozdělení většiny krajských křesel posunulo do závěrečných fází.  V některých krajích již byly podepsány koaliční smlouvy nebo se v nejbližší době podepsat plánují. Jednání v některých regionech se ale zkomplikovalo a mohlo by ještě nějakou dobu trvat.  Vítěz voleb – hnutí ANO – se na mnoha místech dostává i přes výhru do opozice.

Jihočeským hejtmanem bude Martin Kuba z ODS, placených radních bude šest

ODS bude mít na jihu Čech hejtmana – Martina Kubu. V radě by měla mít tři křesla, stejně jako ČSSD a KDU-ČSL s TOP 09, Jihočeši dvě. Placených pozic radních bude šest, o jednu méně než v minulém volebním období. Subjekty se dohodly i na personálním obsazení krajské rady. Oznámil to Kuba po jednání stran, které chtějí uzavřít koalici.

Na jihu Čech zřejmě utvoří koalici ODS, KDU-ČSL, TOP 09, ČSSD a Jihočeši

V jižních Čechách povede zřejmě kraj koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09, ČSSD a Jihočeši 2012. Hejtmanem by se měl stát Martin Kuba z ODS, prvním náměstkem lídr lidovců František Talíř. V úterý pravděpodobně podepíšou politici memorandum o spolupráci. Informovali o tom Kuba a lídr hnutí Jihočeši 2012 Pavel Hroch. Koalice by měla 29 mandátů v 55členném zastupitelstvu.

Zimolovo hnutí Změna 2020 ve volbách pohořelo. V Jihočeském kraji získalo necelá dvě procenta

Jihočeské hnutí Změna 2020 někdejšího jihočeského hejtmana a bývalého místopředsedy ČSSD Jiřího Zimoly v podzimních krajských volbách získalo 1,91 procenta hlasů. Nový subjekt, který vznikl z velké části z řad někdejších členů sociální demokracie, tak nezískal žádný mandát v krajském zastupitelstvu. Oproti tomu sociální demokracie získala 8,74 procenta. Co se týče senátních voleb, za Změnu kandidoval v pelhřimovském obvodu její místopředseda Stanislav Mrvka, do druhého kola se ale neprobojoval.

Volby na jihu Čech vyhrálo ANO, těsně druhá je ODS

Volby do jihočeského krajského zastupitelstva vyhrálo ANO těsně před ODS. Oba subjekty si tak zajistily po 12 mandátech z 55. Do zastupitelstva se ještě dostali Piráti, společná kandidátní listina TOP 09 a KDU-ČSL, ČSSD, STAN a Jihočeši 2012. Volební účast v Jihočeském kraji činila 39,51 procenta. Nejsilnější subjekty už zahájily jednání o možné koalici.

Volební týden je tady. Strany i jednotlivci se utkají o moc v krajích a o křesla v Senátu

Česko vstoupilo do volebního týdne. Lidé rozhodnou o tom, kdo zasedne ve vedení třinácti krajů a kdo zaplní křesla třetiny Senátu. Volební místnosti se otevřou tradičně v pátek a v sobotu, tentokrát ale do volebního klání vstoupil i koronavirus, a to na ryze praktické úrovni; už ve středu a ve čtvrtek totiž odevzdají hlas lidé, kteří jsou v karanténě nebo izolaci. Volit budou speciálním způsobem.

Konec průvodců v Českém Krumlově. Bez zahraničních turistů to nejde

Český Krumlov patřil v minulých letech k nejnavštěvovanějším městům v Evropě. Tomu odpovídalo i značné množství práce pro místní průvodce. Letos vše změnila pandemie. Chybí hlavně zahraniční návštěvníci a chybí tedy i pracovní příležitosti.

Koho vysílají strany do boje o krajská zastupitelstva? Prohlédněte si interaktivní analýzu webu ČT24

V letošních krajských volbách, které se uskuteční 2. a 3. října, se o přízeň voličů uchází téměř 10 tisíc kandidátů. V přehledné analýze přináší web ČT24 přehled o tom, jaké kandidáty vysílají jednotlivé strany do boje o křesla v krajských zastupitelstvech, a srovnává je mezi sebou z hlediska několika základních charakteristik – tedy podle jejich věku, zastoupení žen nebo počtu vysokoškolsky vzdělaných kandidátů.

Nepotřebujeme autobusy čínských turistů. Volební lídři v Jihočeském kraji by propagovali méně známá místa

Dlouhodobě je problémem Jihočeského kraje dopravní dostupnost a infrastruktura. To limituje i turistický ruch, který je jinak v jižních Čechách poměrně čilý. Letos ale kvůli epidemii koronaviru návštěvnost památek zachraňovali turisté z Česka. Na ty by se společně s turisty z Rakouska a Německa zaměřili i kandidáti na hejtmana. Více propagovat chtějí méně známá místa Jihočeského kraje.

Vojtěch nebyl nejhorší, ale funkci ministra nezvládal, myslí si někteří jihočeští lídři

Většina jihočeských lídrů se v předvolební debatě shodla na tom, že Adam Vojtěch (za ANO) nebyl nejhorším ministrem zdravotnictví. Někteří si myslí, že měl nevýhodu v tom, že byl mladý a nebyl odborník. Od Romana Prymuly (za ANO) očekávají zejména to, že do současné situace vnese pořádek. Od jednotlivých šéfů zaznívala převážně i chvála na vedení Jihočeského kraje za to, jak zvládl první vlnu koronavirové epidemie. Podle některých však může být nyní problém s nedostatkem zdravotnického personálu.

Covid-19 turistickému ruchu v jižních Čechách pomohl i uškodil

Historická města, hrady a zámky, rybníky, přehrady, hory – tím vším oplývají jižní Čechy. Letos v létě si nemohl region na nedostatek turistů stěžovat, nebývalé množství lidí se rozhodlo strávit dovolenou ve vlasti. Na druhé straně i jihočeští podnikatelé v turistickém ruchu pocítili dopady jarního omezení volného pohybu a třeba Český Krumlov zůstává dosud nebývale prázdný.

Kdo usiluje o hlasy voličů v Jihočeském kraji? Anketa s lídry, kteří se nedostali do debaty ČT

Česká televize zahájila předvolební vysílání. V pondělí se v něm detailně věnuje Jihočeskému kraji. Kromě večerní předvolební debaty s lídry devíti kandidátek s největším volebním potenciálem ČT představí také odpovědi dalších kandidujících stran, hnutí a koalic na základní otázky fungování jejich kraje.

Na čtrnáct krajů Česko rozdělila složitě hledaná politická shoda. Nyní fungují už dvacet let

Kraje, země, regiony nebo okresy? Vzniknou kraje tři, nebo jich bude třeba sedmadvacet? O podobě vyšších územních samosprávných celků se vedly dlouhé politické diskuse. První krajská zastupitelstva proto poprvé zasedla až v roce 2001.
Volby 2020

Sedm stran a čtrnáct kandidátů do Senátu neoznámilo včas webové stránky a účet. Hrozí jim pokuta

Sedm stran a uskupení ze 78 nedodalo před krajskými volbami včas adresu internetových stránek a volební účet Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Web ani účet nedodalo čtrnáct kandidátů do Senátu ze 74, dalších 14 je dodalo pozdě. Hrozí jim pokuta deset až sto tisíc korun. Všechny sněmovní strany povinnost splnily. Volby proběhnou 2. a 3. října, druhé kolo senátních o týden později.

Česká televize odvysílá před volbami 13 krajských debat i superdebatu

Česká televize nabídne v rámci předvolebního vysílání k volbám do zastupitelstev krajů a do Senátu Parlamentu České republiky sérii třinácti krajských debat, které ve čtvrtek 1. října doplní superdebata předsedů politických stran a hnutí o vztahu celostátní a krajské politiky. Stejně jako v předchozích letech vydává také nad rámec norem, kterými se řídí, Pravidla předvolebního a volebního vysílání.

V Jihočeském kraji volí 55 zastupitelů, o hlasy usiluje 20 stran

Jihočeský kraj má 55 zastupitelů, o hlasy voličů se letos na dvaceti kandidátních listinách uchází 919 kandidátů. V kraji jsou zároveň dva obvody, kde lidé letos volí senátora: Strakonice a Pelhřimov.

Krajská bilance: Jih Čech hospodaří bez dluhů, problémem je letiště

Jihočeské krajské politice v posledních čtyřech letech dominoval projekt českobudějovického letiště, a postoj k němu bude muset zaujmout i nové zastupitelstvo, které vzejde z nadcházejících krajských voleb; ranvej a terminál totiž stále hledají strategického partnera na provoz. Tématem pak budou i dopady pandemie koronaviru, která významně zasáhla zdejší cestovní ruch. A v jaké kondici se jižní Čechy po uplynulých čtyřech letech nacházejí?
Krajské volby 2020

Třináct krajů čeká na nové zastupitele. Voliči si musí dát pozor na barvu obálek a přijet volit do svého regionu

Začátkem října se konají volby, které rozhodnou, kdo bude řídit třináct krajů. Neproběhnou úplně v celé republice – netýkají se Prahy – a na některých místech budou souběžné se senátními volbami, v několika obcích proběhne zároveň i referendum. Letos budou jiné mimo jiné tím, že první lidé budou hlasovat dva dny před jejich začátkem – již 30. září odevzdají své hlasy lidé s nařízenou karanténou nebo v izolaci kvůli covidu-19. Ostatní budou moci přijít do volebních místností od 14 hodin v pátek 2. října.