Noci na úterý i středu budou mrazivé, teploty mohou spadnout i dvanáct stupňů pod nulu

V Česku vydatně sněží, leckde již druhým dnem a zima naplno začíná. Po dnu plném sněhu přijdou dvě obzvláště mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav vydal pro část republiky výstrahu, podle které klesnou teploty pod minus 12 stupňů Celsia. Kdo půjde přes noc nebo i v úterý ráno ven, měl by být dostatečně oblečen, hrozí prochladnutí a omrznutí nechráněných částí těla.

Výstraha na silný mráz s teplotami pod minus 12 stupňů Celsia bude platit dvě noci, pokaždé však v jiné části republiky. Od pondělních deseti hodin večer do úterních devíti hodin dopoledne se bude týkat jihu a západu Čech. Konkrétně bude platit na celém území Karlovarského, Plzeňského a Jihočeského kraje, v západní polovině Kraje Vysočina a okrajově i v Ústeckém a Středočeském kraji.

V noci na středu – opět od deseti do devíti hodin – se bude týkat Slezska a severu Moravy. Konkrétně bude platit v celém Moravskoslezském kraji, většině Olomouckého kraje a na severu Zlínského kraje.

Podle meteorologů by při teplotách hluboko pod nulou měli malé děti, starší a nemocní lidé omezit pobyt venku, ostatní by se měli dostatečně obléct a také obout, aby se vyhnuli omrznutí.

Platí i další výstrahy. Do osmi hodin večer je vydána výstraha na nový sníh. Týká se hlavně pásu hor na severu republiky od Lužických hor po Jeseníky a také Beskyd. Napadnout zde může ještě pět až patnáct centimetrů sněhu.

Na horách na severu republiky, ale také v části Českomoravské vrchoviny a v horním Posázaví či u Vlašimi hrozí tvorba sněhových jazyků. Výstrahu vydal ČHMÚ s platností do půlnoci.

Pravé zimní počasí s teplotami pod nulou a sněžením bude v Česku zřejmě ještě celý týden. V úterý a středu by mělo být ještě celý den pod nulou s maximy mezi minus 5 a minus 1 stupněm. Ve druhé polovině týdne by mohlo být alespoň v části Česka těsně nad nulou, ale předvánoční obleva zřejmě přijde až v dalším týdnu.

Ve středu a čtvrtek by mohlo sněžit, ale možná i pršet. V tom případě bude déšť namrzat a vytvoří se ledovka, očekávají meteorologové.