Stavbou roku 2019 může být i zámek, železniční trať či kolektor. Seznamte se s nominacemi

Téměř 2 700 kilometrů najezdili porotci ankety Stavba roku 2019, aby osobně posoudili padesát tři přihlášených objektů a vybrali z nich sedmnáct nominací. Podrobněji s nimi seznamuje následující fotogalerie.

Získat ocenění mohou stavby ze všech krajů kromě Olomouckého, který nemá ve výběru zastoupení. Naopak nejvíce přihlášených objektů stojí v Praze (třináct) a také v Královéhradeckém a Středočeském kraji (v obou shodně po sedmi).

Porotce zaujala například rekonstrukce Národního muzea v Praze a kolektoru tamtéž, modernizace výcvikového střediska pro hasiče ve Velkém Poříčí či železniční trati mezi Rokycany a Plzní. Vedle kancelářských a obytných domů mohou uspět i třeba lávka v Písku, ájurvédský pavilon v Počátkách, mateřská škola ve Vratislavicích nad Nisou či pivovarská restaurace v Českých Budějovicích.

Vítězné architektonické projekty oznámí porota 21. října, na stránkách cen může pro svého favorita hlasovat i veřejnost. Oceněna má být zahraniční stavba roku, o tento titul se mohou ucházet stavby, které v zahraničí realizovaly české firmy. Porotci kromě toho posuzují i stavby zatím „na papíře“ – jedna z cen je určena urbanistickým projektům. 

Anketu Stavba roku pořádá Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, letos se koná již 27. ročník.