Bílá, McFerrin i dvakrát Prodanka. „Zajděte si“ v iVysílání na koncert či operu

Pokud byste si chtěli pustit všechna videa v iVysílání, potřebovali byste si na jejich sledování vyhradit 3918 dní. Zorientovat se v množství záznamů pomůžou tipy webu ČT24, zaměřené zejména na kulturní pořady. V tomto článku vybíráme z nedávných přírůstků v hudebním archivu. Své si v něm najdou příznivci popu i opery.

Ondřej Pivec & Kennedy Administration (2018). Oceňovaný český hammondkář, který se mimo jiné spolupodílel na Grammy oceněném albu Gregoryho Potera, koncertuje společně s americkou vokalistkou. Jejich společný projekt propojuje funky, soul, pop, R'n'B i jazz.

Ondřej Pivec & Kennedy Administration (zdroj: ČT24)

Monkey Business (2019). Záznam koncertu z ostravského klubu BrickHouse, kde známá pop-funková kapela vytáhla své hity a také představila jak novou desku Bad Time for Gentlemen, tak novou zpěvačku Terezu Černochovou.

Monkey Business v ostravském BrickHousu (zdroj: ČT24)

Lukáš Vondráček a SOČR (2018). Tuzemský pianista, který jako první Čech v roce 2016 vyhrál prestižní klavírní soutěž královny Alžběty, hraje za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Na programu je náročný klavírní koncert Antonína Dvořáka, orchestrální miniatura od Erkki-Svena Tüüra a symfonie Jeana Sibelia.

Lukáš Vondráček a SOČR v Rudolfinu

Bobby McFerrin a Česká filharmonie (2013). Open-air koncert předního tuzemského orchestru a amerického vokálního mága. Na Staroměstském náměstí se hudebně potkali v žánrové směsici od jazzu a rocku přes baroko až po soudobou hudbu.

Bobby McFerrin a Česká filharmonie (zdroj: ČT24)

Pojďme si zařádit! (2018). Ondřej Havelka a jeho Melody Makers, orchestr zaměřený na autentickou interpretaci populární hudby z třicátých a čtyřicátých let minulého století, přibral do koncertního programu mezzosopranistku Magdalenu Koženou. Společně řádí při písních Colea Portera, zní třeba Night And Day nebo I've Got You Under My Skin.

Pojďme si zařádit! (zdroj: ČT24)

Lucie Bílá (2019). Jedna z českých nejpopulárnějších zpěvaček nemá problém vyprodat velké haly. Televizní kamery ji ale zachytily v komornější poloze, při recitálu v kulturním domě v rodných Otvovicích. Doprovází ji její dvorní pianista Petr Malásek.

Lucie Bílá – recitál

Z mrtvého domu (2016). Leoš Janáček se pro svou poslední operu inspiroval románem Zápisky z mrtvého domu, do nějž F. M. Dostojevskij přetavil vlastní zkušenost politického vězně s trestaneckým lágrem na Sibiři. Inscenace v pražském Národním divadle vznikla v režii Daniela Špinara, velkou pěveckou příležitost dostal Štefan Margita.

Z mrtvého domu (zdroj: ČT24)

Příhody lišky Bystroušky (2019). Po Janáčkovi sáhli i v Národním divadle Brno. Významný operní režisér Jiří Heřman příběh, v němž se protíná svět lidský a zvířecí, zasadil do dětského domova Dagmar. Ten v roce 1928 spoluzakládat autor předlohy k opeře, Rudolf Těsnohlídek.

Příhody lišky Bystroušky (zdroj: ČT24)

Prodaná nevěsta (1962 a 1981). Díky iVysílání můžete porovnat dvě nastudování oblíbené opery Bedřicha Smetany. Záznam z roku 1962 je navíc vůbec první televizní inscenací Prodané nevěsty. Jeníka tehdy zpíval Ivo Žídek, Mařenku Drahomíra Tikalová. O dvacet let později o lásce, která jim není přána, pěli Peter Dvorský a Gabriela Beňačková.

Prodaná nevěsta (1962)
Prodaná nevěsta (1981) (zdroj: ČT24)