Téma Volby do zastupitelstva Ústeckého kraje

Volby do zastupitelstva Ústeckého kraje

Osm let komunistické vlády v Ústeckém kraji skončilo, Bubeníčka vystřídal Schiller z ANO

Po osmi letech vlády Oldřicha Bubeníčka (KSČM) má Ústecký kraj nového hejtmana. Zastupitelé na svém ustavujícím zasedání zvolili Jana Schillera (ANO), dostal i hlasy některých opozičních zastupitelů. Další posty si rozdělili zástupci koaličních ANO, ODS a Spojenců za kraj (TOP 09, Zelení, SNK-ED, JsmePRO).

V krajích je potvrzeno jedenáct hejtmanů. Průtahy na západě Čech ale ještě neskončily

V jedenácti z třinácti krajů je jasno. Naposledy v úterý se nově zvolenými hejtmany stali Martin Kuba (ODS) v Jihočeském kraji a Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj – SLK) v Libereckém kraji. Rozhodnuto stále není na Karlovarsku a Plzeňsku, kde se nedaří sestavit vládní koalice.

V Ústeckém kraji podepsalo ANO koaliční smlouvu s ODS a Spojenci, hejtmanem bude Schiller

V Ústeckém kraji podepsalo vítězné hnutí ANO s druhou ODS a Spojenci pro kraj koaliční smlouvu. V zastupitelstvu, které má 55 členů, budou mít většinu 29 hlasů. Hejtmanem bude Jan Schiller za hnutí ANO a spadat pod něj budou tři náměstci.

Dva týdny po krajských volbách stále není jasno na západě Čech, většina krajů už koalice má

Z deseti krajských vítězství tři hejtmanská křesla a převážně opoziční role – tak vypadá pro ANO průběžný výsledek vyjednávání dva týdny po krajských volbách. Ani taková doba nestačila k tomu, aby ke konci dospělo vyjednávání v Plzeňském kraji, byť již spěje do finále, ale hlavní neznámou zůstává Karlovarský kraj.

Bilance koaličního vyjednávání týden po krajských volbách: Vítězné ANO na mnoha místech končí v opozici

Po necelém týdnu od voleb se vyjednávání o rozdělení většiny krajských křesel posunulo do závěrečných fází.  V některých krajích již byly podepsány koaliční smlouvy nebo se v nejbližší době podepsat plánují. Jednání v některých regionech se ale zkomplikovalo a mohlo by ještě nějakou dobu trvat.  Vítěz voleb – hnutí ANO – se na mnoha místech dostává i přes výhru do opozice.

Ústeckým hejtmanem bude Jan Schiller, na koalici se dohodlo ANO s ODS a Spojenci pro kraj

Volební lídr ANO Jan Schiller bude novým hejtmanem Ústeckého kraje. ANO, které volby v kraji výrazně vyhrálo, se dohodlo na koalici s ODS a Spojenci pro kraj, jejichž kandidátka zastřešovala pět stran. Původně jednalo ANO s ODS a STAN. Na světě však již je i memorandum o rozdělení křesel v radě. ANO v ní bude v menšině, obsadí pět křesel, ODS čtyři a Spojenci pro kraj dvě.

V Ústeckém kraji s náskokem vyhrálo ANO, následují ODS a STAN

Hnutí ANO v Ústeckém kraji zvítězilo v krajských volbách s náskokem, hlas mu dalo 25,88 procenta voličů. S odstupem následuje ODS, která oslovila 12,37 procenta voličů v regionu. Třetí místo obsadili Starostové a nezávislí s 11,17 procenta. Do zastupitelstva se dostalo celkem osm subjektů. Svůj hlas přišlo odevzdat 31,3 procenta oprávněných voličů, což je nejméně v republice.
Volby 2020

Prodej fary nebo změna názvu obce. V desítce obcí spojili volby s místními referendy

V deseti obcích a jednom městském obvodě začnou spolu s krajskými a senátními volbami referenda o místních záležitostech. Lidé v nich budou rozhodovat o prodeji bytů, stavbě obchodních center, bazénu, vodárenském modelu, těžbě štěrkopísku, prodeji fary a pozemků nebo názvu obce. Nejvíce referend se uskuteční ve Středočeském kraji, po jednom v Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém, Pardubickém, Zlínském a Moravskoslezském kraji.

Volební týden je tady. Strany i jednotlivci se utkají o moc v krajích a o křesla v Senátu

Česko vstoupilo do volebního týdne. Lidé rozhodnou o tom, kdo zasedne ve vedení třinácti krajů a kdo zaplní křesla třetiny Senátu. Volební místnosti se otevřou tradičně v pátek a v sobotu, tentokrát ale do volebního klání vstoupil i koronavirus, a to na ryze praktické úrovni; už ve středu a ve čtvrtek totiž odevzdají hlas lidé, kteří jsou v karanténě nebo izolaci. Volit budou speciálním způsobem.

Koho vysílají strany do boje o krajská zastupitelstva? Prohlédněte si interaktivní analýzu webu ČT24

V letošních krajských volbách, které se uskuteční 2. a 3. října, se o přízeň voličů uchází téměř 10 tisíc kandidátů. V přehledné analýze přináší web ČT24 přehled o tom, jaké kandidáty vysílají jednotlivé strany do boje o křesla v krajských zastupitelstvech, a srovnává je mezi sebou z hlediska několika základních charakteristik – tedy podle jejich věku, zastoupení žen nebo počtu vysokoškolsky vzdělaných kandidátů.

Rekvalifikovat horníky nebo předělat doly na bytovky. Lídři Ústeckého kraje debatovali o nezaměstnanosti

Jak změnit obraz Ústeckého kraje, vytěžené krajiny s neutěšenými lokalitami? O to se snaží třeba projekty na podporu turismu. Nejpalčivějším problémem je ale nezaměstnanost, která je v kraji nejvyšší v celé České republice. Právě tu se chystají jednotliví kandidáti na hejtmana řešit, ať už pomocí podpory mladých lidí nebo rekvalifikací starších.

První vlnu koronaviru zvládl Ústecký kraj dobře, lídři by chtěli centrální sklad pomůcek nebo více odběrových míst

Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) v úterý doporučil školám, aby ředitelé v pátek vyhlásili ředitelské volno a školy zůstaly zavřené. Čtyřdenním volnem by pomohli zpomalit rychlost nákazy. Kraj je přitom přímo zřizovatelem některých škol. Přijímají doporučení volební lídři a jak se podle nich Ústecký kraj popasoval s koronavirovou krizí?

Nové vedení Ústeckého kraje zdědí výrazný dluh. Volební lídři řešili, jak s ním chtějí naložit

Nové vedení Ústeckého kraje, které vzejde z říjnových voleb, zdědí výrazné zadlužení. Zastupitelstvo rozhodlo na sklonku svého mandátu o záměru vzít si úvěr 1,5 miliardy korun – a peníze si chce kraj půjčit v situaci, kdy už splácí jiné úvěry v úhrnné výši 1,25 miliardy korun. Region se navíc potýká s druhou největší mírou nezaměstnanosti v Česku.

Kdo usiluje o hlasy voličů v Ústeckém kraji? Anketa s lídry, kteří se nedostali do debaty ČT

Česká televize zahájila předvolební vysílání. V úterý se v něm detailně věnuje Ústeckému kraji. Kromě večerní předvolební debaty s lídry devíti kandidátek s největším volebním potenciálem ČT představí také odpovědi dalších kandidujících stran, hnutí a koalic na základní otázky fungování jejich kraje.

Na čtrnáct krajů Česko rozdělila složitě hledaná politická shoda. Nyní fungují už dvacet let

Kraje, země, regiony nebo okresy? Vzniknou kraje tři, nebo jich bude třeba sedmadvacet? O podobě vyšších územních samosprávných celků se vedly dlouhé politické diskuse. První krajská zastupitelstva proto poprvé zasedla až v roce 2001.
Volby 2020

Sedm stran a čtrnáct kandidátů do Senátu neoznámilo včas webové stránky a účet. Hrozí jim pokuta

Sedm stran a uskupení ze 78 nedodalo před krajskými volbami včas adresu internetových stránek a volební účet Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Web ani účet nedodalo čtrnáct kandidátů do Senátu ze 74, dalších 14 je dodalo pozdě. Hrozí jim pokuta deset až sto tisíc korun. Všechny sněmovní strany povinnost splnily. Volby proběhnou 2. a 3. října, druhé kolo senátních o týden později.

Česká televize odvysílá před volbami 13 krajských debat i superdebatu

Česká televize nabídne v rámci předvolebního vysílání k volbám do zastupitelstev krajů a do Senátu Parlamentu České republiky sérii třinácti krajských debat, které ve čtvrtek 1. října doplní superdebata předsedů politických stran a hnutí o vztahu celostátní a krajské politiky. Stejně jako v předchozích letech vydává také nad rámec norem, kterými se řídí, Pravidla předvolebního a volebního vysílání.

V Ústeckém kraji volí 55 zastupitelů, o hlasy usiluje 19 stran

Ústecký kraj má 55 zastupitelů, o hlasy voličů se letos na devatenácti kandidátních listinách uchází 1013 kandidátů. V kraji jsou zároveň dva obvody, kde se letos volí senátor: Děčín a Louny.

V Ústeckém kraji před volbami vzbuzuje vášně převod nemocnice nebo nákup autobusů

V Ústeckém kraji po čtyři roky vládli křehkou většinou komunisté s ČSSD a SPD-SPO. Koalice tak při vyjednávání obešla vítězné hnutí ANO, které se dostalo do opozice. Premiér Andrej Babiš (ANO) to tehdy nazval neskutečnou prasárnou. Hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM) argumentoval, že se raději spojí s lidmi, které zná.
Krajské volby 2020

Třináct krajů čeká na nové zastupitele. Voliči si musí dát pozor na barvu obálek a přijet volit do svého regionu

Začátkem října se konají volby, které rozhodnou, kdo bude řídit třináct krajů. Neproběhnou úplně v celé republice – netýkají se Prahy – a na některých místech budou souběžné se senátními volbami, v několika obcích proběhne zároveň i referendum. Letos budou jiné mimo jiné tím, že první lidé budou hlasovat dva dny před jejich začátkem – již 30. září odevzdají své hlasy lidé s nařízenou karanténou nebo v izolaci kvůli covidu-19. Ostatní budou moci přijít do volebních místností od 14 hodin v pátek 2. října.