ANO vyhrálo krajské volby, hejtmanská křesla ale nemá jistá. Uspěli i Starostové a ODS

Vládní hnutí ANO zvítězilo v letošních krajských volbách. Nejvyšší počet hlasů získalo v deseti ze třinácti krajů, kde se volilo. V Libereckém kraji vyhráli Starostové pro Liberecký kraj, v Královéhradeckém kraji koalice ODS, STAN a Východočechů, ve Středočeském kraji samostatně kandidující STAN. Minulá volební vítězství neobhájila ČSSD ani lidovci. V některých regionech již začala koaliční jednání.

Ve srovnání s rokem 2016 vyhrál někdo jiný v pěti krajích. V Jihočeském kraji a na Vysočině, které bývaly baštou ČSSD, získalo letos nejvíce hlasů ANO a ve Zlínském kraji se velmi těsně nepodařilo obhájit předchozí vítězství lidovcům. I zde získalo nejvíce hlasů ANO.

Babišovo hnutí naopak skončilo druhé v Královéhradeckém kraji, kde minule zvítězilo, a také ve středních Čechách. V Královéhradeckém kraji poměrně těsně zvítězila před ANO koalice vedená občanskými demokraty, ve středních Čechách potom ANO zaostalo za vítězným STAN i druhou ODS.

V celorepublikovém součtu získalo ANO 21,8 procenta hlasů, což je nejvíce. Pirátům hodilo hlasy 12 procent voličů, SPD 6,1 procenta, komunistům 4,8 procenta a Rozumným 0,4 procenta. To byly jediné strany, které kandidovaly ve všech krajích samostatně.

Stanovení celorepublikových výsledků ostatních stran je komplikované, protože kandidovaly samostatně jen v některých krajích a v dalších usilovaly o hlasy v různých koalicích. Například ODS samostatně získala sedm procent hlasů, v koalicích nebo na společných kandidátkách s jinými stranami ale dalších 7,9 procenta. Těchto 7,9 procenta však náleží také lidovcům či TOP 09, kteří s občanskými demokraty kandidovali v některých krajích společně.

Vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) k výsledkům krajských a senátních voleb (zdroj: ČT24)

Ze sněmovních stran jsou krajské volby poměrně neúspěšné pro ČSSD a KSČM. Sociálnědemokratická strana, která před dvanácti lety zvítězila ve všech krajích, nebude v nadcházejícím období v některých z nich vůbec v zastupitelstvu. Nejvýraznějšího úspěchu dosáhla menší vládní strana v Kraji Vysočina, kde zaznamenala dvanáctiprocentní zisk. Ještě více hlasů obdrželi sociální demokraté v Pardubickém kraji, kde však kandidovali v koalici.

Komunisté potom usednou v zastupitelstvech čtyř krajů. Zastoupení nebudou mít v Karlovarském kraji, kde před osmi lety vyhráli, zatímco v Ústeckém kraji, kde měli v posledních dvou obdobích hejtmana, udrželi s šesti procenty hlasů jen čtyři mandáty. 

Vyjádření Pirátů k výsledkům krajských a senátních voleb (zdroj: ČT24)

Koalice už vznikají, některé mohou vyšachovat vítěze

V několika krajích začala již koaliční jednání. Podobně jako v minulých volbách hrozí ANO, že v některých případech mu ani vítězství nezaručí hejtmanské křeslo. V Pardubickém kraji se chystá pokračovat v dosavadním vládnutí stávající koalice, která udržela většinu v zastupitelstvu. V současnosti v kraji vládne ČSSD (letos kandidovala v koalici 3PK), ODS, Koalice pro Pardubický kraj a STAN.

Hejtman Martin Netolický (ČSSD/3PK) avizoval, že bude jednat i se zástupci ANO a Pirátů, kteří v kraji nahradili komunisty, dal ale najevo, že je připraven pokračovat v dosavadním složení koalice.

Vyjádření TOP 09 k výsledkům krajských a senátních voleb (zdroj: ČT24)

Odchod do opozice hrozí ANO i v Jihomoravském kraji. O koalici začali jednat lidovci, Piráti, ODS a STAN. Takové spojenectví by mělo 37 hlasů v 65členném zastupitelstvu. Křeslo hejtmana by v tom případě připadlo Janu Grolichovi (KDU-ČSL). Nyní je hejtmanem lídr ANO Bohumil Šimek. Ostatní strany budou jednat o koalici bez ANO i v Olomouckém kraji, byť v tomto regionu Babišovo hnutí zvítězilo poměrně výrazně s náskokem téměř osmi procent na druhou koalici Pirátů a STAN.

ANO naopak chystá koalici ve Zlínském kraji, kde hnutí o několik setin procenta porazilo lidovce v čele s dosavadním hejtmanem Jiřím Čunkem. Podle lídra ANO Radima Holiše by do koalice mohli vstoupit Piráti, ODS a ČSSD. V Moravskoslezském kraji, kde ANO vyhrálo nejvýrazněji ze všech regionů, kde zvítězilo, by potom podle hejtmana Ivo Vondráka měly do koalice s vítězem vstoupit ODS, KDU-ČSL a zřejmě i ČSSD.

On-line přenos

Krajské a senátní volby 2020

  • 23:28

    Lidé v Řevnicích u Prahy se v referendu vyslovili proti využití bývalého průmyslového areálu pro další výstavbu. Zároveň souhlasili s vymezením ploch pro zeleň v oblasti Na Vrážce. Referendum je platné, část týkající se průmyslového areálu však není závazná.

  • 23:26

    Nejvíce zastupitelských mandátů ztratily v letošních krajských volbách ČSSD (ztráta 88 zastupitelů) a KSČM (73). Naopak Piráti jich získali asi 20krát více než před čtyřmi lety, a to 99. Skoro dvojnásobný počet zastupitelských křesel, konkrétně 35, bude mít v krajích hnutí SPD.

  • 23:04

    První kolo senátních voleb vyhráli Starostové. Jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů a jeden mandát obhájili už v úvodním kole. Kandidáti navržení ODS uspěli v deseti obvodech, ANO v devíti, KDU-ČSL v sedmi. Adepti navržení ČSSD, která obhajovala deset křesel, se prosadili ve třech obvodech.

V dalších krajích budou koaliční jednání probíhat spíše až v příštích dnech. Snadná by mohla být dohoda v Libereckém kraji, kde Starostové pro Liberecký kraj slaví třetí vítězství v řadě. Získali 38,6 procenta hlasů a chybí jim jediný mandát do většiny v zastupitelstvu. Hejtman Martin Půta hodlá jednat se všemi stranami v zastupitelstvu s výjimkou SPD. Za nejpravděpodobnější však považuje spojení s Piráty a ODS.