Letošní hospodaření státu skončí se schodkem kolem 30 miliard korun, řekla ČT Schillerová

Události: Vláda dodrží plánovaný schodek pro rok 2019 (zdroj: ČT24)

Schodek státního rozpočtu letos bude kolem 30 miliard korun, řekla České televizi svůj odhad ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Přesná čísla o letošním hospodaření vlády zveřejní její resort 3. ledna. Vláda tak bude hospodařit nejhůře za poslední čtyři roky. Loni vykázala přebytek ve výši 2,9 miliardy.

Na letošek si vláda naplánovala schodek 40 miliard korun a podle ministryně Schillerové je už teď jasné, že ho kabinet Andreje Babiše (ANO) dodrží. Opozice hospodaření vlády kritizuje. Podle ní není v době ekonomického růstu k rozpočtovému schodku žádný důvod. 

Rozpočet celých veřejných financí, do kterých se započítávají i rozpočty krajů, obcí nebo zdravotních pojišťoven, ale skončí v mírném plusu.

Výsledky státního rozpočtu
Zdroj: ČT24

Ze všech rozpočtových příjmů rostou letos nejrychleji odvody z mezd. Na daních z příjmů zaměstnanců a na sociálním pojištění vláda letos vybere o víc než 50 miliard vyšší částku než loni.

„Letos mzdy rostou meziročně asi o 7,4 procenta,“ uvedla Schillerová. S tím pak zároveň rostou i daně ze závislé činnosti a sociální pojištění. 

Také proto se vládě letos podařilo hospodařit lépe, než si naplánovala. Místo schválených 40 miliard bude rozpočtový schodek zhruba o 10 miliard nižší. „Dnes se pohybuje schodek pod 30 miliardami, ale čekají nás ještě dva pracovní dny, kdy přijdou ještě určité daně po splatnosti a budeme platit ještě nějaké faktury. Takže já to odhaduji, že se schodek bude pohybovat okolo 30 miliard,“ uvedla v pátek ministryně pro ČT.  

Opozice: V době růstu hospodaří vláda stále hůře

Zhoršené hospodaření vlády kritizuje opozice. „I v době ekonomického růstu se ukazuje, i v porovnání s minulým rokem, že vláda hospodaří hůř a hůř, místo abychom se připravili na případné zpomalení,“ uvedl ekonomický expert ODS a poslanec Jan Skopeček. 

Předseda KDU-ČSL a poslanec Marek Výborný se domnívá, že vládě docházejí zdroje na všechny sliby, které svým voličům někdy velmi populisticky dala. 

Pomohly i miliardy z privatizace

Některé opoziční strany upozorňují, že kabinet si letos vylepšil rozpočet miliardami z privatizačních zisků. „On ten schodek je ve skutečnosti mnohem horší, protože jak víme, tak si vláda letošním rokem zcela nesystémově pomohla 18,5 miliardy z privatizačního účtu,“ uvedl předseda hnutí SPD a místopředseda sněmovny Tomio Okamura. 

Ministerstvo financí počítá s tím, že stát bude hospodařit s rozpočtovým schodkem i v příštím roce. Poslanci v prosinci pro rok 2020 znovu schválili rozpočet s deficitem 40 miliard korun.