Národní muzeum v Praze se v laboratořích pokusí zachránit požárem zničené exponáty z Banské Štiavnice

Odborníci z Národního muzea se pokusí preparovat nebo konzervovat v laboratořích v Praze exponáty z požárem zasažené Banské Štiavnice. Od pondělka také pomáhali na žádost slovenské strany se záchranou mineralogické expozice ve Slovenském hornickém muzeu. Další sbírkové předměty se ale nacházejí v nepřístupném vyhořelém výstavním sále muzea, kde se zřítila střecha.

Požár zasáhl v polovině března sedm budov v Banské Štiavnici, jejíž historická část je památkovou rezervací a je na seznamu světového dědictví UNESCO. Město, které proslavila těžba drahých kovů, je oblíbeným cílem turistů.

Požár ničivě zasáhl také jednu z budov Slovenského hornického muzea, takzvaný Berggericht, ve kterém byla mineralogická expozice muzea a uloženy tam byly tisíce geologických sbírkových předmětů. Mnoho z nich bylo poničeno požárem a následně při hašení také vodou.

Část předmětů se podařila evakuovat

Po požáru bylo z muzea evakuováno více než třicet tisíc předmětů z mineralogického depozitáře a osm set předmětů z expozice. Mineralogové z Národního muzea teď společně se svými slovenskými kolegy pracují na jejich identifikaci, zjištění stupně poškození, chemické stabilizaci či očištění od sazí a bezpečném uložení za použití přivezených speciálních obalů.

„Stav mineralogických sbírkových předmětů, které se podařilo evakuovat, je naštěstí celkem dobrý, a kolegové z Národního muzea zatím vybrali desítky kusů, které bude možné preparovat či konzervovat v naší laboratoři v Praze, a tím je zcela či částečně zachránit,“ popsal ředitel Národního muzea Michal Lukeš, který Slovensko navštívil minulý týden.

Vyhořelý sál je stále nepřístupný

Zhruba čtyři stovky kusů sbírkových předmětů se ale podle něj stále nacházejí v nepřístupném vyhořelém výstavním sále muzea. „Pokud se po zpřístupnění prostor podaří některé mineralogické exponáty zachránit, bude to vyžadovat rozsáhlejší konzervační zásahy,“ řekl ředitel.

Požár vznikl v historické budově, kde sídlí turistická atrakce s názvem Banka lásky – muzeum údajně nejdelší milostné básně Marína od Andreje Sládkoviče, které zájemcům nabízí deponovat ve schránkách vlastní vzpomínky na lásku. Později se oheň rozšířil na budovu archivu, základní uměleckou školu či budovu Berggerichtu.