Zima ovládla Česko, sníh zkomplikoval dopravu na dálnicích, ve městech i na železnici

Události: Zima ovládla Česko, sníh zkomplikoval dopravu (zdroj: ČT24)

Sníh zkomplikoval zejména v pondělí dopoledne silniční dopravu. Stalo se mnoho nehod, na příjezdech do velkých měst se dopoledne tvořily kolony a potíže byly i v městské hromadné dopravě a na železnici. Odpoledne ochromila železniční dopravu porucha trolejí na pražském hlavním nádraží. Silničářům práci komplikoval mráz a místy i silný nárazový vítr. Na silnicích se již situace zlepšila. Český hydrometeorologický ústav vydal také výstrahu na sněhové jazyky, které mohou zkomplikovat cestování i na Vysočině a západně od ní.

Už v neděli komplikovalo počasí dopravu v Moravskoslezském kraji. Sněžení v pondělí zasáhlo celý region, na Opavsku a Bruntálsku se navíc na komunikacích tvořily sněhové jazyky. „Celkem jsme jen za dnešní den (pondělí – pozn. red.) řešili 183 nehod,“ řekla mluvčí moravskoslezské policie Eva Michalíková.

Nehoda, po níž zůstaly napříč silnicí poškozené kamiony, uzavřela silnici I/11 u Hrádku, je to ale úsek, který lze snadno objet po souběžné staré silnici. „Museli jsme teda povolat posily, protože tahle nadílka přišla rychle a ve velkém,“ okomentovala starostka Ostrakovice Pavlína Stankayová (KDU-ČSL).

Kvůli nehodě kamionu se uzavřela na Karvinsku ve směru na Polsko dálnice D1. Příčinou bylo pravděpodobně počasí. Nehoda se stala okolo 15:00 a vůz se podařilo vyprostit okolo 20:00. Na několik hodin pak kamiony uvázly na silnici mezi Novým Jičínem a obcí Vrchy. „V těchto místech už je silnice průjezdná. Ale s opatrností,“ řekla Michalíková.

Napadlý sníh a s ním spojené komplikace (zdroj: ČT24)

Nejvíce sněhu je i v dalších hornatých regionech, silničáři ale od rána ujišťují, že situaci zvládají a například na Jesenicku i na Vysočině jsou cesty sjízdné. Podle ČSÚ se na Vysočině mohou místy tvořit sněhové jazyky, výstraha platí zejména pro sever kraje.

Desítky nehod eviduje policie od rána v Pardubickém i sousedním Královéhradeckém kraji. Havaroval i autobus, který se v Sobotce střetl s osobním autem. Nehoda se obešla bez zranění. Na silnicích zůstává vrstva rozbředlého nebo ujetého sněhu. Na nesolených cestách v Krkonoších může být vrstva sněhu silná až deset centimetrů. 

„Oproti jiným krajům však situace s údržbou silnic není nijak kritická a všechny komunikace jsou s opatrností sjízdné,“ uvedl ředitel údržby silnic Královéhradeckého kraje Jiří Brandejs. Ke sněžení se v kraji přidal i silný vítr, mohou se proto vytvářet sněhové jazyky či závěje.

Kvůli větru nejezdí lanovka na Sněžku. „Ten úsek je skutečně exponovaný tak, že při silném větru musí být lanovka zastavena. Nárazy na Sněžce dosahovaly rychlosti i přes devadesát kilometrů v hodině,“ doplnila meteoroložka České televize Alena Zárybnická s tím, že Krkonoše patří k největrnějším místům v Česku. 

Přestože všeobecně je republika průjezdná, platí tradiční zimní omezení v úsecích, kde je omezena údržba v souvislosti s ochranou vodních zdrojů a nemůže se solit. Kamiony nemohou na silnici I/56 z Ostravice na Bílou v Moravskoslezském kraji ani na III/2904 přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu v Libereckém kraji.

Na severu Čech bylo dopoledne obtížné projet i po silnici I/13 do Frýdlantu, protože v Albrechtickém kopci uvázly kamiony. Další nákladní auta nedokázala projet po silnici I/35 u Bílého Kostela. „Na Albrechtickém kopci už by to ale mělo být průjezdné a také ostatní úseky jsou už průjezdné. Apelujeme ale na řidiče, aby projížděli kterýmikoliv úseky se zvýšenou opatrností, v tomto případě je lepší snížit rychlost, je lepší méně než více,“ varoval policejní mluvčí Vojtěch Robovský.

Uvízlý kamion v Říčanech
Zdroj: Jan Kholl/ČTK

Solit se nemůže ani na některých horských silnicích, kde tomu brání ochrana přírody. Řidiči by proto měli být opatrní, nezapomenout řetězy a počítat i s tím, že na některých místech mohou být silnice namrzlé.

Doporučení pro řidiče
Zdroj: ČT24

Potíže v MHD

Počasí, opatrná jízda řidičů i nehody zkomplikovaly dopoledne dopravu zejména u tří největších měst a také na dálnici D1 na Vysočině, kde uvázly ve stoupání kamiony a bylo třeba je vyprostit. V úseku přes Vysočinu je na popud policie snížena povolená rychlost na 80 kilometrů za hodinu.

Zvláště komplikovaná situace nastala ráno na D1 východně od Brna. Na 200. kilometru ve směru na Prahu se stala nehoda a vznikla kolona, kde se řidiči zdrželi přes půl hodiny. Podobně dlouho čekali ještě v deset dopoledne na hlavních tazích před Prahou – nejen na D1, ale i na plzeňské D5, v Liberecké ulici, která navazuje na dálnici D8, před sjezdem z D11 na Pražský okruh a na okruhu samotném.

Hodinu před polednem byla situace již podstatně lepší, zdržení, s nímž museli řidiči před Prahou počítat, se zkrátilo z několika desítek minut zhruba na čtvrt hodiny. Kolem poledne ale byla dlouhá kolona na D1 v opačném směru. Vznikla kvůli nehodě u Mirošovic, auta popojížděla již od Prahy. Asi hodinu po poledni se ale již rozjela.

Podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnice Jana Rýdla jsou potíže u velkých měst důkazem toho, že řidiči jezdí opatrně. „Musím všem řidičům moc poděkovat a smeknout klobouk, protože absolutně drtivá většina z nich tu situaci reflektuje skutečně opatrnou jízdou,“ dodal mluvčí ŘSD. 

Zimní počasí v Liberci
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Potíže měla i městská hromadná doprava. Pražský dopravní podnik dopoledne avizoval, že budou autobusy kvůli počasí jezdit zpožděné, což nejvíce platilo na východě města. Provoz tramvají zase zkomplikovala porucha výhybky na Floře. Byla zamrzlá a tramvaje nemohly vjíždět na trať do Olšanské. Kolem poledne se situace v Praze stabilizovala, kolony se již netvoří a autobusy většinou jezdí podle jízdních řádů.

V Brně od rána komplikovalo městskou hromadnou dopravu několik nehod, o výpadcích svých spojů a zpožděních informuje také ostravský dopravní podnik. Po poledni byla i v MHD situace výrazně lepší, zpožděných spojů ubylo. 

Potíže měla i liberecká MHD, spoje nabíraly desítky minut zpoždění. Odpoledne byla omezení v kraji lokální, průjezd byl relativně plynulý, ale řidiči musí být stále opatrní.

Doporučení v případě dopravní nehody
Zdroj: ČT24

Železnici ochromily poruchy

Postupně se zhoršila i situace na železnici. Ráno měly na provoz vliv mimo jiné problémy v zahraničí. Počasí již v neděli ochromilo dopravu na Slovensku a situace se zlepšuje jen postupně. Noční vlaky z Košic se tak v Česku objevily zpožděné přes hodinu. Zpoždění ale dopoledne nabraly i některé vnitrostátní spoje, zejména na koridoru mezi Prahou a Olomoucí.

Odpoledne ochromila porucha trakčního vedení provoz na pražském hlavním nádraží. Vlaky ve směru na Beroun a Plzeň i na Ústí nad Labem začínají, respektive končí na jiných pražských nádražích – na Smíchově či v Holešovicích. Odpolední rychlík do Klatov České dráhy zcela odřekly.

Kvůli padlému stromu nejezdí vlaky ani mezi Frýdkem-Místkem a Českým Těšínem. Podařilo se již obnovit provoz na trati z Tábora do Písku.