O zvýšení rodičovské si požádalo přes 220 tisíc lidí. Tisíce odmítnutých čekají na verdikt Ústavního soudu

Události: O rodičovské rozhodne Ústavní soud (zdroj: ČT24)

Od ledna do konce července si o změnu – tedy zvýšení – rodičovského příspěvku požádalo skoro čtvrt milionu lidí. Další už to udělali v závěru loňského roku. Nově může rodič na dítě čerpat 300 tisíc korun, zatímco dříve to bylo 220 tisíc. Peníze navíc ale nezískali ti, kteří příspěvek dobrali před prvním lednem. Stížnost na toto pravidlo leží nyní u Ústavního soudu.

Ilona Petřeková si o vyšší rodičovský příspěvek požádala hned na přelomu roku. Z jeho navýšení ale stihla vyčerpat jen zhruba polovinu. Po synovi se jí totiž narodila i dcera a začala čerpat mateřskou.

„Myslím, že mluvím za všechny maminky, že jsme rády, že k navýšení došlo, protože je to příjemný bonus do rozpočtu domácnosti,“ řekla. 

Před úřady se počátkem roku stály fronty

Jen do konce července si o změnu výše rodičovského příspěvku požádalo více než 220 tisíc lidí. Úřad práce pak eviduje další desítky tisíc nových žádostí o dávku.

Na začátku roku mimo jiné i kvůli rodičovskému příspěvku stály před úřady fronty. „Od ledna do března byl nápor mnohem vyšší, v tom dalším období už se počet snižoval,“ uvedla mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková. 

Komu všemu příspěvek náleží? Rozhodne Ústavní soud

Na úřad práce se obraceli také rodiče s dětmi do čtyř let, kteří příspěvek vyčerpali do konce loňského roku a podle konečného znění zákona na něj nárok nemají. Do konce července jich podalo žádost téměř 3800.

Mezi nimi je i Karolína Dundar Huječková. Nelíbí se jí, že příspěvek nedostanou rodiče, kteří se rozhodli pro rychlejší způsob jeho čerpání a v lednu ho tak už aktivně nepobírali.

O jejím nároku nebo nenároku na navýšení rodičovského příspěvku rozhodne Ústavní soud, kam se obrátila skupina senátorů. Na jeho vyjádření čeká i ministerstvo práce a sociálních věcí. „Po obdržení rozhodnutí zvážíme, jak postupvat dál,“ řekl k tomu mluvčí resortu Jan Brodský.

„O termínu projednání ani vyhlášení zatím od soudu žádné zprávy nemám,“ uvedl spoluautor ústavní stížnosti Ondřej Strava.