Počet veřejných zakázek pro firmy s ruským vlivem neklesá. Sankcím navzdory

Události: Navzdory sankcím získávají firmy s ruským vlivem veřejné zakázky (zdroj: ČT24)

Navzdory evropským sankcím se podle české agentury Datlab počty veřejných zakázek pro firmy s ruským vlivem nezměnily. Výzkum v rámci EU pak zmapoval zakázky za téměř tři sta milionů eur (asi sedm miliard korun), které jdou měsíčně společnostem s vazbami na sankcionované osoby.

Například společnost MSA z Dolního Benešova na Opavsku vyrábí armatury a dodává je řadě státních firem. Ještě v létě byl majitelem firmy sankcionovaný oligarcha Dmitrij Pumpjanskij. Teď má společnost v rejstříku nové vlastníky z Ruska. Úřady tak prověřují možné obcházení sankcí.

„Jsou takové případy. Je tam třeba přepis na příbuzné. Naopak česká instituce říká, že daná firma je nepostradatelná,“ popisuje náměstek ministra pro místní rozvoj Ondřej Profant (Piráti).

Problémy s odhalováním skutečných vlastníků firem, které zpracovávají veřejné zakázky, řeší podle výzkumu Datlabu celá EU. Analýza ukázala, že jen v Česku kromě stavební firmy Strabag čerpá peníze ze zakázek několik desítek dalších firem s vazbami na sankcionované.

„Od IT přes oblast stavební až po výrobce materiálu, hutních výrobků a podobně,“ vyjmenovává předseda Datlab Institutu Jiří Skuhrovec. Skuteční majitelé se podle Datlabu často schovávají za bílé koně nebo za firmy v daňových rájích. A zadavatelé zakázek nemají nástroje pro jejich odhalení.

Desítky firem navázaných na sankcionované

Od začátku zavedení sankcí se Finančnímu analytickému úřadu (FAÚ) podařilo odhalit desítky firem, které jsou v rámci zakázek napojené na Rusko. Denně jsou ale po celé republice vypisovány stovky veřejných tendrů. „Bude třeba se zamyslet nad registrem skutečných vlastníků,“ má jasno šéf FAÚ Jiří Hylmar.

Ruští oligarchové začali v Česku s ukrýváním majetku už po sametové revoluci. „Pro nás nezačala ruská agrese válkou na Ukrajině, pro nás je ruská agrese přítomna od roku 1989,“ říká šéf Národní centrály proti organizovanému zločinu Jiří Mazánek.

Jen v Česku stále fungují desítky firem s anonymními vlastníky fakticky ovládané Rusy. Například firma provázaná s exšéfem plynárenské společnosti Ural Sergaz Kozjušinem.

Finančnímu analytickému úřadu pomůže také novela zákona o provádění sankcí, ta pod pokutou až 500 tisíc korun zavazuje ke spolupráci ostatní orgány státní správy a samosprávy.