TÉMA

Exponát

Kontrola uloupeného. Italové revidují své muzejní sbírky, některé artefakty v nich odcizili fašisté

Ve všech 498 státních muzeích v Itálii probíhá zevrubná inventura sbírek. Cílem není jen podrobně zmapovat rozsáhlé sklady a stav exponátů, úřady se také snaží zjistit jejich původ. Za koloniální a fašistické éry země uloupila velké množství vzácných památek v cizině.
13. 5. 2023|

Brněnské muzeum vystavuje zub dravého dinosaura a další vzácné nálezy

Jediný zub dravého dinosaura nalezený na území České republiky vystavuje Moravské zemské muzeum v Brně. Pochází z bývalého lomu na Švédských šancích v Brně. Jde o nejvýznamnější exponát výstavy věnované Antonu Rzehakovi, všestrannému vědci, který v Brně působil na přelomu 19. a 20. století. Některé fosilie si veřejnost prohlédne poprvé.
27. 4. 2023|

Národní muzeum v Praze se v laboratořích pokusí zachránit požárem zničené exponáty z Banské Štiavnice

Odborníci z Národního muzea se pokusí preparovat nebo konzervovat v laboratořích v Praze exponáty z požárem zasažené Banské Štiavnice. Od pondělka také pomáhali na žádost slovenské strany se záchranou mineralogické expozice ve Slovenském hornickém muzeu. Další sbírkové předměty se ale nacházejí v nepřístupném vyhořelém výstavním sále muzea, kde se zřítila střecha.
30. 3. 2023|

Z muzea zmizelo 10 tisíc předmětů. Jeho bývalá ředitelka má zaplatit 16 milionů, potvrdil soud

Podmínka pro bývalou ředitelku litoměřického muzea, z nějž zmizely předměty za 16 milionů korun, platí. Krajský soud v Ústí nad Labem odvolání Evy Štíbrové zamítl. Zaplatit má náhradu škody Ústeckému kraji, který je zřizovatelem muzea, a Okresnímu archivu v Litoměřicích. Rozsudek je pravomocný, možné je proti němu pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.
29. 3. 2022|