TÉMA

Banská Štiavnica

Banská Štiavnica se vyrovnává s následky požáru. Opravy mohou vyjít na trojnásobek slibu vlády

Banská Štiavnica se měsíc po rozsáhlém požáru dál vyrovnává s jeho následky. Opravy domů v centru města zapsaném na seznam UNESCO potrvají podle radnice nejméně tři roky. Plameny zachvátily sedm historických domů, přesná příčina se stále vyšetřuje. Pomoc s rekonstrukcí nabídlo i Česko.
23. 4. 2023|

Národní muzeum v Praze se v laboratořích pokusí zachránit požárem zničené exponáty z Banské Štiavnice

Odborníci z Národního muzea se pokusí preparovat nebo konzervovat v laboratořích v Praze exponáty z požárem zasažené Banské Štiavnice. Od pondělka také pomáhali na žádost slovenské strany se záchranou mineralogické expozice ve Slovenském hornickém muzeu. Další sbírkové předměty se ale nacházejí v nepřístupném vyhořelém výstavním sále muzea, kde se zřítila střecha.
30. 3. 2023|

V historickém centru Banské Štiavnice nebude po požáru nutné bourání žádné z budov

Žádnou z budov v historickém centru Banské Štiavnice na středním Slovensku, které o víkendu poškodil rozsáhlý požár, nebude třeba zbourat. Na všech dotčených objektech je ale nutné asanovat dřevěné stropy a krovy. Informovalo o tom město po obhlídce statikem. Ministr životního prostředí Ján Budaj řekl, že během pondělí hasiči na místě ještě našli několik skrytých ohnisek.
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 15:07|

Kvůli požáru v Banské Štiavnici mimořádně zasedne slovenská vláda. Pavel nabídl pomoc s opravou památek

Po sobotním rozsáhlém požáru v Banské Štiavnici, který poničil historické budovy v centru tohoto středoslovenského města, je situace stabilizovaná. Při požáru nikdo nezemřel ani nebyl zraněn. Kvůli požáru, který zasáhl sedm budov, také mimořádně zasedne slovenská vláda. Pomoc Slovensku při obnově zničených a poškozených památek v neděli nabídl i český prezident Petr Pavel, který kvůli tomu telefonoval se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Mělo by jít hlavně o zapojení odborných restaurátorů.
19. 3. 2023Aktualizováno19. 3. 2023, 20:03|

V historickém centru Banské Štiavnice zachvátil požár několik domů

V Banské Štiavnici na středním Slovensku hořelo několik budov v historickém centru. Na místě zasahují desítky dobrovolných i profesionálních hasičů a povoláni byli i vojáci. Do města dorazili také premiér Eduard Heger a ministr obrany Jaroslav Naď. Požár vypukl v dopoledních hodinách pravděpodobně kvůli elektrickému zkratu v jedné z budov, potom se rozšířil na několik sousedních domů, které jsou zapsané na seznamu Světového dědictví UNESCO.
18. 3. 2023Aktualizováno18. 3. 2023, 20:06|

Země V4 pomůžou Ukrajině s odminováním či ošetřením zraněných vojáků

Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko se chtějí angažovat při opravě ukrajinské techniky či při ošetřování zraněných vojáků z Ukrajiny. Pomoc napadené zemi a spolupráce ve středoevropském regionu patřila mezi hlavní témata jednání ministrů obrany v Banské Štiavnici. Česko zastupovala ministryně obrany Jana Černochová, podle které by se země V4 mohly zapojit také do odminování Ukrajiny.
27. 9. 2022|