Banská Štiavnica se vyrovnává s následky požáru. Opravy mohou vyjít na trojnásobek slibu vlády

Události: Banská Štiavnica řeší následky požáru (zdroj: ČT24)

Banská Štiavnica se měsíc po rozsáhlém požáru dál vyrovnává s jeho následky. Opravy domů v centru města zapsaném na seznam UNESCO potrvají podle radnice nejméně tři roky. Plameny zachvátily sedm historických domů, přesná příčina se stále vyšetřuje. Pomoc s rekonstrukcí nabídlo i Česko.

Mnozí ho měli za nejmalebnější náměstí Slovenska. Opravy průčelí kdysi zabraly roky, jejich zkáza však pouhé hodiny. Oheň se rychle šířil po střechách i kvůli silnému větru. Byla to největší novodobá katastrofa v dějinách města.

I po měsíci jsou škody na jedné z nejcennějších historických lokalit Slovenska patrné. Budovy ještě zdaleka nejsou veřejně přístupné. A se skutečnými opravami je Banská Štiavnica teprve na začátku.

„Byli tu i zaměstnanci, co si zrovna chystali denní menu. Nestihli pobrat ani osobní věci. Jim tu shořely počítače, peněženky, trezory, telefony, doklady,“ sděluje spolumajitelka jednoho z domů Adriana Páleníková. Oheň v něm zničil půdu pizzerie.

Pomáhá i Česko

Vláda slíbila městu pomoc – v přepočtu přes 700 milionů korun. Opravy ale mohou vyjít i na trojnásobek. Teprve příští týden má začít jedna z hlavních fází. „Pokud budou peníze, jsem přesvědčený, že by se všechny ty objekty do tří let daly spravit,“ prohlašuje vedoucí rekonstrukčních prací Juraj Chrenko.

Pomáhá i Česko, které nabídlo špičkové restaurátory i experty na obnovu sbírky minerálů. Praha chce poslat skoro čtyři miliony korun. „Chci říct jedno velké díky našim přátelům v České republice,“ uvádí primátorka Banské Štiavnice Nadežda Babiaková.

Řeší se hlavně následky, jenže o příčinách stále jasno není. První zprávy znalců naznačují, že se požár začal šířit z horních prostor a na vině může být elektrické vedení. Oheň zasáhl pizzerii, školu, muzeum a málem i galerii. Zdejší depozitář spontánně zachraňovali i kolemjdoucí.

Vzácné sbírky by se měly přesunout do nových budov s moderními samohasicími systémy. Právě takové by experti rádi viděli i na historických stavbách, aby k tragédii podobné té zdejší už nikdy nedošlo.