Sekora, Barrande, Frištenský, Lhoták. Seznamte se v iVysílání s významnými muži

Pokud byste si chtěli pustit všechna videa v iVysílání, potřebovali byste si na jejich sledování vyhradit 3918 dní. Zorientovat se v rozsáhlém videoarchivu pomůžou tipy webu ČT24, zaměřené zejména na filmy, seriály a kulturní pořady. Tentokrát to jsou dokumenty o významných mužích různých oborů: od umění přes sport až po vědu.

Ještě jsem nedokouřil své poslední viržinko. Profesor Josef Koutecký, zakladatel dětské onkologie v Československu, milovník hudby i života v dokumentárním portrétu Šárky Maixnerové.

Ještě jsem nedokouřil své poslední viržinko (zdroj: ČT24)

Romantický vesmír Libora Peška. Uznávaný dirigent, který mimo jiné působil v čele Královského liverpoolského filharmonického orchestru, se naučil pokorně naslouchat hudbě, lidem i životu. Jeho dokumentární portrét natočil Martin Kubala.

Romantický vesmír Libora Peška (zdroj: ČT24)

Ondřej Sekora – práce všeho druhu. „Otec“ Ferdy Mravence se nezajímal jen o knihy a začátky televizního vysílání pro děti. Kreslíře, karikaturistu, spisovatele i sportovního novináře přibližuje dokument Pavla Jiráska.

Ondřej Sekora – práce všeho druhu (zdroj: ČT24)

Miroslav Horníček: Humor není žádná sranda. Známý herec je zachycen na archivních záběrech i ve vzpomínkách libereckého lékaře Vladimíra Mareše, který o Horníčka a jeho ženu pečoval v posledních letech jejich života. Hercův životní příběh dokumentárně zpracovali Martin Slunečko a Miloslav Šmídmajer.

Miroslav Horníček: Humor není žádná sranda (zdroj: ČT24)

Apoštol národní zrady. Jak se z oddaného vlastence a legionáře stane jeden z nejvlivnějších kolaborantů s nacistickou okupační mocí? Dokumentární portrét temné osobnosti protektorátu Emanuela Moravce připravil Petr Lokaj.

Apoštol národní zrady (zdroj: ČT24)

Žalman – naslouchám tichu Země. Hlasitý kumpán, umanutý muž, venkovan s právem nosit skotský titul lorda a především písničkář, který má dar zaslechnout to, co jiní ne. Tak vidí folkovou legendu Jan Hlaváč a Zdeněk Gawlik, autoři tohoto stylizovaného dokumentu s hranými pasážemi.

Žalman – naslouchám tichu Země

Šílený hedvábník. Životopisný film o módním návrháři českého původu Zikovi Ascherovi, vizionáři, který pracoval s nejslavnějšími umělci i designéry své doby, jako byli Dior a Balenciaga. Snímek Hedviky Hlaváčkové využívá dobové archivy a zpravodajství a také originální animace Ascherových návrhů.

Šílený hedvábník (zdroj: ČT24)

Mobilizace Luboše Dobrovského. Dokument Pavla Štingla provází životem, který připomíná spíše román o mnoha poutavých kapitolách. Lukáš Dobrovský byl dopisovatelem v Moskvě, chartistou i ministrem.

Mobilizace Luboše Dobrovského (zdroj: ČT24)

Kamil Lhoták, poslední romantik. Věčný souboj člověka a stroje, život na periferii, balony i surrealismus se promítají do tvorby malíře, který vstoupil na českou scénu těsně před začátkem války a jako jeden z mála udržel během toporných padesátých let kontinuitu moderního umění. Na jeho dílo i život nahlíží Aleš Kisil.

Kamil Lhoták, poslední romantik (zdroj: ČT24)

Režisér s dýmkou aneb Můj život na place. Zřejmě nejznámější z filmografie Dušana Kleina je série snímků o „Básnících“. Byl ale také první režisérem, který si v Česku troufl na „nekonečný“ seriál, a na FAMU vychoval generaci svých kolegů. Jeden z nich, Jiří Strach, je průvodcem dokumentu, který připravili Miloslav Šmídmajer a Martin Slunečko.

Režisér s dýmkou aneb Můj život na place (zdroj: ČT24)

Kardinál Josef Beran – proti proudu. Zemřel jako vyhnanec z vlasti, kterou miloval. Nejprve nacisté a pak i komunisté jej připravili o svobodu i o domov. O víru jej však připravit nedokázali – a proto se ho báli i po jeho smrti. Beranův pohnutý osud připomíná dokumentaristka Jolana Matějková.

Kardinál Josef Beran – Proti proudu (zdroj: ČT24)

Celoživotní zápas Gustava Frištenského. Zažil slávu i hořkost, a přesto se nevzdal. Dokumentární film Libuše Rudinské mapuje komplikovaný osud světoznámého zápasníka a českého vlastence, jenž musel čelit dvěma totalitám.

Celoživotní zápas Gustava Frištenského (zdroj: ČT24)

Joachim Barrande – ztracená moře. V první polovině devatenáctého století přišel do Prahy francouzský inženýr, který proslavil zkameněliny českých prvohorních moří. Jmenuje se po něm pražská čtvrť i oblast táhnoucí se od Prahy k Plzni. Blíže s ním seznamuje dokument Pavla Jiráska.

Joachim Barrande – ztracená moře (zdroj: ČT24)

Klackovitý architekt Martin Rajniš. Analogový architekt v digitálním světě a dokumentu Romana Vávry. Ve filmu se stejně jako v životě prolíná tvorba tohoto „enfant terrible“ s jeho názory a postoji.

Klackovitý architekt Martin Rajniš (zdroj: ČT24)