Volby na jihu Čech vyhrálo ANO, těsně druhá je ODS

Volby do jihočeského krajského zastupitelstva vyhrálo ANO těsně před ODS. Oba subjekty si tak zajistily po 12 mandátech z 55. Do zastupitelstva se ještě dostali Piráti, společná kandidátní listina TOP 09 a KDU-ČSL, ČSSD, STAN a Jihočeši 2012. Volební účast v Jihočeském kraji činila 39,51 procenta. Nejsilnější subjekty už zahájily jednání o možné koalici.

Podle vyjádření aktérů se patrně postupně setkají všechny strany mezi sebou. Lídři nejsilnějších subjektů připustili, že se nabízí řada alternativ koalic. „Bude velmi těžké to nějak složit, protože se nabízí moc variant, jak to poskládat. Čeká nás složité jednání,“ uvedl lídr vítězného ANO František Konečný.

Připustil také, že ANO očekávalo lepší výsledek: „Jsem rád, že jsme vyhráli, ale výsledek je strašně roztodivný a neočekávaný.“ Konečný dodal, že všechny subjekty, které se do jihočeského zastupitelstva dostaly, jsou pro něj přijatelné jako možný koaliční partner. „Nemáme žádné mantinely, začneme zvát na jednání jednotlivé strany, budeme zjišťovat jejich názor na složení koalice,“ prohlásil. První chce ANO oslovit občanské demokraty.

On-line přenos

Krajské a senátní volby 2020

  • 23:28

    Lidé v Řevnicích u Prahy se v referendu vyslovili proti využití bývalého průmyslového areálu pro další výstavbu. Zároveň souhlasili s vymezením ploch pro zeleň v oblasti Na Vrážce. Referendum je platné, část týkající se průmyslového areálu však není závazná.

  • 23:26

    Nejvíce zastupitelských mandátů ztratily v letošních krajských volbách ČSSD (ztráta 88 zastupitelů) a KSČM (73). Naopak Piráti jich získali asi 20krát více než před čtyřmi lety, a to 99. Skoro dvojnásobný počet zastupitelských křesel, konkrétně 35, bude mít v krajích hnutí SPD.

  • 23:04

    První kolo senátních voleb vyhráli Starostové. Jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů a jeden mandát obhájili už v úvodním kole. Kandidáti navržení ODS uspěli v deseti obvodech, ANO v devíti, KDU-ČSL v sedmi. Adepti navržení ČSSD, která obhajovala deset křesel, se prosadili ve třech obvodech.

Jednat o koalici bude i ODS, osloví lidovce

Přestože ODS nezvítězila, nevyloučila, že bude usilovat o pozici hejtmana. „V téhle chvíli nás volební výsledek opravňuje začít o tom jednat, o složení koalice. Je to věc, která by mohla být na stole,“ uvedl lídr ODS Martin Kuba. 

Dosavadní hejtmanka Ivana Stráská, která vedla kandidátku sociální demokracie, si cení toho, že oproti jiným krajům získala strana v jižních Čechách nadprůměrný výsledek, tedy necelých devět procent hlasů.

Podle Stráské se zúročila práce tří volebních období, po která se ČSSD podílela na vedení kraje. „Ty roky jsme skutečně odpracovali, i volební kampaň. Jsem moc ráda, že náš výsledek je nad průměrem výsledku sociální demokracie v České republice. Každý by si vždycky představoval výsledek lepší, než kterého dosáhne. Já jsem neočekávala, že takhle těsně bude výsledek ANO a ODS, úspěch u ODS je opravdu překvapivý,“ řekla hejtmanka.

Ve štábu zazněla slova, že zafungovalo kouzlo hejtmanky. Ta již původně kandidovat nechtěla, ale členové strany ji přemluvili.

V nejbližších hodinách či v neděli se Stráská sejde s lídrem ODS Kubou. „Myslím si, že se nás sejde víc a pokusíme se složit smysluplnou koalici. Nebráním se žádné koalici. Je potřeba poskládat lidi, kteří jsou ochotní pracovat a nemyslí jen na benefity, které z toho plynou,“ řekla hejtmanka. Dodala, že bude záležet na tom, v jaké koalici bude ČSSD schopná naplnit co nejvíc z programu.

Volby 2020: Jihočeský kraj (zdroj: ČT24)

Piráti preferují koalici bez ODS a ANO

Piráti na jihu Čech preferují koalici bez ANO a ODS, které byly na prvním a druhém místě. Šlo by o alianci s TOP 09 a KDU-ČSL, ČSSD, STAN a Jihočechy, dohromady by měla 31 mandátů z 55. Ostatní případní partneři však tuto variantu nevidí jako jedinou možnou. ODS uvedla, že další její jednání s Piráty postrádá smysl. Vyplývá to z informací ČTK z jednotlivých politických stran.

„Pro nás je varianta bez ODS a ANO číslo jedna. Ale jednáme nadále se všemi subjekty a zjišťujeme, jaké má kdo představy,“ řekl lídr Pirátů Lukáš Mareš. 

„S Piráty jsme se dnes sešli, řekli nám svou představu, kdy chtějí obejít dva nejsilnější politické subjekty. My jsme to akceptovali, ale na základě jejich stanoviska jednání s nimi dále nepovedeme,“ řekl lídr ODS Martin Kuba.

Případnou koalici bez občanských demokratů a ANO zatím berou ostatní subjekty s větší rezervou než Piráti. „Neoznačil bych to za prioritou, je to jedna z alternativ,“ řekl předseda jihočeské TOP 09 Tomáš Bouzek. Podobně se vyjádřil i lídr Jihočechů 2012 Pavel Hroch. „Variant se nabízí hned několik. Dá se říci, že všechny strany jednají se všemi,“ uvedl.

Současná hejtmanka Ivana Stráská, která dovedla ČSSD k zisku šesti mandátů, uvedla, že se spíše přiklání ke koalici, která odráží výsledek voleb.

Minulé volby vyhráli sociální demokraté

Jihočeský kraj má celkem 55 zastupitelů, o hlasy voličů se letos na dvaceti kandidátních listinách ucházelo 919 kandidátů.

Krajské volby v roce 2016 vyhrála ČSSD se ziskem 22,55 procenta hlasů a 15 mandátů před ANO, které získalo 17,67 procenta hlasů a 12 mandátů. Do zastupitelstva se dále dostaly ODS (8 mandátů), KSČM (7 mandátů), Pro jižní Čechy –⁠ Starostové, HOPB a TOP 09 (5 mandátů), KDU-ČSL (4 mandáty) a Jihočeši 2012 (4 mandáty). Koalici v radě kraje tvořila ČSSD, ANO a Jihočeši 2012 (dohromady 31 zastupitelů).

Hejtmanem Jihočeského kraje se stal Jiří Zimola, který kandidoval za ČSSD. V dubnu 2017 se však koalice rozpadla a byla utvořena nová, která se skládá z ČSSD, Pro jižní Čechy – Starostové, HOPB a TOP 09, KDU-ČSL a Jihočeši 2012 (dohromady těsná většina 28 zastupitelů). Novou hejtmankou byla zvolena Ivana Stráská z ČSSD.