Poslanci odmítli jednat o zvýšení rodičovské. Kvůli inflaci jsou rodiny v ohrožení, upozornil Juchelka

Poslanci se mimořádně sešli z podnětu opozičního hnutí ANO kvůli sociálním tématům. Debata v dolní komoře trvala celé dopoledne. Návrh programu schůze sněmovna ale koaliční většinou zamítla. Opozice chtěla jednat o růstu rodičovského příspěvku nebo situaci na úřadech práce.

„Jsme svědky toho, že vláda nedokáže zkrotit inflaci. Je potřeba začít řešit i mladé rodiny s dětmi,“ zdůraznil poslanec hnutí ANO Aleš Juchelka. Ceny podle něho rostou u všech komodit potřebných pro běžný život rodin.

Předloha ANO předpokládá zvýšení celkové částky rodičovského příspěvku z nynějších 300 tisíc korun na 400 tisíc korun. Zavedla by také jeho valorizaci o inflaci vždy v lednu, případně v jiném termínu, pokud by míra růstu cen přesáhla pět procent. Koaliční vláda Petra Fialy (ODS) návrh už dříve odmítla kvůli zásadním rozpočtovým dopadům. Juchelka je odhadl na deset miliard korun.

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura (SPD) v dolní komoře prohlásil, že se kabinet odmítá sociálními záležitostmi zabývat. „Miliony lidí jste uvedli do obrovských problémů,“ prohlásil. Vládní koalice se podle Okamury staví k opozičním návrhům záporně a sama nenavrhuje nic.

Rodičovský příspěvek je možné vybrat do potomkových čtyř let. Loni stát vyplatil rodičům malých dětí přes 35,4 miliardy korun.  

Vládní pomoc musí být podle Jurečky cílená

Vládní pomoc lidem musí být cílená, jinak by rostla inflace, řekl ve sněmovně ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ohradil se proti výtkám opozice, že vláda nepomáhá. Vyjmenoval dosavadní kroky kabinetu od úprav příspěvku na bydlení přes zvýšení životního a existenčního minima po stanovení horní hranice cen energií.

„Jestli máme inflaci zkrotit, tak to znamená, že pomoc vlády musí být extrémně dobře cílená,“ zdůraznil Jurečka. Plošná pomoc by podle něho znamenala další růst cen.

Opozice chtěla na schůzi debatovat i o stavu úřadů práce, v nichž podle Juchelky chybí zhruba čtyři sta pracovníků. „Agenda na úřadech práce je tak velká, že se nelze divit tomu, že úřady začínají kolabovat,“ poznamanel poslanec ANO.

K zatížení úřadů práce Jurečka poznamenal, že pozdní výplaty některých sociálních dávek ho „štvou“. Upozornil ale na to, že úřady měsíčně odbavují 1,7 milionu žadatelů a zpoždění se týká asi dvou procent klientů, někdy i z jejich viny.

Horší personální situace na úřadech je podle Jurečky záležitostí posledních dvou až tří let, někdejší kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) podle něho neřešil ani digitalizaci. „Nás doběhlo to, co se v minulosti zanedbalo a neřešilo,“ dodal ministr. Nesouhlasil ani s opozičními výtkami ke zvýšení cen za sociální služby, úhradová vyhláška je podle Jurečky spojená s jejich kvalitou.  

K rodičovské Jurečka obecně řekl, že lidovci v kabinetu nedopustí úspory na rodinách s dětmi. „Nemůže být politika vlády, kdy Česko vymírá, že budeme škrtat na rodičích,“ poznamenal. Národní rozpočtová rada vlády doporučuje kvůli zvládnutí vysokých schodků rozpočtu a zadlužení rodičovskou zkrátit a příspěvek snížit.  

„Člověk by si občas vzal kapesník, střídavě by odbíhal, plakal by,“ komentoval Jurečkovo vystoupení Juchelka. Ministr podle něho neřekl nic konkrétního. Předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová vzkázala Jurečkovi, že vymlouvání na Babišovu vládu není lidem nic platné.