Zimolovo hnutí Změna 2020 ve volbách pohořelo. V Jihočeském kraji získalo necelá dvě procenta

Jihočeské hnutí Změna 2020 někdejšího jihočeského hejtmana a bývalého místopředsedy ČSSD Jiřího Zimoly v podzimních krajských volbách získalo 1,91 procenta hlasů. Nový subjekt, který vznikl z velké části z řad někdejších členů sociální demokracie, tak nezískal žádný mandát v krajském zastupitelstvu. Oproti tomu sociální demokracie získala 8,74 procenta. Co se týče senátních voleb, za Změnu kandidoval v pelhřimovském obvodu její místopředseda Stanislav Mrvka, do druhého kola se ale neprobojoval.

Lídrem Změny 2020 v krajských volbách byl přitom právě Mrvka, který dříve působil jako starosta Jindřichova Hradce. Zimola rovněž kandidoval v krajských volbách, a to na deváté pozici. Hnutí Změna však ve volbách získalo ani ne dvě procenta hlasů, takže je bez mandátu. 

Ještě před volbami Zimola prohlásil, že chtějí „prosazovat skutečnou sociálně spravedlivou politiku, kterou ČSSD hloupě opustila“. „Změna bude klást vždy důraz na sociální aspekty problému,“ dodal. 

Jihočeská ČSSD naproti tomu v podzimních volbách získala 8,74 procenta hlasů a může se tak ucházet o šest mandátů v krajském zastupitelstvu. Dosavadní hejtmanka Ivana Stráská, která vedla kandidátku sociální demokracie, si cení toho, že oproti jiným krajům získala strana v jižních Čechách nadprůměrný výsledek. 

Stráská nechce být radní

Podle Stráské se zúročila práce tří volebních období, po která se ČSSD podílela na vedení kraje. Po volbách uvedla, že strana se nebrání koalici s ODS, sociální demokraty prý zajímá z krajské agendy zdravotnictví a sociální věci. Dodala, že v novém volebním období si už nepřeje být radní.

Minulé krajské volby ČSSD ještě vyhrála, a to se ziskem 22,55 procenta hlasů a 15 mandátů před ANO, které získalo 17,67 procenta hlasů a 12 mandátů. Hejtmanem Jihočeského kraje se tenkrát stal právě Zimola. Ten však nakonec po dvou dekádách opustil ČSSD, v posledních letech byl totiž kritikem stranické politiky.

obrázek
Zdroj: ČT24

Zimola opustil post šéfa jihočeské ČSSD v lednu

Muž, který byl od roku 2008 do roku 2017 jihočeským hejtmanem, byl dlouhá léta také předsedou jihočeské sociální demokracie. V lednu ale Zimola na svůj mandát rezignoval. Tehdy řekl, že jihočeská ČSSD není ochotná dát na společnou kandidátku s hnutím Změna nezávislé osobnosti.

Později uvedl, že nemůže dovést ČSSD k vítězství v krajských volbách. „Ze strany některých mých kolegů z jihočeské sociální demokracie se ukázala absolutní nechuť k tomu otevřít kandidátní listinu i nestraníkům, starostům, levicovým osobnostem, lidem z občanské společnosti, kteří by mohli kandidátní listinu oživit a kvůli kterým jsme pracovali na projektu hnutí Změna 2020,“ řekl v lednu Zimola.

obrázek
Zdroj: ČT24

Jeho kolegové prý měli „obrovský“ strach z toho, že kdyby se spojily kandidátky ČSSD a Změny 2020, mohli by přijít o lepší místa na kandidátce. „Anebo by dokonce třeba ve volbách mohli lidé vykroužkovat své oblíbené osobnosti a starosty. Převládl strach, že by na ně nemusel mandát zbýt. Byl jsem z toho velmi smutný, protože myslím, že jediná šance pro sociální demokracii je dnes právě v tom otevřít své kandidátky nezávislým osobnostem,“ řekl Zimola. Hnutí Změna 2020 si s dalšími kolegy z ČSSD dal zaregistrovat loni.

V květnu jemu i Mrvkovi zaniklo členství v ČSSD, když vstoupili do Změny 2020. Do té doby byl předsedou hnutí David Slepička. Hamáček před krajskými volbami uvedl, že přechod do jiné strany byl Zimolovou volbou.