Taková normální rodinka i Zkáza Dejvického divadla. Zabavte se komediálními seriály

Pokud byste si chtěli pustit všechna videa v iVysílání, potřebovali byste si na jejich sledování vyhradit 3918 dní. Zorientovat se v rozsáhlém videoarchivu pomůžou tipy webu ČT24, zaměřené zejména na filmy, seriály a kulturní pořady. V tomto článku se probíráme komediálními seriály.

Taková normální rodinka (1971). „Cyankáli? Arsen!“ Komedie z pera Fan Vavřincové měla mít původně jeden díl, avšak nadšené reakce publika autorku přiměly k tomu, aby napsala sitcom. Kdo by nechtěl mít babičku, která se v zájmu co nejlepší zápletky své detektivky pokouší vyvraždit celou rodinu, nebo maminku zpívající u vaření operní árie?

Bakaláři (1971–1986). „To bych neřekla ani panu faráři…,“ začínal prý jeden z diváckých dopisů, který dorazil do Československé televize s námětem pro cyklus filmových povídek. Původně byly zamýšlené jako součást televizní loterie. Historky ze života do scénáře přepisoval Jaroslav Dietl a v režii Jaroslava Dudka si v nich zahrály mnohé tehdejší herecké hvězdy.

Chalupáři (1975). Když máš v chalupě Sováka a Kemra… Komediální příběhy stojí na protikladech penzionovaného kontrolora Evžena Humla a tolerantního optimisty Bohouše, do jejichž staromládeneckého spolubydlení ráda zasahuje rozvedená sousedka v podání Jiřiny Bohdalové.

Kosmo (2016). „Pomoc! Polak w niebezpieczeństwie!“ Pětidílná satirická komedie Tomáše Baldýnského s nemilosrdnou nadsázkou popisuje fiktivní český let na Měsíc. Nekompetentní kosmonauti trénují na řetízkovém kolotoči, český drůbežář prosazuje do rakety slepici a ministr školství má naštěstí svého „karťáka“.

Trpaslík (2017). Pozor na to, co si přejete, třeba se vám to splní. Ne tak docela obyčejný sádrový trpaslík zamíchá životem naprosto obyčejné rodiny z Nymburka. Autorská dvojice Jan Prušinovský a Petr Kolečko obsadila do svého sitcomu Michala Suchánka, Mariku Procházkovou, Martina Hoffmana a hlavně absurdní humor.

Most! (2019). „Drž úhel, Franto!“ Kolečko a Prušinovský jsou podepsáni i pod loňským televizním fenoménem (oceněným Českým lvem). Komediální seriál vypráví o malosti i velkých věcech, s nimiž se potýkají štamgasti severočeského města.

Čtvrtá hvězda (2014). „Ten výtah nejede, musíte nadskočit!“ Komediální seriál, který pomohl pro televizní diváky „objevit“ Dejvické divadlo. Manažerka tříhvězdičkového hotelu na pražské periferii touží získat čtvrtou hvězdu. Její ambiciózní plány ovšem kazí bývalý manžel a hotelový ředitel, jehož jediným zájmem je zdokonalit se v hraní čínské hry mahjong, agresivní údržbář, kšefty denního recepčního i manko barmanky.

Dabing Street (2018). Pro Dejvické divadlo vznikl také komediální seriál o českém „fenoménu“ – dabingu. Původní divadelní hru napsal Petr Zelenka, který se pustil i do televizní verze. I diváci ČT tak mohou sledovat tragikomické snahy ovdovělé zneuznané herečky o vzkříšení dabingového studia. Ke krátkým, ale výživným patří cameo role třeba Jiřího Bartošky pronášejícího smuteční řeč nebo Viktora Preisse, který odmítá mluvit sprostě.

Zkáza Dejvického divadla (2019). Slavná pražská scéna nedostala grant. Co teď? Nezbývá než si na sebe vydělat, mnohdy způsoby na hraně ponížení i zákona. Co třeba loutkové divadlo o Hurvínkovi pro japonského investora? Prodej hrnců seniorům? A aby toho nebylo málo, ukáže se, že Charlie Sheen má AIDS.