TÉMA

D48

Za poslední rok přibylo jen patnáct kilometrů dálnic. Ten příští ale přinese osmkrát víc

Rok 2023 nestál co do nových zprovozněných úseků dálnic příliš za řeč. Politici mohli přestřihnout pouze tři pásky na nových dálničních úsecích, dva z nich byly na dálnici D48, jeden na D7. Celkem přibylo patnáct kilometrů. Častěji se poklepávalo na základní kameny nových staveb, těch bylo zhruba třikrát více – osm úseků o celkové délce 55 kilometrů. Na železnici letos skončila komplikovaná výluka u Ústí nad Orlicí a také modernizace trati mezi Smíchovem a Radotínem na okraji Prahy, začaly naopak práce na koridoru u Berouna.
30. 12. 2023|

Dálnice D48 má pět nových kilometrů, řidiči se po nich projedou v pátek

Dálnice D48 je oficiálně o pět kilometrů delší, i když řidiči to poznají až v pátek. Ředitelství silnic a dálnic v poledne slavnostně otevřelo úsek mezi Bělotínem a vesnicí Dub na Novojičínsku s tím, že oba jízdní pásy budou veškeré dopravě k dispozici další den. Stavba trvala dva a půl roku a podařilo se ji dokončit ještě letos, i když musel zhotovitel část dálnice předělat, protože vyšlo najevo, že výsledek neodpovídal projektu.
21. 12. 2023|

ŘSD zahájilo stavbu Palačovské spojky, má ulevit dopravě u Valašského Meziříčí

Začala výstavba takzvané Palačovské spojky. Pětikilometrová silnice propojí Valašsko a s ním i Zlínský kraj s dálnicí D48. Předpokládaná cena stavby je přes dvě miliardy korun. Spojka by měla začít sloužit řidičům za tři roky, řekl generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Ulevit tak má dopravě v okolí Valašského Meziříčí.
5. 6. 2023Aktualizováno5. 6. 2023, 16:20|

Na části dálnice u Frýdku-Místku chybějí bariéry, místní si stěžují na hluk i světlo zářící do oken

Lidem z blízkosti nového dálničního obchvatu Frýdku-Místku vadí hluk a také světla z kamionů, která jim v noci září do oken. Je to proto, že na části D48 nejsou protihlukové zdi. Místní obyvatelé se obrátili se stížností na ministerstvo dopravy, které ale uvedlo, že se o případné dostavbě stěn teprve rozhodne, až bude dálnice v provozu delší dobu.
1. 6. 2023|

Začala demolice nového úseku D48. Betonová vrstva není kvalitní

Stavbaři musejí na budované dálnici D48 mezi Bělotínem na Přerovsku a Šenovem u Nového Jičína zbourat loni na podzim položený betonový pás v délce 2,5 kilometru. Betonová vrstva totiž podle odborníků nemá požadovanou odolnost vůči chemickému posypu používanému v zimě, což by výrazně zkrátilo životnost vozovky. Stavební firma Colas položí novou vrstvu betonu a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) s ní jedná o tom, aby oprava neoddálila zprovoznění úseku. To je plánováno na konec roku. Informoval o tom mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Oprava 2,5 kilometru D48 bude stát několik milionů korun a zaplatí ji stavební firma.
18. 4. 2023Aktualizováno18. 4. 2023, 13:49|

Rok 2022 v dopravě: Dálniční síť se rozrostla o 21 kilometrů, železniční koridory dostaly nový kabát

Zatímco minulý rok byl poměrně bohatý na nově dokončené dálniční úseky, letos byla situace horší. Zachraňovala to zejména D35 ve východních Čechách, která se těsně před koncem roku přiblížila takřka na dohled Vysokého Mýta, čímž ulehčila několika dalším obcím na trase staré silnice z Hradce Králové. Kromě D35 se od letoška nově jezdí po dálničním obchvatu Frýdku-Místku, který je součástí D48, i když v části zatím jen v polovičním profilu, otevřen již je také krátký úsek dálnice D56, která se na tento obchvat napojuje. Zcela nové úseky obohatily letos i železniční síť. Správa železnic otevřela hned dvě přeložky, které zásadně zkrátily a zrychlily cestování mezi Prahou a Českými Budějovicemi. Navíc dokončila několik významných rekonstrukcí.
30. 12. 2022|

Zima ovládla Česko, sníh zkomplikoval dopravu na dálnicích, ve městech i na železnici

Sníh zkomplikoval zejména v pondělí dopoledne silniční dopravu. Stalo se mnoho nehod, na příjezdech do velkých měst se dopoledne tvořily kolony a potíže byly i v městské hromadné dopravě a na železnici. Odpoledne ochromila železniční dopravu porucha trolejí na pražském hlavním nádraží. Silničářům práci komplikoval mráz a místy i silný nárazový vítr. Na silnicích se již situace zlepšila. Český hydrometeorologický ústav vydal také výstrahu na sněhové jazyky, které mohou zkomplikovat cestování i na Vysočině a západně od ní.
12. 12. 2022Aktualizováno12. 12. 2022, 20:49|

Dálnice D5 na Berounsku byla po jedenácti hodinách od hromadné nehody zcela zprůjezdněna

Dálnice D5 je opět průjezdná v obou směrech. Uzavřena byla po dopolední hromadné nehodě na 33. kilometru u Žebráku. Havarovaly desítky aut. Zdravotnická záchranná služba kvůli rozsahu nehody aktivovala traumaplán, srážka se však obešla bez úmrtí a těžkých zranění. Lehce nebo středně těžce se zranilo šest lidí. Směrem na Plzeň byla dálnice bez omezení zprůjezdněna v 19:00, potom ale ještě trvalo tři a půl hodiny, než se podařilo otevřít i směr na Prahu.
20. 1. 2022Aktualizováno20. 1. 2022, 22:38|

Rok 2021 obohatil dálniční síť o téměř 47 kilometrů, začalo se stavět dalších více než sedmdesát

V roce 2021 Ředitelství silnic a dálnic zprovoznilo 46,5 kilometru nových dálnic. Tři čtvrtiny z této délky vznikly na východě Čech v blízkosti Hradce Králové, zhruba osm kilometrů připadlo na severozápad Čech a jen tři nové dálniční kilometry přibyly na Moravě. V příštím roce slibují silničáři dalších 25,5 kilometru dálnic. Bude to podstatně menší délka než letos, navíc ji takřka celou „spolykají“ vlastně jen dvě stavby. Roky 2021 a 2022 představují také roky dvou velkých modernizací D1. Ta, která se týkala úseku od středních Čech až na Brněnsko, letos skončila, příští rok začne rozšiřování úseku u Brna na šest pruhů.
30. 12. 2021|

Oprava D48 na dva měsíce zkomplikuje dopravu na Přerovsku

Provoz na dálnici D48 u Bělotína na Přerovsku zhruba na dva měsíce zkomplikuje oprava povrchu vozovky levého jízdního pásu. Zahájena bude ve čtvrtek a spolu s předchozí opravou pravého pásu přijde na bezmála 170 milionů korun, upozornil Miroslav Mazal z olomouckého pracoviště Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).
23. 3. 2021|

Na severu Moravy se otevřou dva důležité silniční úseky. Obchvat Skotnice a část D48

Motoristům se v úterý otevřou dva důležité silniční úseky v Moravskoslezském kraji. Skončí přestavba úseku silnice I/48 Rybí–Rychaltice na dálnici D48 a také výstavba obchvatu Skotnice. Bude spojovat Ostravu a Beskydy a zpřístupní také Letiště v Mošnově. Silničáři měli obchvat dokončit už v srpnu. Kvůli koronaviru a nepříznivým podmínkám na staveništi se termín posunul.
14. 12. 2020|

Modernizace D1 bude zcela hotová do 15. října příštího roku, slíbilo ŘSD. S volbami to podle Havlíčka nesouvisí

Modernizace dálnice D1 je téměř na konci stavební sezony, která by měla být předposlední. Generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl připustil, že kvůli pandemii covidu-19 se některé práce zdržely, například ještě není kompletně opravená první polovina úseku Mirošovice–Hvězdonice, ale přesto spolu s ministrem dopravy Karlem Havlíčkem (za ANO) ujistili, že rozsáhlá modernizace D1 skončí příští rok. ŘSD již má i konkrétní datum – 15. října.
10. 11. 2020|

Stavba dálnice D48 odřízla některé majitele od pozemků. Město Příbor i silničáři krčí rameny

Kvůli rekonstrukci silnice první třídy u Příboru a její proměně na dálnici D48 uzavřeli silničáři několik příjezdových cest. Majitelé se tak nemohou dostat na některé ze svých pozemků. Situaci řešili s městem Příbor i Ředitelstvím silnic a dálnic, zatím ale neúspěšně.
9. 7. 2020|
Doporučujeme

Proč to šlo a proč to nejde? Nejvíc kilometrů dálnic vzniklo v 70. a nultých letech, jinak se v Česku paběrkovalo

Dálnice se u nás v různých dekádách stavěly i nestavěly, stavěly více či méně, někdy vůbec a nakonec se všichni vymlouvali na všechny, když vysvětlovali, proč se slibuje, že se bude stavět a nestavělo se. Cimrmanovské střídání fáze očekávání s fází zklamání je u výstavby dálnic v Československu a Česku příznačné a revoluce na něm vlastně nic nezměnila. I když důvody, proč to nejde, byly za socialismu a za kapitalismu trochu jiné.
25. 11. 2019Aktualizováno30. 11. 2019, 12:09|

Obchvat Frýdku-Místku nabírá další zpoždění. Druhou etapu zatím nemá kdo postavit

Stavba druhé části obchvatu Frýdku-Místku bude mít minimálně půl roku zpoždění. Ředitelství silnic a dálnic dosud nevybralo firmu, která tuto část dálnice D48 postaví. Po obchvatu města volají místní už dvacet let kvůli silnému provozu na průtahu městem. Za měsíc navíc začne oprava důležité křižovatky, která dopravu ještě víc zkomplikuje.
9. 4. 2019|

Dostavba D48 musí počkat. Majitel pozemku se obrátil na Ústavní soud, chce „dům za dům“

Problémy v dostavbě jednoho z úseků na D48 v Rychalticích na Frýdeckomístecku pokračují. Majitel před lety vyvlastněného domu Stanislav Švantner podal ústavní stížnost. Trvá na tom, aby za své ztracené obydlí dostal náhradu.
9. 8. 2018Aktualizováno9. 8. 2018, 18:51|

Místo slibovaných 140 kilometrů dálnic se letos začalo stavět jen dvacet

Loni v září sliboval ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) zahájit v roce 2017 stavbu 140 kilometrů dálnic. Jaký je výsledek? Z devíti tzv. prioritních úseků začaly práce pouze na dvou částech karlovarské dálnice D6, na severní Moravě pak odstartovala přestavba čtyřpruhové silnice na dálnici D48. A tím výčet končí. Namísto 140 tak letos stát zahájil práce jen na dvaceti kilometrech.
31. 12. 2017|