Rodičovskou posoudí Ústavní soud. Podle lidovců zákon diskriminuje část rodin

Lidovci se chtějí kvůli zvýšení rodičovské obrátit na Ústavní soud (zdroj: ČT24)

Kvůli způsobu, kterým se zvýší rodičovský příspěvek, se KDU-ČSL obrátí na Ústavní soud, řekl předseda strany Marek Výborný. Podle znění, jež v úterý potvrdili poslanci, dostanou peníze navíc jen ty rodiny s dětmi do čtyř let, které příspěvek nevyčerpají do konce tohoto roku. Podle lidovců je diskriminační, že se navýšení netýká všech rodin s dětmi do 4 let.

Poslanci v úterý přehlasovali Senát, který navrhoval pozměnit novelu zvyšující rodičovský příspěvek o 80 tisíc korun tak, že by peníze navíc dostala plošně každá rodina s dětmi do čtyř let. Přes poslance to ale neprošlo, sněmovna trvala na původním znění, takže desetitisíce navíc dostanou pouze ti, kdo celou částku ještě nevyčerpali. 

Spor tím ale nekončí, opozice chce, aby pokračoval u Ústavního soudu. Podle Marka Výborného připravují stížnost lidovečtí senátoři společně s iniciativou #TAKÉPEČUJEME. „Pracují na tom senátoři Lumír Kantor a Šárka Jelínková, necháme to spolupodepsat senátory dalších klubů, kdo bude mít zájem,“ uvedl šéf lidovců. Věří přitom, že návrh podepíšou „i další senátoři z dalších senátorských klubů“. Soudu předloží návrh poté, co novelu podepíše prezident Miloš Zeman a vejde v účinnost.

„Není možné měnit pravidla hry uprostřed celého procesu. Rodiny čerpaly rodičovský příspěvek zrychleně často z naprosto relevantních důvodů. Například chtěly sladit svoji pracovní a své rodičovské povinnosti nebo potřebovaly větší příjem, aby dokázaly rodinu uživit,“ dodal Výborný. Stížnost podle něj bude odkazovat na článek 32, odstavec 5 Listiny základních práv a svobod – „rodiče, kteří pečují o děti, mají právo na pomoc státu“.

Opoziční ODS upozorňuje na to, že širší varianta by měla na státní rozpočet dopad zhruba 2,5 miliardy a podle šéfa poslaneckého klubu Zbyňka Stanjury by neměl být problém najít takovou částku ve státním rozpočtu. „Určitě je potřeba prověřit soudem, jestli nedošlo k diskriminaci té zhruba čtvrtiny až pětiny rodičů,“ doplňuje místopředsedkyně výboru pro sociální politiku Olga Richterová (Piráti). 

Advokát iniciativy Zdeněk Joukl je přesvědčen, že stížnost má naději na úspěch. Zákonodárci podle něj rozhodli jen podle finanční náročnosti bez hlubšího důvodu a legitimního cíle. Míní proto, že novela nezajišťuje rovnost v právech. Odkázal na právní rozbor advokáta Ondřeje Stravy, podle kterého zvolil zákonodárce „nejjednodušší řešení (…), aniž se zabýval dopady řešení z hlediska rovnosti práv“.

Ministryně financí však s těmito argumenty nesouhlasí. „Nevidím v tom žádnou protiústavnost, ale samozřejmě jediným suverénem, který to může konstatovat, je soud,“ dodává Alena Schillerová (za ANO).

Také poslankyně vládní ČSSD Kateřina Valachová vyjádřila přesvědčení, že schválená úprava ústavní je. „Jinak bych pro to ruku nezvedla,“ ujistila. Připustila, že by navýšení pro všechny rodiny bylo na místě. „Nicméně nenalezli jsme podporu hnutí ANO a také rozpočtové prostředky – a to je důležité,“ dodala.

Současně by se rodičovská mohla opět vrátit i na sněmovní plénum. ODS avizovala, že připraví novelu, která by podle ní měla situaci napravit.

Podle znění, které v úterý potvrdila sněmovna, by se navýšení mělo týkat 280 tisíc rodin. Opoziční politici tvrdí, že na dávku nedosáhne dalších 70 tisíc rodin s potomky do čtyř let, které původní 220tisícový příspěvek již vyčerpaly.

Ministerstvo práce a sociálních věcí vydalo ve středu manuál, jak rodičovskou čerpat od nového roku. Navýšení částky podle něj proběhne automaticky. Rodiny budou muset řešit jen případnou změnu rychlosti čerpání měsíční částky.