Opozice i Piráti chtějí kvůli zdražování zvýšit rodičovský příspěvek. Podle Jurečky to záleží na rozpočtu

Události: Jak zvýšit rodičovskou (zdroj: ČT24)

Diskuze o možném zvyšování rodičovského příspěvku pokračuje. Opozice i koaliční Piráti chtějí jeho nárůst a do budoucna pak i automatickou valorizaci. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) se tomu nebrání, závisí to podle něj ale na možnostech státního rozpočtu.

Rodičovský příspěvek je teď 300 tisíc korun. V případě dvojčat a více narozených dětí současně, je to jeden a půl krát tolik, a to 450 tisíc korun. Část politiků mluví kvůli zdražování o nutnosti jeho zvýšení, navíc chtějí pravidelnou automatickou valorizaci. Podobně jako to je třeba u důchodů

„Navrhovali jsme začít na navýšení o patnáct procent, což činí ta kumulovaná inflace od posledního zvýšení na 345 tisících korun a dále bychom si přáli, aby už se nemusela do budoucna česká politika handrkovat, aby tam byl jasný vzorec,“ vysvětlila místopředsedkyně sněmovny Olga Richterová (Piráti).

„Automatická valorizace – je pravda, že to tam bylo, že by to bylo fajn, ale je to složité to vázat na nějaký parametr, tak o tom ještě povedeme diskuzi a nemáme tam úplně jasno. Jasno je v tom, že chceme navýšit na těch 400 tisíc,“ řekl šéf hnutí ANO Andrej Babiš (ANO).

Vládní ODS valorizaci odmítá

Ministr práce chce o případném navýšení dávky jednat podle možností při aktualizaci státního rozpočtu. Řešit chce i automatickou valorizaci. 

„Musí to být dobře promyšlený mechanismus, jak ten vzorec bude navázán a podobně, protože kdybychom řekli, že budeme všechno valorizovat o inflaci, tak pomáháme roztáčet inflační spirálu,“ konstatoval Jurečka. 

S automatickou valorizací naopak nesouhlasí zástupci ODS. „Politiky máme od toho, aby nesli politickou zodpovědnost. Dokázali zhodnotit, v jaké situaci se nacházejí veřejné finance a na základě toho rozhodovali, zda a o kolik jakýkoli příspěvek, sociální dávku zvýšit,“ dodal místopředseda sněmovny Jan Skopeček (ODS).

V reakci na růst cen vláda schválila zavedení jednorázového pětitisícového příspěvku. Rodinám s dětmi by pak měla podle kabinetu pomoci i větší podpora částečných úvazků v práci.