V historickém centru Banské Štiavnice zachvátil požár několik domů

V Banské Štiavnici na středním Slovensku hořelo několik budov v historickém centru. Na místě zasahují desítky dobrovolných i profesionálních hasičů a povoláni byli i vojáci. Do města dorazili také premiér Eduard Heger a ministr obrany Jaroslav Naď. Požár vypukl v dopoledních hodinách pravděpodobně kvůli elektrickému zkratu v jedné z budov, potom se rozšířil na několik sousedních domů, které jsou zapsané na seznamu Světového dědictví UNESCO.

Plameny podle slovenských médií zasáhly hlavně oblíbenou turistickou atrakci Banka lásky. Deník SME informuje o tom, že oheň zasáhl také Slovenský báňský archiv, budovu základní umělecké školy a restauraci. 

Plameny také poškodily budovu známou jako Berggericht, kde se nachází mineralogická expozice, oznámilo slovenské ministerstvo životního prostředí. Ministryně kultury Natálie Milanová upozornila, že shořely střechy pěti národních kulturních památek.

„Přesná příčina dosud není známá, pravděpodobně jde ale o zkrat elektrického vedení,“ uvedlo krajské vedení policie v Banské Bystrici.  Podle policejní mluvčí Júlie Zeleňákové v budově, kde požár začal, plameny zachvátily střechu. Ta se následně propadla do podkroví.

Události: Centrum Banské Štiavnice zachvátil požár (zdroj: ČT24)

Na místo odpoledne dorazil i premiér Eduard Heger. „Ráno vypukl požár v budově Banky lásky, odkud se začal velkým tempem šířit. V hrozném rozsahu bylo poškozeno sedm budov, shořely střechy a vícero poschodí některých budov,“ uvedl na improvizovaném brífinku a poděkoval nasazeným hasičům, vojákům a záchranářům.

Město a jeho historické centrum je zapsané v seznamu Světového dědictví UNESCO, upozornila slovenská ministryně kultury Natália Milanová. 

V sobotu před sedmou hodinou večer hasiči ještě likvidovali poslední lokální ohniska, uvedl prezident Hasičského a záchranného sboru Pavol Mikulášek. Dodal, že předpokládá, že na místě budou záchranáři minimálně do nedělního rána. 

Záchrana vzácných dokumentů

Podle Hegera během záchranných operací nedošlo k žádné újmě na zdraví. „V těchto budovách jsou vzácné dokumenty, které bylo třeba ihned evakuovat. Kromě hasičů s tím pomáhali i dobrovolníci. Je to úžasný příklad vzájemné pomoci,“ ocenil. 

Požár se v průběhu odpoledne rozšířil na dalších sedm domů a ustálit se ho podařilo až před pátou hodinou odpoledne, informují slovenská média. „Škody jsou nepředstavitelné, protože se jedná o historické objekty a vzácné stopy,“ vyjádřila lítost primátorka města Naděžda Babiaková pro veřejnoprávní stanici RTVS. 

Radnice proto hovoří o nevyčíslitelných ztrátách. O střechu přišla i základní umělecká škola, poškozený je Slovenský báňský archiv a renesančně-barokní palác, kde sídlí hornické muzeum. Jen několik metrů nad ním stojí galerie, ve které město střeží umělecká díla až ze 13. století. S jejich záchranou pomáhali zaměstnancům a hasičům i místní.

Slovenské ministerstvo obrany rovněž uvedlo, že na místě jsou nasazení i vojáci, kteří pomáhali s vynášením důležitých dokumentů a kulturních památek z nedalekého muzea. 

K tragédii se na sociální síti vyjádřila i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, která poděkovala všem na místě, kteří se snaží požár zastavit.  

Pomoc Slovensku nabídl český ministr zahraničí Jan Lipavský. „Se slovenskou stranou jsme v kontaktu. Česko je připraveno okamžitě pomoci,“ napsal