Mámy a tátové mířili na úřady práce. Kvůli změnám v rodičovské se tvořily fronty, lidé čekali desítky minut

Události: Na úřadech práce se tvořily fronty kvůli navýšení rodičovského příspěvku (zdroj: ČT24)

Desítky, někde i kolem sta lidí stály v pondělí ve frontách na úřadech práce. Přišli kvůli rodičovskému příspěvku, ať už kvůli úpravě výše měsíčního příspěvku, který se z rodičovské vyplácí, nebo se zeptat na podrobnosti. Než se rodiče dostali k přepážce, čekali desítky minut. Úřad práce přitom upozornil, že na změny je čas až do konce ledna, není potřeba přicházet hned na začátku měsíce.

Na pracovišti úřadu práce pro Prahu 4 se začala fronta kvůli rodičovskému příspěvku tvořit již před osmou ráno, kdy úřad otevíral. Dopoledne pak se svými dotazy či požadavky čekalo kolem sta lidí: pět desítek v přízemí, desítky dalších v patrech.

Odbavovalo je dvanáct úředníků, fronty tak postupovaly pomalu. Podle ředitele územního pracoviště Jana Tvrdka se sice rodičovskou zabývalo více úředníků než obvykle, ale i tak by byly potřeba další posily.

Podobná situace nastala také na úřadu práce Brno-město. Během dopoledne přišlo za úředníky kvůli rodičovské na 400 lidí. Odbavení jednoho člověka, který měl vše předem připravené, trvalo tři až čtyři minuty. I v Brně úřad posílil agendu rodičovských příspěvků.

Například v Pardubicích úředníci lidem doporučovali, aby přišli až ve čtvrtek nebo v pátek.

Náporu čelili úředníci hlavně dopoledne. Kolem dvanácté již rodičů ubylo, a kdo kvůli rodičovské přišel, dlouho nečekal.

Kvůli změnám v rodičovské se tvořily fronty, lidé čekali desítky minut (zdroj: ČT24)

Jak a za kolik? Rodiny nemají jasno

Rodičovský příspěvek vzrostl od 1. ledna o 80 tisíc korun rodinám s dětmi do čtyř let a o 120 tisíc korun u vícerčat s výjimkou rodin, které celou částku vyčerpaly před koncem minulého roku. Zvýšila se celková částka, nikoli jednotlivé měsíční platby, které rodiče dostávají.

Například rodiče dětí, kterým již táhne na čtvrtý rok, by proto měli požádat o zvýšení měsíční částky, aby jim část rodičovské „nepropadla“.

V tuto chvíli by změnu měsíční částky příspěvku měli řešit primárně ti, kteří mají doma dítě, jež v průběhu letošního roku dovrší čtyř let. Všichni ostatní mají čas vyřídit si změnu do konce roku.
Kateřina Beránková
mluvčí Generálního ředitelství Úřadu práce

Žádat je možné osobně, ale například také poštou nebo datovou schránkou. Úřad práce upozornil, že není třeba žádat hned na začátku ledna. Změnu lze vyřídit celý měsíc.

Lidé přicházeli v pondělí na úřad také s dotazy. Úřad práce sice všem rodinám, kterých se růst příspěvku týká, rozeslal informační dopisy, ale někteří rodiče z nich nejsou moudří.

Například poukazují, že z textu nevyplývá, zda se automaticky zvyšuje či nezvyšuje měsíční vyplácená částka, další nemají jasno v tom, na jakou částku by měli měsíční příspěvek změnit. Ministerstvo práce a sociálních věcí sice zřídilo informační e-mail, ten však poskytuje pouze obecné odpovědi a s podrobnostmi musí rodiče stejně zajít na úřad.

Komplikací je pro řadu rodin také to, že výši dávky lze měnit jen jednou za tři měsíce. Pokud proto rodiče čerpání rodičovského příspěvku upravili v listopadu či prosinci, budou muset s navýšením počkat; do té doby by ale podle úředníků měly opadnout fronty.

Navýšení rodičovské měla vláda ve svém programovém prohlášení. Schvalování ale provázely spory v koalici i s opozicí, KDU-ČSL chce změnu dokonce napadnout u Ústavního soudu. Podle lidovců je diskriminační, když se přidání netýká všech rodin s dětmi do čtyř let.