Vláda schválila mimořádný příspěvek na dítě 5000 korun

Události: Vláda schválila mimořádný příspěvek 5000 korun na dítě (zdroj: ČT24)

Balíček sociálních zákonů určených na pomoc lidem zasaženým vysokou inflací na středeční schůzi projednává vláda. Patří mezi ně jednorázový příspěvek 5000 korun rodinám na děti do 18 let, který ministři schválili. Kabinet kývl i na novelu, která má umožnit krajům a obcím snáze budovat takzvané nezbytné stavby pro bydlení a vzdělávání kvůli příchodu uprchlíků z Ukrajiny.

Rodiny by příspěvek měly začít dostávat ve druhé polovině letních prázdnin, týká se dětí, kterým nebude 1. srpna ještě 18 let. Domácnosti, které pobírají přídavky na děti, by měly podporu získat automaticky. Ostatní rodiče o ni budou žádat. Normu dostane teď k projednání sněmovna. Opozice už ohlásila, že navrhne změny.

Premiér Petr Fiala (ODS) na brífinku po jednání vlády mimo jiné řekl, že cílem kabinetu bylo vše připravit tak, aby získání příspěvku bylo co nejjednodušší. Doufá, že peníze pomohou těm, kteří to potřebují, například samoživitelům a samoživitelkám.

Brífink po jednání vlády 1. června (zdroj: ČT24)

Vláda projednávání návrhů ministerstva práce před týdnem odložila na středeční schůzi kabinetu, podle šéfa resortu Mariana Jurečky (KDU-ČSL) kvůli dopracování technicko-legislativních připomínek. Například právě k návrhu na dávku 5000 korun na dítě pro rodiny s loňským hrubým příjmem do jednoho milionu korun ročně se sešla řada závažných připomínek dalších ministerstev. Úřady upozorňovaly i na nesoulad předlohy s ústavním pořádkem nebo unijním právem.

Kabinet tak nyní schválil upravenou verzi návrhu. Proti původní předloze se v ní výrazně rozšiřuje výčet příjmů, které se do milionové hranice mají započítat. Dávku mohou dostat také cizinci. Naopak z normy vypadla možnost, že by vláda mohla vyplacení jednorázového příspěvku zopakovat.

Jurečka na brífinku po jednání upřesnil, že ty rodiny, které pětitisícový příspěvek dostanou automaticky, ho mohou očekávat s červencovou platbou podpory. Zmínil, že o mimořádný příspěvek je možné žádat 12 měsíců.

Koalice i opozice věří v hladké přijetí

Místopředsedkyně KDU-ČSL Šárka Jelínková následně ve vysílání ČT24 řekla, že věří, že sněmovna i Senát mimořádný příspěvek schválí velmi rychle. „Neumím si představit, že by to někdo brzdil,“ řekla lidovecká senátorka.

Poslanec ANO Aleš Juchelka ujistil, že „my to v žádném případě zdržovat nebudeme“. Zároveň se mu ale nelíbí, že koalice chce zákon schvalovat ve sněmovně bez možnosti podávání pozměňovacích návrhů. Řekl, že podle něj by měla být věková hranice pro vyplacení příspěvku zvýšena u studentů vysokých škol na 26 let.

Vláda schválila také podporu částečných úvazků. Novela počítá se zavedením slevy na pojistném pro zaměstnavatele - mohli z výdělků odvádět nově 19,8 místo 24,8 procenta. Sleva by měla být u výdělků do 1,5násobku průměrné mzdy. Vztahovat se má na zkrácené úvazky pro starší pětapadesáti let, rodiče s dětmi do 10 let nebo třeba studenty. Opozice s návrhem souhlasí.

Jednodušší žádost o příspěvek na bydlení

Kabinet podpořil také úpravu, která má zjednodušit podávání žádostí o příspěvek na bydlení. Nově by nemělo být nutné o finanční pomoc žádat každoročně, ale úřady by ji poskytovaly na dobu neurčitou. Náklady na bydlení a příjmy domácností by se měly dokládat pouze pololetně. Novela zákona má také umožnit rychlejší čerpání rodičovské pro lidi s nižším příjmem, uvedl premiér. Měsíční limit čerpání má vzrůst z 10 na 13 tisíc korun.

Novela ministerstva pro místní rozvoj (MMR) má umožnit státu, krajům, obcím nebo jejich právnickým osobám budovat takzvané nezbytné stavby. Ubytování sloužící pro zvládnutí migrační vlny má výrazně zjednodušit a zrychlit proces umisťování a povolování staveb. Stavební povolení bude možné získat maximálně na tři roky. Poté bude stavbu možné přeměnit na běžnou, v takovém případě však musí splňovat všechny zákonné požadavky, jinak ji bude nutné odstranit.

Pět tisíc nestačí, shodli se v debatě novináři

Ke krokům vlády v souvislosti s vysokou inflací se vyjádřili i hosté středečních Událostí, komentářů: novináři Dalibor Balšínek, Jan Bělíček a Jana Klímová. V podstatě se shodli, že jednorázový příspěvek 5000 v současné situaci nestačí.

„Je to drobek hozený hladovým,“ řekla Klímová, která je zástupkyní šéfredaktora Hospodářských novin. Fialův kabinet by se podle ní mohl inspirovat třeba ve Velké Británii – tamní vláda podle ní rozhodla o mimořádném zdanění energetických společností nebo odpuštění daně z nemovitosti.

O efektu pětitisícového příspěvku pochybuje i šéfredaktor týdeníku Echo Balšínek. „Nepříjemně mě překvapila pasivita vlády v komunikaci, pokud zůstane takhle pasivní, tak se jí to určitě vrátí,“ předpovídá Balšínek, podle kterého už se začíná drolit dosavadní jednota pětikoalice.

Bělíček, který je šéfredaktorem portálu A2larm, čeká, s čím vláda přijde dál. Mimořádný příspěvek rodinám považuje spíše za marketingové gesto připomínající taktiku předchozího premiéra. „A vládní Deštník proti drahotě je rozcestník, ne plán,“ myslí si. Problémem je podle něj i pomalá administrativa, kvůli které se peníze od státu ke správným lidem nedostávají v době, kdy je opravdu potřebují.

UK: Novináři o boji proti inflaci (zdroj: ČT24)